ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Ομιλία στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού 2022

Ομιλία στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού 2022:

 

«Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές σε όλους τους συναδέλφους και σε όλους τους Έλληνες.

Ακούω αρκετή ώρα υπομονετικά τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης και την κριτική που ασκούν στον κρατικό προϋπολογισμό και στις οικονομικές επιδόσεις που έχει η Ελλάδα σήμερα.

Και οφείλω να σας πω, ότι αν αυτή είναι η κριτική που μας ασκείτε, απλώς μας κάνετε τη ζωή πάρα πολύ εύκολη και είναι κρίμα αυτό, γιατί είναι πάρα πολύ χρήσιμο για την εκάστοτε κυβέρνηση να έχει μία αντιπολίτευση που θέτει τα σωστά ερωτήματα και τη σωστή κριτική.

Είναι όμως παντελώς αδύνατον να ασκήσεις σωστή αντιπολίτευση αν δεν ζεις στην πραγματικότητα και έρχομαι σ’ αυτά που άκουσα μόλις προηγουμένως από τον συμπαθή κατά τα άλλα κύριο Μπάρκα.

Διαφήμιζε τη «μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ» με το κοινωνικό μέρισμα που έδινε κάθε τέλος του χρόνου. Έδινε πράγματι 1, 2, 2,5 δισεκατομμύρια.

Όλοι όμως όσοι ζήσαμε στην Ελλάδα την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ, καλώς θυμόμαστε ότι αυτό το μέρισμα ήταν ένα κλάσμα μόνον του πολύ μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος, πολύ μεγαλύτερου από τους στόχους που έθετε το μνημόνιο, το οποίο φυσικά επιτυγχάνονταν με απίστευτους φόρους, μην τους επαναλάβω, σχεδόν σε οτιδήποτε είχε η Ελλάδα.

Υπενθυμίζω απλώς για την ιστορία ότι το μνημόνιο προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και υπήρχε χρονιά που «πετύχατε», σε εισαγωγικά το πετύχατε, θα πω γιατί το βάζω σε εισαγωγικά, 6,5%.

Αφού δηλαδή στραγγίζατε την οικονομία και τη ρευστότητα της όλο το χρόνο, όσο περισσότερο μπορούσατε να κάνετε πραγματικά ερχόσασταν στο τέλος και δίνατε ένα μικρό κλάσμα.

Φυσικά ο κόσμος δεν θυμόταν το μικρό κλάσμα του Δεκεμβρίου, θυμόταν την ανέχεια και την πίεση που δέχονταν κατά τη διάρκεια του έτους και έτσι χάσατε τις εκλογές. Είναι τόσο απλό.

Αν δεν έχετε ακόμα μετά από πέντε χρόνια καταλάβει ότι η οικονομική πολιτική που ασκούσατε με το κοινωνικό μέρισμα όχι από ανάπτυξη, όχι από τα περισσότερα χρήματα που κέρδιζε η χώρα αλλά από τους περισσότερους φόρος, ήταν καταστροφική και για την Ελλάδα και πρωτίστως για τον ΣΥΡΙΖΑ, απλώς μας κάνετε τη ζωή εξαιρετικά εύκολη.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι σε ένα Υπουργείο, και ο κύριος Σκυλακάκης που είναι παρών, όλοι οι υπουργοί αλλά εμείς οι δύο στο  Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε ένα πλεονέκτημα και μειονέκτημα ταυτόχρονα. Εγώ το είδα, αν θυμάστε, όσοι είχατε ακούσει τις προγραμματικές μου δηλώσεις από την αρχή ως πλεονέκτημα.

Αυτά τα οποία κάνουμε είναι μετρήσιμα. Εδώ δεν σηκώνει πολύ θεωρία και σάλτσα. Ή φέρνουμε επενδύσεις, ή δεν φέρνουμε επενδύσεις. Ή απορροφούμε το ΕΣΠΑ ή δεν απορροφούμε το ΕΣΠΑ, ή έχουμε πρόοδο στην οικονομική μας ανάπτυξη σύμφωνα με τους διεθνούς δείκτες ή δεν έχουμε.

Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο σε παραγωγικά υπουργεία διότι, επαναλαμβάνω, μας μετρά όχι μόνο η αντιπολίτευση, μας μετράνε οι αγορές, μας μετράει η Κομισιόν, μας μετράει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μας μετράει η ΕΛΣΤΑΤ, μας μετράνε όλοι μέχρι ευρώ και βλέπουν ακριβώς το τι έχουμε κάνει.

Και ακούω, ας πούμε, το αμίμητο, αυτό είναι πραγματικά το αμίμητο που άκουσα. Υπήρξε συνάδελφος από την αντιπολίτευση σήμερα πριν από λίγο που είπε, μας κατηγόρησε, και κοιταζόμασταν με τον Θοδωρή και σταυροκοπιόμασταν, ότι πώς θα κάνετε, λέει, οικονομική ανάπτυξη ενώ μειώνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

Μα, ένα λεπτό. Ούτε τον προϋπολογισμό δεν διαβάζουμε; Τα νούμερα; Καταθέτω, αν και υπάρχουν, προτιμώ να τα ακούσει ο ελληνικός λαός, την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το 2012 μέχρι το 2022.

Λέω, λοιπόν, 2015, προσέξτε. Ο προϋπολογισμός μας είχε στόχο το 3,6% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 2016 3,6%, 2017 3,4%, 2018 3,5%, 2019 3,1%. Ο προϋπολογισμός αυτός που ψηφίζουμε τώρα για τον οποίο κατηγορούμαστε ότι μειώνουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει στόχο το 4,2%, χωρίς να υπολογίζουμε τις δαπάνες που θα γίνουν από το Ταμείο Ανάκαμψης που το αναβιβάζουν στο 5,9%  ενώ ο τελευταίος ο δικός σας είχε 3,1%

Δηλαδή, εσείς κάνατε προϋπολογισμό με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 3,1% του ΑΕΠ, εμείς καταθέτουμε τώρα προϋπολογισμό με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 5,9% του ΑΕΠ και την ίδια στιγμή μας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι μειώνουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Με συγχωρείτε, δεν μπορεί να γίνει έτσι συζήτηση.  Να μας πείτε ότι το 5,9% είναι λίγο και πρέπει να γίνει 10% είναι ένα επιχείρημα.

Να μας πείτε ότι το μειώνουμε ενώ το έχουμε διπλασιάσει από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, με συγχωρείτε αυτό πραγματικά μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε.  Εκτός αν δεν έχετε ανοίξει καμία σελίδα του προϋπολογισμού.

Λοιπόν, έρχομαι ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας σε αυτή την επί προϋπολογισμού συζήτηση για να πω τι έχει πετύχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και γιατί πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε απολύτως και τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους ως προς τις επενδύσεις που θέτει ο προϋπολογισμός που σε λίγο θα ψηφίσουμε.

Όταν αναλάβαμε την ευθύνη τον Ιούλιο του 2019 και εγώ προσωπικά κατόπιν της εντολής του κυρίου πρωθυπουργού να έχω στην ευθύνη μου τον τομέα των επενδύσεων στην Ελλάδα, η Ελλάδα στον δείκτη της Ernst & Young για των άμεσων ξένων επενδύσεων, είναι ο μόνος παγκόσμιος δείκτης που μετράει 52 χώρες στην Ευρώπη ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν στη θέση 35.

Παραλάβαμε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους και στον βασικό δείκτη που μετράει αυτό που εγώ έχω την ευθύνη, ήμασταν στη θέση 35.

Πάρτε τον φετινό δείκτη.  Παρακαλώ πολύ για τα πρακτικά.  Είμαστε στην πρώτη δεκάδα από το 35.  Αυτό είναι μετρήσιμο.

Όταν παραλάβαμε την ευθύνη τον Ιούλιο του 2019 κατόπιν της εντολής του ελληνικού λαού και μέσα στον τομέα της ευθύνης μου ήταν η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, η Ελλάδα ήταν στη θέση 19 στην ΕΕ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Δείτε τον πίνακα της Κομισιόν το σημερινό, παρακαλώ πολύ, η Ελλάδα είναι στη  θέση 1.  Από την θέση 19 στην πρώτη θέση δηλαδή.

Όταν παραλάβαμε την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τον Ιούλιο του ’19 η Ελλάδα ποτέ στην ιστορία της, ποτέ, το ξαναλέω, δεν είχε λάβει πρώτη την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα είναι μέχρι σήμερα η μόνη χώρα της οποίας έχει εγκριθεί το νέο ΕΣΠΑ και θα είμαστε οι πρώτοι που θα βγάλουμε τα νέα τομεακά προγράμματα από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Πάμε στις οικονομικές επιδόσεις του κράτους μας.  Έχει λεχθεί αλλά θα το ξαναπώ.  Το 2020 προβλεπόταν για την Ελλάδα από όλους τους θεσμούς και από την Κομισιόν ότι λόγω της μεγάλης εξάρτησής μας από τον τουρισμό, θα έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή ακριβώς το ποσοστό του ΑΕΠ που εξαρτάται από τον τουρισμό στην Ελλάδα, είναι το διπλάσιο από τον αμέσως επόμενο. Οι προβλέψεις βασίζονταν σ’ αυτό και στο ότι λόγω της πανδημίας σταμάτησαν τα ταξίδια, οι αεροπορικές μεταφορές και ο τουρισμός.

Συνεπώς, η αυτόματη πρόβλεψη όλων ήταν ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη. Μάλιστα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνονταν αυτές οι προβλέψεις είχε περίπου πανηγυρίσει.

Το 2020 η Ελλάδα ήταν 4η από το τέλος. Αυτό είναι επιτυχία όταν μας είχανε στην πρόβλεψη τελευταίους με διαφορά.

Φέτος η Ελλάδα είναι η πρώτη σε επίπεδο 3ου τριμήνου σε ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη. Η πρώτη.

Σε επίπεδο εννεαμήνου η δεύτερη και είναι πλέον απολύτως σαφές ότι η  Ελλάδα μας θα καταφέρει το έτος 2021, εγώ δεν θα πω νούμερο, δεν θέλω να πω νούμερο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διότι τα νούμερα θα τα δούμε όταν ολοκληρωθεί η χρονιά. Θα σας πω όμως αυτό το οποίο σίγουρα θα γίνει. Θα είμαστε μέσα στις 3 μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχουμε καλύψει σε ένα χρόνο όλη τη ζημιά του 2020. Οι υπόλοιπες 24 χώρες δεν θα έχουν καταφέρει αυτό που θα έχει καταφέρει η μικρή Ελλάδα.

Όλα αυτά που λέμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι θεωρίες, δεν είναι αν εγώ έχω τσιριχτή φωνή, δεν είναι αν ήμουν τηλεβιβλιοπώλης, δεν είναι αν κάποιος με συμπαθεί, δεν είναι αν κάποιος με αντιπαθεί, δεν είναι αν είμαι κοντός, δεν είναι αν είμαι ψηλός. Είναι τα νούμερα.

Δεν μπορεί στον προϋπολογισμό να μην μιλάμε για αυτά και να ακούω όλα αυτά τα παλαβά που μου λέτε. Εκτός εάν υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία. Εδώ δεν μιλάμε πια για «λίστα Πέτσα». Εδώ μιλάμε για μία λίστα που πιάνει την JP Morgan που προχθές έβγαλε μία έκδοση διθύραμβο για την ελληνική οικονομία, την Morgan Stanley, τη UBS, όλο το διεθνή οικονομικό τύπο, το Bloomberg, τους Financial Times. Όλοι στη «λίστα Πέτσα»;

Αν αυτό πιστεύετε, συνεχίστε έτσι, αλλά μετά μην απορείτε γιατί σας ρίχνουμε 10 και 12 μονάδες σε κάθε δημοσκόπηση. Σας ρίχνουμε 10 και 12 μονάδες γιατί μιλάτε σε άλλη πραγματικότητα.

Ανεβαίνετε επάνω και αρχίζετε: «Η κοινωνική καταστροφή, η ανέχεια, η φτώχεια». Βεβαίως, όλα αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα. Τώρα το ανακαλύψατε; Δεν υπήρχε ανέχεια και φτώχεια επί του ΣΥΡΙΖΑ;

Το ζήτημα στην πολιτική δεν είναι αν υπάρχουν, που υπάρχουν, το ζήτημα είναι αν πάμε προς το καλύτερο ή πάμε προς το χειρότερο. Δεν ξέρετε ότι η ανεργία έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 ετών, που σημαίνει ότι πολύς κόσμος βρήκε δουλειά;

Αυτοί που σας ακούνε και βρήκανε δουλειά, όταν σας ακούνε, τι νομίζετε ότι λένε; Και εν πάση περιπτώσει, εάν υπήρχε όλη αυτή η ανέχεια, όλη αυτή  η φτώχεια, όλη αυτή η κοινωνική καταστροφή, γιατί μας ψηφίζει ο κόσμος. Μαζοχιστές είναι; Ζούνε όλοι σε ανέχεια και φτώχεια και μας ψηφίζουνε και μας ξαναψηφίζουνε και μας ξαναψηφίζουνε; Πώς γίνεται; Άρα, σοβαρευτείτε και κάντε πραγματική αντιπολίτευση.

Κλείνω, κυρία Πρόεδρε, και θέλω να το πω αυτό κυρίως για να τα ακούσουν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και να αισθανθούν υπερηφάνεια για τα αποτελέσματα της κυβερνήσεώς μας. Εγώ ως πολιτικός υπεύθυνος αυτού του υπουργείου αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για τα νούμερα που θα σας πω τώρα για να κάνουμε και τη σύγκριση.

Λοιπόν, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντίστοιχη συζήτηση του Δεκεμβρίου 2017 θέτουν στον προϋπολογισμό του 2018 στόχο για αύξηση των επενδύσεων, δηλαδή τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, όπως το λέμε, κατά 11,4% το 2018. Προέβλεπαν ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο 11,4%. Τι καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για το 2018; Μείωση 4,3%. Πέφτουν έξω 15,7 μονάδες. Όχι μόνο δεν έρχονται επενδύσεις αλλά η υποεπένδυση συνεχίζεται.

Στον προϋπολογισμό του 2019 τώρα. Θέτουν ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%. Τι καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ: Το πρώτο τρίμηνο -7,5%, το δεύτερο τρίμηνο – 18,8%. Πήγαιναν δηλαδή να πέσουν έξω 20 ποσοστιαίες μονάδες το 2019.

Γίνονται οι εκλογές του 2019. Το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο κλείνουμε θετικά  γιατί αλλάζει το οικονομικό κλίμα και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να επενδύουν.

Έρχεται η πανδημία, μας βλάπτει το 2020 προφανώς αλλά παρόλη την πανδημία δεν χάνουμε τίποτα σε επενδύσεις. Μένουμε ακριβώς σταθεροί σε ό,τι είχαμε πετύχει το 2019 σε ετήσια βάση. Το οποίο, τηρουμένων των αναλογιών, ήταν επιτυχία.

Και ερχόμαστε στο 2021, και αυτό νομίζω ότι περιποιεί τιμή σε όλη την ομάδα του οικονομικού επιτελείου, συμπεριλαμβανομένων του κυρίου Σταϊκούρα, του κυρίου Σκυλακάκη, εμού, του κυρίου Παπαθανάση, του κυρίου Τσακίρη, του κυρίου Δήμα, όλων όσοι έχουμε στην ευθύνη μας το οικονομικό επιτελείο, όπως λέγεται. Του κύριου Χατζηδάκη προφανώς στο Υπουργείο Εργασίας, να μην αδικήσω κανέναν γιατί η πολιτική των επενδύσεων είναι συνολική κυβερνητική πολιτική, αυτό θέλω να πω.

Προσέξτε, λοιπόν, τι έχουμε πετύχει. Το 2021 θα κλείσουμε με αύξηση επενδύσεων 11,7%. Αυτή είναι η καλύτερή μας επίδοση από το 2006.  Μιλάμε δηλαδή για 4 χρόνια πριν τη χρεοκοπία.

Ο δε στόχος μας για συν 21,9% στην αύξηση των επενδύσεων το 2022 εφόσον επιτευχθεί και ζητάω την ψήφο σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για να μας δώσετε τη δύναμη να δώσουμε τη μάχη για να επιτευχθεί και δεσμεύομαι και σας λέω ότι θα επιτευχθεί, θα είναι η καλύτερη επίδοση της Ελλάδος εδώ και 27 χρόνια.  Αυτά κάνει η κυβέρνησή μας.  Και όσοι ζείτε στο πραγματικό κόσμο βλέπετε και τις οικοδομές που ξανά χτίζονται, και τους μηχανικούς που έχουν βρει δουλειά ενώ ήταν άνεργοι, και παιδιά πολλά που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Και ξενοδοχεία που ανακαινίζονται. Και επενδύσεις μεγάλες που έρχονται, μην τις επαναλάβω, Pfizer, Cisco, Microsoft, Amazon, Digital Realty, ούτε στον ύπνο σας δεν τους βλέπατε. Και όλα αυτά που ο ελληνικός λαός τα βλέπει, τα αναγνωρίζει και για αυτό μας στηρίζει.

Καλώ λοιπόν τους συναδέλφους να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του έτους 2022. Προϋπολογισμός ο οποίος θα βγάλει οριστικά την Ελλάδα και από την οικονομική κρίση αλλά και από την κρίση αυτών των τελευταίων δύο ετών που ήρθε απρόβλεπτα αλλά με μεγάλη ζημία.

Και ένα τελευταίο μόνο σχόλιο για τον πληθωρισμό.  Αυτό το οποίο είπα για να μην διαστρεβλώνεται, είναι ότι η σύγκριση Νοεμβρίου ’21 με Νοέμβριο ’20 που διαρκώς κάνει η αντιπολίτευση,  έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα για την αντίληψη της πραγματικότητας.

Το Νοέμβριο του 2020 είχαμε μεγάλο αποπληθωρισμό μείον 2,1% λόγω των μέτρων της καραντίνας που ίσχυαν παγκοσμίως.  Άρα, προφανώς όταν συγκρίνεις Νοέμβριο με μείον 2,1% το νούμερο αυξάνει. Ο πληθωρισμός του έτους ’21 θα κλείσει σε ετήσια βάση στο 0,1%.  Γιατί το πρώτο 7μηνο είχαμε διαρκή αποπληθωρισμό.

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις τιμών. Προφανώς, υπάρχουν αυξήσεις τιμών σε σχέση με τον αποπληθωρισμό μεγάλες, σε σχέση με το ’19 μικρότερες.

Το πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός το ’22, σήμερα κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει ακριβή πρόβλεψη καθόσον κανένας στον κόσμο δεν ξέρει πού θα πάει ακριβώς η ενέργεια και πού θα πάνε ακριβώς τα ναύλα.

Εγώ προσωπικά εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι μετά το πρώτο τρίμηνο που θα υπάρχουν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Ευχαριστώ πάρα πολύ».

 

 

Απαντώντας στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ,  επισήμανα:

«Κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης θα απαντήσει ο κύριος Σκυλακάκης εφόσον είναι παρών που έχει και την ευθύνη και το ξέρει καλά.

Θα απαντήσω όμως στα πρώτα.  Και θέλω να σας μιλήσω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια.  Πρώτα από όλα τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και εγώ σήμερα άρχισα να την διαβάζω και λόγω της προηγούμενής μου θητείας στο Υπουργείο Υγείας οφείλω να ομολογήσω ότι δεν με εκπλήσσουν τα αποτελέσματά της.

Δεν λέει αυτό που λέτε. Πρώτα από όλα λέει ότι παρέμεινε το σύστημα με αρκετά άδεια κρεβάτια ΜΕΘ.  Ότι ποτέ δεν καλύφθηκαν όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ.

Και αυτό που επισημαίνει είναι η αύξηση της θνητότητας στις ΜΕΘ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες και στην Αττική σε σχέση με άλλες περιφέρειες στην Ελλάδα.  Δηλαδή, στις περιφέρειες περισσότερο, στην Αττική λιγότερο.

Οφείλω να σας πω ότι εάν πραγματικά μας προκαλέσετε θα βρούμε σίγουρα πολλές μελέτες με τα ίδια συμπεράσματα επί ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στην ουσία η μελέτη αυτή δεν παρουσιάζει τίποτα άλλο παρά τα διαχρονικά προβλήματα που έχει το εθνικό σύστημα υγείας και για τα οποία ο κύριος Πρωθυπουργός έχει εγκαίρως μιλήσει δημόσια και για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε για να τα λύσουμε πράγματι. Γιατί εμάς μας νοιάζει να τα λύσουμε πράγματι και όχι να κάνουμε σόου.

Οφείλω όμως να σας πω ένα τελευταίο και σας το λέω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια.  Είστε η μοναδική αντιπολίτευση σε όλη την Ευρώπη που το μόνο θέμα με το οποίο αντιπολιτεύεστε είναι η πανδημία. Η μοναδική.

Σας κάνει καλό ως προς τις επιδόσεις σας στην κοινή γνώμη;  Πολύ κακό.  Διότι όλη η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται το προφανές: εύχεστε η πανδημία να πάει άσχημα για να κερδίσετε σε ψήφους.

Ακόμα και η νέα μετάλλαξη Όμικρον που φέρνει νέους περιορισμούς σε διάφορες χώρες και μεγάλη ανησυχία, φαίνεται κάπως εσάς να σας έχει χαροποιήσει σαν μια νέα ελπίδα που έχετε για να ρίξετε τον Μητσοτάκη.

Λοιπόν, σταματήστε αυτό που κάνετε κύριε Σκουρλέτη και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.  Η Ελλάδα μας αντέχει και στην πανδημία. Αυτή είναι η αλήθεια».

Σε ερώτηση επί προσωπικού της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοπίστης Πέρκα

Σε ερώτηση επί προσωπικού της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίας Θεοπίστης Πέρκα:

«Κυρία Πέρκα, και ξέρετε ότι αυτό που θα πω τώρα δεν το λέω ειρωνικά, το Ελληνικό είναι και δικό σας έργο. Και του ΣΥΡΙΖΑ εν τω συνόλω γιατί εγώ επαναλαμβάνω για εμένα το Ελληνικό είναι ένα σύμβολο τριών διαφορετικών κυβερνήσεων:Σαμαρά-Βενιζέλου στην αφετηρία, Τσίπρα στον πυρήνα και Μητσοτάκη στο τέλος αλλά και κάποιων ανθρώπων που δουλέψαμε για αυτό το έργο. Είμαι εγώ προφανώς ένας από αυτούς αλλά είστε και εσείς. Άρα, μεταξύ μας μπορούμε να κάνουμε μια κουβέντα κανονική.

Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτή την επένδυση;  Και πιθανόν να έρθουν και πολλές άλλες τροπολογίες στην πορεία. Είναι αδύνατον με ένα νόμο να προβλέψεις ό,τι γίνεται γιατί είναι πολύ μεγάλο έργο και εξαιρετικά σύνθετο.

Λέτε ας πούμε για τις αλλαγές των κοινοχρήστων χώρων και ο κύριος Φάμελλος αμέσως πετάχτηκε, αυτή τη φορά πετάχτηκε πράγματι για τους κοινοχρήστους χώρους. Με συγχωρείται, δεν ξέρετε ότι αυτό που πάμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε το master plan που έχει εκδοθεί στο προεδρικό διάταγμα επί ΣΥΡΙΖΑ στο έδαφος;

Έχουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα που έχει εγκρίνει ένα master plan. Για να εφαρμοστεί τώρα αυτό το master plan από τη θεωρία στο έδαφος δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις χρήσεις γης και σε ρυμοτομίες στο έδαφος; Πώς θα γίνει; Μα πώς θα ταιριάξει; Οι χρήσεις γης του αεροδρομίου θα μείνουν ίδιες με το master plan του Ελληνικού;

Προσπαθώ να σας εξηγήσω ότι εδώ πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα λόγω μεγέθους που δεν το έχουμε αντιμετωπίσει ξανά ως κράτος μέχρι σήμερα γιατί δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν μία αστική ανάπλαση αυτού του μεγέθους.

Όπως σίγουρα καταλαβαίνετε, έχουμε να βγάλουμε άδειες για χιλιάδες πράγματα, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Αυτά προσπαθούμε, οι υπηρεσίες έχουν φτιάξει τροπολογίες. Όταν τους τίθενται τα προβλήματα και μας φέρνουν πώς θα μπορούμε να τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα για να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος και το έργο να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που και εσείς θέλετε να τελειώσει γιατί και εσείς το ψηφίσατε. Ενώ το ψηφίσατε και επί εποχής σας με τη δική μας τότε συμπαράσταση ως αντιπολίτευση και τώρα με εσάς. Άρα αυτές οι τροπολογίες είναι τεχνικού χαρακτήρα. Τώρα, αν θα πάνε τα κτήρια, τα λουόμενα μιλάμε και τα στέγαστρα, μέχρι το άπειρο, δεν νομίζω να πάνε στο άπειρο.

Ούτως ή άλλως, ξέρετε ότι αυτά περνάνε από τη ΔΑΟΚΑ. Εκεί τα έχουνε όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και θα εκφέρουν άποψη για το κάθε κτήριο ξεχωριστά και πού μπορεί να φτάσει. Απλώς για να αποφασίσει η ΔΑΟΚΑ κάτι τέτοιο πρέπει να έχει και τη νομική βάση. Αυτή τη νομική βάση, λοιπόν, δίνουμε τώρα εδώ.

Εγώ θα σας καλούσα να ψηφίσετε την τροπολογία. Το βλέπετε ότι είναι μία τεχνικού χαρακτήρα τροπολογία για να επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσειςκαι τα έργα στο Ελληνικό που και οι δυο μας θέλουμε να τελειώσουν.

Επίσης να πω κλείνοντας, και αυτός είναι και ο λόγος που θα φύγω τώρα για να πάω στο ΤΑΙΠΕΔ, σε λίγο υπογράφουμε την οριστική εξόφληση στο ΤΑΙΠΕΔ της Αφάντου από τον κύριο Αγγελιάδη και την επίσημη έναρξη και της μεγάλης επενδύσεως στην Αφάντου της Ρόδου.

Αν θυμάστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν ένα ακόμα θέμα που είχε μείνει σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια από την εποχή Σαμαρά και που το τελειώσαμε και αυτό από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και μπαίνει στις ράγες του προχωράει. Καμία από τις επενδύσεις του παρελθόντος που βρήκαμε κολλημένες δεν έχει μείνει στα συρτάρια. Όλες έχουν ξεκινήσει».

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης».

«Πριν μπω στο νομοσχέδιο, να πω ότι είναι αυτονόητη η αναφορά του Υπουργού Υγείας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Άλλο πράγμα η πολιτική αντιπαράθεση, άλλο οι αθλιότητες. Έχοντας υπάρξει και ο ίδιος Υπουργός Υγείας στο παρελθόν και μιλώντας εξ’ όλων των Υπουργών Υγείας, είμαι βέβαιος όσοι έχουν περάσει από τη θέση αυτήσυμφωνούν ότι είναι παντελώς αδιανόητο ο οποιοσδήποτε πολιτικός προϊστάμενος να έδινε μία τέτοιου τύπου εντολή που θα οδηγούσε σε εις γνώση του απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ως προς το νομοσχέδιο. Να δηλώσω στο Σώμα ότι κάνω δεκτές τις εξής υπουργικές τροπολογίες. Θα μιλήσω για τις δύο του Ανάπτυξης στο τέλος. Του Υπουργείου Εργασίας με γενικό αριθμό 1164 και ειδικό αριθμό 98, θα έρθει ο Υπουργός Εργασίας να την υποστηρίξει. Του Υπουργού Υγείας με γενικό αριθμό 1165 και ειδικό αριθμό 99, που μόλις προ ολίγου υποστήριξε ο κύριος Υπουργός Υγείας. Του Υπουργού Περιβάλλοντος με γενικό αριθμό 1166 γενικό και ειδικό αριθμό 100 που υποστήριξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος μόλις προ ολίγου και οι δύο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η πρώτη με γενικό αριθμό 1163 και ειδικό αριθμό 97 είναι μία σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο ReactEU. Δεν έχει κάποια από αυτές ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Είναι τεχνικές.

Και η δεύτερη με αριθμό 1167 γενικό και ειδικό 101 είναι ολόκληρη η τροπολογία σχετιζόμενη με το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά και είναι διάφορες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών στο Ελληνικό. Εάν υπάρξει απορία επ’ αυτών, πολύ ευχαρίστως να ερωτηθώ και να απαντήσω στη συνέχεια.

Τώρα, έρχομαι στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου για το ΣΔΑΜ και την απολιγνιτοποίηση. Θα προσπαθήσω σε λίγα λεπτά να εξηγήσω στην κοινή γνώμη εις τι έγκειται η απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την απολιγνιτοποίηση, τι συνέπειες έχει και τι είναι εν πολλοίς το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα και πώς φτάσαμε εδώ.

Πρώτα από όλα, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η συζήτηση ξεκίνησε οργανωμένα μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, τονΣεπτέμβριο του 2019, από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Σύνοδο για το κλίμα όταν ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα αποφασίζει να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προχωρά στην απολιγνιτοποίηση θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Οφείλω να ομολογήσω ότι ο κάθε λογικός παρατηρητής των πολιτικών πραγμάτων στην Ευρώπη θα ανέμενε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν περισσότερο πιθανό να αναληφθεί σε μία ευρωπαϊκή χώρα από κόμματα της Αριστεράς, τα οποία και αυτοπροσδιορίζονται συνήθως ως κόμματα και της οικολογίας παρά από ένα κόμμα της κεντροδεξιάς.

Παρά ταύτα, στην πατρίδα μας η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνησή μας αποδεικνύοντας τον απόλυτο σεβασμό μας στο περιβάλλον και την ευθύνη μας έναντι των επομένων γενεών πήραμε την ευθύνη για μία δύσκολη πολιτική απόφαση. Και πολιτικά δύσκολη εννοώ καθ’ όσον έχει και επιχειρησιακές μεγάλες δυσκολίες αλλά και πολιτικές συγκρούσεις και αντεγκλήσεις στις εν λόγω περιοχές.

Θα ανέμενε κανείς ότι επί της αρχής τουλάχιστον αυτή η απόφαση θα ελάμβανε μεγάλης υποστήριξης από τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα της οικολογίας. Όπως όλα στην Ελλάδα γίνονται στραβά, έτσι και αυτό.

Τα πρώτα κόμματα τα οποία σήκωσαν παντιέρα κατά της απολιγνιτοποίησης ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθεία υποστήριξη των λιγνιτικών μονάδων. Μην κάνετε έτσι, κυρία Πέρκα, μαζί ήμασταν στην εκδήλωση στο ξενοδοχείο του κυρίου Παντελίδη στη Φλώρινα με τους δικούς σας ανθρώπους να φωνάζουν υπέρ του λιγνίτη και με πανό γιατί κλείνετε τις λιγνιτικές μονάδες.  Σας παραπέμπω όσοι με ακούν στα βίντεο της εποχής.

Ενώ θα περίμενε δηλαδή κανείς ότι σήμερα τουλάχιστον επί της αρχής, δηλαδή στο να κάνουμε την απολιγνιτοποίηση, το κόμμα της Αριστεράς και της Οικολογίας και δεν ξέρω εγώ τι άλλο θα έλεγε να γίνει η απολιγνιτοποίηση, το ψηφίζω, αλλά διαφωνώ με όλα τα άλλα, εδώ συμβαίνει το ανάποδο.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έχει ενώσει τις δυνάμεις του με κάθε αντίδραση στην περιοχή μόνο και μόνο για να χαϊδέψει αυτιά και να κερδίσει καμιά ψήφο, ούτε αυτό θα πετύχει στο τέλος. Το δε ΜΕΡΑ25 εμμέσως πλην σαφώς μας πρότεινε ο κύριος Αρσένης εχθές στη Βουλή να αποσύρουμε το παρόν σχέδιο νόμου και να μιμηθούμε λέει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου που από το 2025 αποσύρει σταδιακά από την οικιακή χρήση το φυσικό αέριο.

Και όταν φυσικά του κατέθεσα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πράγματι έλαβε αυτή την απόφαση με παράλληλη απόφαση την ίδρυση πολλών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά καύσιμα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προτίμησε να αποχωρήσει από την αίθουσα. Δηλαδή εδώ ακούσαμε και το αμίμητο, να μας λένε εμμέσως πλην σαφώς γιατί δεν κάνουμε πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα από το ΜΕΡΑ25.

Άρα, άκρη δεν βγάζεις στην Ελλάδα.  Πάμε λοιπόν ήρεμα να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό γιατί,δυστυχώς, με τις πολιτικές δυνάμεις που έχουμε από ότι φαίνεται δεν μπορεί να υπάρξει κανονική συζήτηση κανονικών ανθρώπων.

Επαναλαμβάνω, ποια θα ήταν η κανονική συζήτηση;  Όχι μπράβο στην Κυβέρνηση και τι τέλεια που τα κάνει, αντιπολίτευση είστε.  Αλλά επί της αρχής ναι στο νομοσχέδιο γιατί πιστεύουμε όλοι στην απολιγνιτοποίηση και κατ΄ άρθρον να καταψηφίζετε τη μετάβαση, το αν έγινε σωστά η μελέτη για τη ΔΕΗ, το αν είναι σωστές οι διαδικασίες, το αν είναι σωστή η αποτίμηση.  Σε όλα αυτά έχετε κάθε  δικαίωμα να εκφράσετε οποιαδήποτε διαφωνία.

Αλλά δεν το κάνετε αυτό γιατί αν λέγατε ναι επί της αρχής στην απολιγνιτοποίηση θα χάνατε όλο το ακροατήριο που προσπαθήσατε να φτιάξετε στη δυτική Μακεδονία και στην περιοχή της Μεγαλουπόλεως που είναι να κρύψετε δηλαδή αυτό το γεγονός.

Τώρα, αυτό το νομοσχέδιο του ΣΔΑΜ, το νομοσχέδιο δηλαδή για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση του παρόντος χρόνου.  Και ξεκίνησαν πάλι δυνάμεις του λαϊκισμού κυρίως στο διαδίκτυο, γιατί στην Ελλάδα έτσι γίνεται και με τα εμβόλια άλλωστε, ο καθένας γράφει ότι του κατέβει στο κεφάλι.

Το είπε εχθές στην Επιτροπή και ο κύριος Βιλιάρδοςαπό την Ελληνική Λύση για να περάσει και στη Βουλή αυτή, – θα μου επιτρέψετε να πω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ουρανομήκης ανοησία, η ανοησία δηλαδή που φτάνει μέχρι τον ουρανό σε μήκος, ότι για την αύξηση της τιμής του ρεύματος σήμερα ευθύνεται η απόφαση να κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια σε τρία χρόνια.

Να ξέρει ο κόσμος που μας ακούει, λοιπόν, τα λιγνιτικά εργοστάσια σήμερα εργάζονται στο φουλ, όση ενέργεια μπορεί να δώσει ο λιγνίτης στην Ελλάδα σήμερα το δίνει και όση επίπτωση μπορεί να έχει ο λιγνίτης στην τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνουμε σήμερα, δυστυχώς σε πολύ υψηλή τιμή, αυτή την επίπτωση την έχει.

Ποια θα είναι η επίπτωση όταν θα κλείσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια θα το δούμε όταν θα κλείσουν. Όμως στο ενδιάμεσο δεν φτάνει μόνο να κλείσουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια, υποτίθεται θα έχουμε κάνει και μια σειρά άλλων πραγμάτων στο ενδιάμεσο του ενεργειακού μας μίγματος και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα ισορροπήσουν αυτή τη ζημία αν υπάρχει και ζημία.

Διότι με την τιμή των μονάδων, των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα εκεί που έχει φτάσει σήμερα στον πλανήτη, χθες ήταν, κύριε Σκουρλέτη, στα 85 ευρώ ανά τόνο, η ιδέα του να καις λιγνίτη εκτός από οικολογικά καταστροφική είναι και εξαιρετικά οικονομικά ασύμφορη.

Δηλαδή πια ο λιγνίτης δεν είναι το φτηνό καύσιμο του παρελθόντος που πράγματι χρηματοδότησε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά  λόγω αυτών των δικαιωμάτων και λόγω της παλαιότητας των μονάδων είναι εξαιρετικά δαπανηρό. Χάνεις και χρήματα εκτός από όλα τα άλλα. Άρα, το ξεκαθαρίζω στην κοινή γνώμη καμία σχέση το ένα με το άλλο, άσχετα μεταξύ τους γεγονότα.

Τώρα, δεύτερον, και εδώ είναι το μείζον στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει τίποτα. Ούτε στην Επιτροπή ούτε στην Ολομέλεια. Η απολιγνιτοποίηση πράγματι, σας είπα, επισήμως ξεκίνησε από την ώρα που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: προτίθεμαι να κάνω αυτό το πράγμα. Επισήμως, δηλαδή ο ιστορικός του μέλλοντος όταν θα γράψει μία ημερομηνία θα γράψει αυτήν.

Όπως ξέρετε, εμείς οι ιστορικοί το επισήμως δεν σημαίνει ότι είναι και η έναρξη ενός γεγονότος, γιατί τι κάνουμε εμείς οι ιστορικοί; Πάμε και βλέπουμε ένα γεγονός, ποια διάρκεια πραγματικά έχει, βρίσκουμε ένα ορόσημο, στην προκειμένη περίπτωση η ανακοίνωση του κυρίου Πρωθυπουργού, αλλά παρακολουθούμε και την πραγματική εξέλιξη του φαινομένου για να καταλάβουμε πότε πραγματικά συνέβη.

Στην Ελλάδα η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε από την ανακοίνωση του κυρίου Πρωθυπουργού; Ασφαλώς και όχι. Η απολιγνιτοποίηση είχε ήδη ξεκινήσει και προχωρούσε και με πολύ μεγάλη ταχύτητα ακριβώς διότι ήταν οικονομικά ασύμφορη.

Για να το πω απλά για να το καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει. Υπάρχουν μονάδες που φτιάχτηκαν πριν από πολλές δεκαετίες, που σιγά – σιγά η μία μετά την άλλη λήγει ο χρόνος που έχουν μπροστά τους για να λειτουργούν, γιατί εκπέμπουνε πολλά ρυπογόνα στοιχεία, όπως παραδείγματος χάρη το θείογια να μπορέσουν αυτές οι μονάδες να πάρουν περισσότερο χρόνο νόμιμης λειτουργίας με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ελλάδος και της Ευρώπης χρειάζονται πολύ σοβαρές επενδύσεις. Ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις άνω των 50, 60 και 100 εκατομμυρίων ευρώ ανά μονάδα. Επειδή ακριβώς πια ο λιγνίτης φαινόταν ότι είναι ένα όχι οικονομικά συμφέρον καύσιμο ή γιατί η ΔΕΗ είχε διάφορες παθογένειες στο παρελθόν, αυτού του είδους οι επενδύσεις δεν είχαν γίνει.

Άρα, κάποιες μονάδες συν τω χρόνω έβγαιναν από τη λειτουργία, διότι πλέον ήταν παράνομο να λειτουργούν και κάποιες άλλες μονάδες υπολειτουργούσαν, διότι πια το ρεύμα που παρήγαγαν ήταν εξαιρετικά ακριβό.

Έτσι λοιπόν κατά την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ η μείωση του ποσοστού της ενέργειας που προέρχεται από τον λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, έφτασε στο 54% και αυτό μάλιστα είναι κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πανηγύριζε ως μεγαλύτερη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μία οικολογική πολιτική.

Για αυτή την κατά 50απολιγνιτοποίηση που είχε ήδη συμβεί στα 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, είχε υπάρξει κάποια οργανωμένη πολιτική; Κάποια οργανωμένο σχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να αντιστρέψει τον οικονομικό μαρασμό στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη που ασφαλώς αυτή η φυσική ροή του χρόνου έφερνε στις συγκεκριμένες περιοχές;

Απάντηση. Όχι. Τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή; Ποιο ήταν το επιχείρημά του; Ότι λίγο πριν φύγουν, λίγους μήνες προ των εθνικών εκλογών του ’19, στη λήξη της θητείας τους, βγάλανε μία υπουργική απόφαση για αυτές τις περιοχές, η οποία και φυσικά ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Δηλαδή 5 χρόνια δεν κάνανε τίποτα και λίγο προ των εκλογών βγάλανε μία υπουργική απόφαση χωρίς να μπει ποτέ ούτε ένα ευρώ πραγματικά στο Ταμείο και κουνάνε στη Βουλή την υπουργική απόφαση  που ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Υπήρξε κάποια μελέτη 5 χρόνια για την ανεργία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας; Υπήρξε κάποια μελέτη για την προσέλκυση επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία; Υπήρξε κάποια μελέτη για ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο στη Δυτική Μακεδονία ή στη Μεγαλόπολη; Υπήρχε κάποιο ειδικό σχέδιο για κίνητρα στην περιοχή αυτή; Για τα προβλήματα των επιχειρήσεων από τον αναπτυξιακό νόμο από εταιρείες που είχαν ενταχθεί κατά το παρελθόν για τον λιγνίτη και τώρα θα έμεναν στον αέρα;

Απολύτως τίποτα. Μηδέν. Και έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και φωνάζει και ωρύεται σε εμάς, που παρουσιάζουμε το πρώτο οργανωμένο σχέδιο, προσέξτε κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, για το υπόλοιπο 46%. Το 54% έχει γίνει ήδη χωρίς κανένα σχέδιο.

Και το 46% που απομένει ερχόμαστε τώρα εμείς και λέμε στους κατοίκους αυτούς που πράγματι ειδικά η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας επί δεκαετίες είχε μία μονοκαλλιέργεια στην οικονομία της, δηλαδή η οικονομία της στηρίζεται σε πολύ μεγάλη βαθμό στον λιγνίτη, ότι δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας, δεν αδιαφορούμε για την τύχη σας, δεν είμαστε μία κυβέρνηση που αποφάσισε να κλείσει τις μονάδες και φεύγει.

Αλλά έχουμε πάει στην Ευρώπη, διαπραγματευτήκαμε με τον κ. Παπαθανάση καινούργιο χάρτη κρατικών ενισχύσεων ειδικά για τις περιοχές αυτές και πήραμε την υψηλότερη κρατική επιδότηση που έχει πάρει ποτέ η Ελλάδα σε περιφέρεια για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και των νησιών που έχουν να κάνουνε με την απολιγνιτοποίηση.

Πήραμε την Επιτροπή, φτιάξαμε μέσα στο ΕΣΠΑ ειδικό κουμπαρά μόνο για την περιοχή αυτή που αφορά στην απολιγνιτοποίηση, πήραμε χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Εκεί έχει έναν αντίλογο η κυρία Πέρκα ότι κατά κεφαλήν έχουμε πάρει λιγότερο. Αλλά μην βλέπετε τον έναν λογαριασμό, να δείτε το σύνολο του λογαριασμού.

7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρωτοφανές οικονομικό μέγεθος που έχει στα χέρια της ελληνική κυβέρνηση και οι φορείς για να δαπανήσουν για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου των περιοχών που έως σήμερα στηρίζονταν στον λιγνίτη.

Και αυτό το σχέδιο που μιλάμε σήμερα, έγινε έτσι «στο πόδι» όπως ακούστηκε; Ακούω σχεδόν σε κάθε νομοσχέδιο την ίδια φρασεολογία. Θα με συγχωρείται, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολιτεύσεως, όποτε το ακούω καταλαβαίνω ότι αυτός που μιλάει δεν έχει διαβάσει κανένα νομοσχέδιο. Γιατί δεν μπορεί σε όλα τα νομοσχέδια να ακούω την ίδια κριτική. Είναι αποσπασματικό, πρόχειρο, δεν έχει όραμα, δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Αυτά λέτε σε όλα τα νομοσχέδια. Όλα είναι τέτοια, κυρία Πέρκα;

Εδώ για να φτάσουμε σε αυτό το σημερινό νομοσχέδιο προσέξτε τι έχει προηγηθεί. Η έναρξη του διαλόγου που ξεκίνησε με την παρουσία τη δική μου τότε και του κυρίου Χατζηδάκη ως συναρμοδίων υπουργών στο Αμύνταιο της Φλώρινας, όπου ξεκινήσαμε την κουβέντα με τους φορείς, όσους μπορούσαν να μπούνε στην αίθουσα και απέξω μείνανε και κάποιοι που φωνάζανε για το λιγνίτη και δεν τους άφηναν να μπούνε μέσα.

Και μάλιστα θυμάμαι ακόμα που ορισμένοι εκ των δημάρχων με πιάσανε φεύγοντας και μου είπανε:«Ντρεπόμαστε που δεν μπήκαμε μέσα να μιλήσουμε αλλά αν μιλάγαμε, θα μας θεωρούσαν προδότες. Και είχαμε ένα σωρό απορίες να σας πούμε για το τι πραγματικά συμβαίνει». Διότι αυτά καλλιεργούσατε στην τοπική κοινωνία και έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην αρχή.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά δεν μας πτόησαν. Φτιάξαμε την επιτροπή με τον κύριο Μουσουρούλητον οποίο θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για τη συμβολή του στο να φτάσουμε σήμερα εδώ. Ο κύριος Μουσουρούλης είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη τεχνική επάρκεια καθώς αποτελεί, όπως ξέρετε, ανώτατο υπάλληλο της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και γνωρίζει τις εκεί διαδικασίες και μας βοήθησε να πετύχουμε αυτά που πετύχαμε.

Προχωρήσαμε σε εξαντλητικό διάλογο με όλους τους φορείς. Κάναμε πρόσκληση σε δεκάδες επενδύσεις που εντάξαμε στο μεγάλο master plan.Διαπραγματεύσεις με τη Δ.Ε.Η.  Ο κύριος Νίκος Παπαθανάσης φέτος καλοκαίρι δεν έκανε και θέλω να το καταθέσω αυτό.  Όποτε και να τον έπαιρνα με τη ΔΕΗ ήταν.  Πιο πολύ είδε τη ΔΕΗ από τη γυναίκα του.

Λοιπόν γιατί; Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πως θα φτάσουμε εδώ σήμερα. Και αυτό το οποίο έχει αποτελέσει προϊόν τέτοιας εξαντλητικής προηγούμενης διαδικασίας με συμμετοχή 100 και πλέον ιδιωτικών επιχειρήσεων όλων των δημάρχων, του Περιφερειάρχου, της αρμοδίας Επιτρόπου της Ευρώπης, 3-4 Υπουργών, master plan βγήκε στη δημόσια διαβούλευση, όλα αυτά έχουν προηγηθεί για να φτάσουμε εδώ σήμερα.

Είναι πρόχειρο, αποσπασματικό, γραμμένο στο πόδι;  Ε, τι άλλο θέλατε να κάνουμε, να το πάμε στον Πάπα που τον συμπαθείτε να μας δώσει έγκριση και ευλογία;

Άρα, ότι προετοιμασία μπορούσε να γίνει και όσο μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση μπορούσε να γίνει για να ξεκινήσει, έγινε.  Και γιατί φτάνει τώρα;  Γιατί ο νέος χάρτης κρατικών ενισχύσεων που έχει τα αυξημένα ποσοστά τα οποία διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με το Υπουργείο Οικονομικών για να μπορούν να γίνουν επενδύσεις με πολύ σημαντικά κίνητρα, μεγαλύτερα από όλη τη χώρα, ξεκινάει την εφαρμογή του αρχές Ιανουαρίου.

Άρα, με το που ξεκινάει ο νέος χάρτης κρατικών ενισχύσεων και οι επενδυτές που θα έρθουν θα μπορούν να πάρουν τη μέγιστη επιδότηση που επιτρέπει ο ευρωπαϊκός χάρτης, ξεκινάει και το ΣΔΑΜ για να αρχίσει να εφαρμόζει όλο αυτό το σχέδιο το οποίο έχουμε πει προηγουμένως.

Και σε αυτό το σχέδιο έρχεται η αντιπολίτευση της Αριστεράς και της Οικολογίας επαναλαμβάνω και είναι αντίθετη.  Ενώ οι ίδιοι δεν είχαν το παραμικρό σχέδιο, μηδέν.

Αυτό πραγματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι δείγμα μεγάλης πολιτικής ανωριμότητας, όχι ότι εκπλήσσομαι με την πολιτική ανωριμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΕΡΑ25, θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν μου προκαλεί καμιά φοβερή κατάπληξη αλλά εν πάση περιπτώσει είναι άλλο ένα πολύ κρίσιμο δείγμα κυρίως γιατί αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της υποτιθέμενης ιδεολογίας τους.

Και αυτό δείχνει, για να χρησιμοποιήσω και μια κομμουνιστική φρασεολογία, πόσο οπορτουνιστές είναι.  Διότι αν είχαν έστω και την ελάχιστη πίστη σε αυτά που λένε θα ήταν οι διαπρύσιοι κήρυκες της απολιγνιτοποιήσεως αντί οι μεγάλοι πολέμιοί της.  Γιατί στην πραγματικότητα είστε τυχοδιώκτες, οπορτουνιστές. Όπου ο άνεμος σε κάθε θέμα.  Και εδώ στην απολιγνιτοποίηση.

Θέλω όμως να απευθυνθώ στους συμπατριώτες μου, το τονίζω αυτό διότι δυστυχώς εχθές στη Βουλή των Ελλήνων στην Επιτροπή ελέχθη από τον κύριο Φάμελλο κάτι απολύτως πρωτοφανές. Έψεξε τη Νέα Δημοκρατία η οποία επέλεξε για εισηγητή του νομοσχεδίου τον κύριο Καιρίδη ο οποίος λέει ήταν βουλευτής εξ Αθηνών ορμώμενος και δεν μπορεί ένας εξ Αθηνών ορμώμενος να αισθανθεί τον παλμό της Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν είχα ξανακούσει ποτέ τέτοιου τύπου διαφορά εντοπιότητας εντός της Βουλής των Ελλήνων. Ήταν η πρώτη φορά που το έχω ακούσει στα 15 χρόνια που είμαι εδώ.

Επειδή, λοιπόν, εγώ, κύριε Φάμελλε, κατάγομαι από το Αμύνταιο Φλωρίνης, και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό, και εκεί είναι όλοι μου οι συγγενείς και οι φίλοι και με την εντοπιότητα αυτή μπορώ να απευθυνθώ στους συμπολίτες μου, στους συμπατριώτες μου και να τους πω το εξής. Συναισθάνομαι πλήρως όλη την αγωνία την οποία έχετε, συναισθάνομαι πλήρως τους φόβους, συναισθάνομαι πλήρως τα αισθήματα μπροστά σε ένα μέλλον που φαντάζει αβέβαιο.

Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, εγώ προσωπικά, ο Νίκος Παπαθανάσηςόλη η Κυβέρνηση και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αυτό το εθνικό σχέδιο της απολιγνιτοποίησης μέσω του ΣΔΑΜ θα το παρακολουθήσω περισσότερο παντός άλλου. Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, πολύ μεγαλύτερο από το Ελληνικό, πολύ μεγαλύτερο από οτιδήποτε άλλο έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Διότι πράγματι, ακούσαμε και αυτή την κριτική, γιατί, λέει, το κάνουμε πρώτοι από όλη την Ευρώπη. Αγαπητέ, Νίκο, «χρώμεθα γὰρ πολιτείᾳ οὐ ζηλούσῃτοὺς τῶν πέλας νόμους». Κάποτε αυτή η χώρα για να είναι μεγάλη έλεγε ότι δεν ζηλεύει τι κάνουν οι άλλοι. Και είναι η ίδια – αυτό από τον Επιτάφιο του Περικλέους – και είναι η ίδια παράδειγμα προς μίμηση των άλλων παρά η ίδια μιμείται τους άλλους.

Πράγματι περάσαμε μία δεκαετία που μιμούμασταν συνέχεια τους άλλους και κοιτάζαμε να δούμε πώς έκανε τον τάδε νόμο  η Γερμανία, πώς έκανε τον τάδε νόμο η Γαλλία, πώς έκανε τον τάδε νόμο η Ουγγαρία, για να πάρουμε, όπως μάθαμε να τα λέμε στην μνημονιακή γλώσσα, τις καλύτερες πρακτικές, τα best practices από την κάθε χώρα.

Εδώ στην απολιγνιτοποίηση η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος και αυτό δεν είναι λόγος ψόγου, είναι λόγος επαίνου ότι στη μεγάλη μάχη της ανθρωπότητας στην κλιματική αλλαγή και στη μεγάλη μάχη της Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή,η μικρή Ελλάδα δείχνει το δρόμο στους μεγάλους.

Αυτό θα έπρεπε να το χειροκροτήσετε, κύριε Αρσένη, αν πιστεύατε το ένα χιλιοστό όσων λέτε. Αντιθέτως όμως αντί να δείτε τη μεγάλη εικόνα ότι όλη η Ευρώπη κοιτάει τι κάνει τώρα η ελληνική Κυβέρνηση, και αυτό θα μας είναι και χρήσιμο γιατί όλη η Ευρώπη τώρα έχει βάλει ένα στοίχημα, το σχέδιο ΣΔΑΜ για απολιγνιτοποίηση να πετύχει γιατί αν η Ελλάδα, που είναι η πρώτη χώρα, αποτύχει ποια άλλη χώρα της Ευρώπης θα πάει να ακολουθήσει να κάνει εύκολα απολιγνιτοποίηση; Αν όμως η πρώτη χώρα το κάνει καλά και είναι όλοι οι κάτοικοι  ευχαριστημένοι, αυτό θα το πάρει η Ευρώπη και θα το γυρνάει και θα το διαφημίζει σε κάθε Ευρωπαϊκή επαρχία που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Άρα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι από πάνω για να βοηθήσει. Για αυτό και είδατε την αρμόδια Επίτροπο την κυρία Φερέιρα να είναι εκεί και να κάνει τόσο εξαντλητικό διάλογο με τους φορείς.

Θέλω λοιπόν να πω συμπατριώτες μου να μην ανησυχείτε. Θα είμαστε πάνω από αυτό το σχέδιο 24 ώρες το 24ωρο για να λύσουμε κάθε πρόβλημα και προβλήματα  θα παρουσιαστούν πολλά στην πορεία, γιατί ασφαλώς η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι δυσκίνητη, γιατί ασφαλώς η  γραφειοκρατία είναι παρούσα, γιατί εδώ υπάρχουν και τεχνικές δυσκολίες. Δεν  υπήρχαν μελέτες των εδαφών, δεν ήξερες στην ουσία καλά – καλά τι πρόκειται να πάρεις.

Μιλάμε για μία περιοχή, το λέω για λόγους ιστορίας και το είπε και χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει η ΔΕΗ προκηρύξει ένα έργο στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων το 2015 για να βγάλουν τα χώματα πάνω από το ορυχείο. Για κάποιους λόγους η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε αυτό το έργο και ένα χρόνο μετά κατέρρευσε άλλο ένα χωριό. Ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ποτέ απολογηθεί, γιατί ακυρώθηκε το έργο αποκομιδής του χώματος πάνω από το ορυχείο το οποίο ένα χρόνο μετά κατέρρευσε.

Ποιος ήταν αυτός που εισηγήθηκε να σταματήσει το έργο της ΔΕΗ που αν είχε γίνει, δεν θα υπήρχε αυτή η κατάρρευση και αυτή η ζημιά για τους κατοίκους και τη ΔΕΗ; Ένας από το ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε.

Ο κύριος Φάμελλος συχνά με διακόπτει και φωνάζει και κάνει διάφορα όταν μιλάω. Όταν όμως του είπα αυτό χθες στην Επιτροπή, έκανε ότι δεν το άκουσε. Μας μιλάνε για οικολογία και για οικολογικό ενδιαφέρον οι άνθρωποι που, προσέξτε, έδωσαν παράταση λειτουργίας στο σταθμό της Καρδιάς Αμυνταίου δύο φορές.

Ενώ είχε περάσει ο χρόνος λειτουργίας με όλους τους κανόνες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και έπρεπε να δώσει παράταση ο ΣΥΡΙΖΑ για να λειτουργεί. Εμείς την κλείσαμε τη μονάδα και έπρεπε να δώσει παράταση ο ΣΥΡΙΖΑ στη μονάδα αυτή.

Άρα λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντί να υποκρίνεστε τους οικολόγους, εσείς τι κάνατε; Εσείς μας κατηγορείτε ότι εμείς δεν είμαστε οικολόγοι, ενώ εσείς είστε. Άρα, έρχεστε λοιπόν και η απάντησή σας είναι ότι είμαστε ίδιοι; Αυτή είναι η απάντησή σας; Αυτή είναι η απάντηση που μόλις είπατε; Αυτό το λέω για να καταλάβετε το μέγεθος της υποκρισίας σας και λέω και κάτι στους συμπατριώτες μου τελευταίο, που θα το καταλάβουν όλοι.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και με μία δύσκολη για αυτόν πολιτικά απόφαση τότε, για να πολεμήσει το μονοπωλιακό καθεστώς της ΔΕΗ που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και βεβαίως για να εξασφαλίσει μνημονιακές υποχρεώσεις, ψήφισε εδώ στη Βουλή να βγάλει προς πώληση λιγνιτικέςμονάδες. Μάλιστα κάποιοι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποχωρήσει από τη σχετική ψηφοφορία και δεν ψήφισαν. Ήταν μία δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφορία.

Και βγάλανε προς πώληση αυτές τις λιγνιτικέςμονάδες. Ξέρετε πόσοι ιδιώτες ήρθαν και κατέθεσαν πρόταση να τις αγοράσουνε; Μηδέν. Ξέρετε πόσα λεφτά προσφέρθηκαν στην ΔΕΗ για αυτές τις μονάδες; Μηδέν. Πρέπει να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έχουμε κάποια πετράδια του στέμματος, τα οποία κανείς θέλει στον πλανήτη ούτε και να τα ακουμπήσει.

Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν είναι πετράδια του στέμματος. Είναι απαρχαιωμένες μονάδες που για να συνεχίσουν να λειτουργούν θέλουν, όπως είπα και πριν, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις και με τις σημερινές τιμές των ρύπων όχι κέρδη δεν βγάζουνε αλλά πρέπει να βγάζεις λεφτά από την τσέπη σου για να τα καις μαζί με τον λιγνίτη για να λειτουργούν.

Άρα, είτε αποφάσιζε η κυβέρνηση, είτε δεν αποφάσιζε, και το λέω κυρίως για τους βουλευτές της περιοχής που βλέπω και τους κοιτώ στα μάτια και ξέρω την αγωνία που έχετε και πόσες φορές έχετε έρθει στο γραφείο μου για να δείτε ο καθένας από εσάς το σχέδιο και τι είναι αυτό που κάνουμε και σας ευχαριστούμε που μεταφέρετε τον παλμό της τοπικής κοινωνίας σε εμάς, και το ίδιο θα κάνουμε και από την 1η Ιανουαρίου αφού θα ψηφιστεί ο νόμοςοι μονάδες σας θα κλείνανε αργά ή γρήγορα ακριβώς επειδή είναι εξαιρετικά ρυπογόνες και εξαιρετικά ζημιογόνες.

Η διαφορά ποια είναι; Αντί να περιμένει η κυβέρνησή μας, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον χρόνο να περνάει, τους ανθρώπους να βρίσκουν ή να μην βρίσκουν δουλειά μόνοι τους, την κοινωνική καταστροφή να έρχεται στην περιοχή και να τα ρίχνουν στον κακό καπιταλισμό, αποφασίσαμε να γίνουμε για πρώτη φορά στη ζωή μας όχι επιμηθείς αλλά προμηθείς.

Να τρέξουμε εμείς τις καταστάσεις με τον τρόπο που εμείς θέλουμε. Να βρούμε τα χρήματα εμείς για να τα χρηματοδοτήσουμε και να προσφέρουμε στους συμπατριώτες μας στις περιοχές αυτές ένα καινούργιο και πιστέψτε με πολύ καλύτερο μέλλον από το παρελθόν στο οποίο ζούσαν μέχρι σήμερα.

Διότι, ναι, η οικονομική ζωή στις περιοχές αυτές μετά την απολιγνιτοποίηση θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική, όχι εξαρτώμενη από έναν κλάδο, όπως ήταν για τον λιγνίτη. Έχει εξαιρετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος που μπορούνε να αναδειχθούν και να φέρουν πολλών ειδών επενδύσεις.

Ήδη έχουμε βρει ορισμένες πολύ μεγάλες επενδύσεις και για την περιοχή της Αρκαδίας, αγαπητέ Κώστα Βλάση, αλλά και για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Και κλείνω, και ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή, μόνο με μία μικρή αναφορά, επειδή το άκουσα και αυτό στην επιτροπή και θέλω να υπάρχει και στα πρακτικά της Ολομέλειας, την υπόθεση που λέγεται υδρογόνο.

Πράγματι ένα από τα μεγάλα  σχέδια που θέλουμε στο μέλλον να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στη δυτική Μακεδονία είναι ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου το «White Dragon», ένα γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων εταιριών του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδος, του ελληνικού δημοσίου και φυσικά της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, του ευρωπαϊκού ταμείου.

Έτσι ώστε να έχει και η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή αυτού του φιλικού για το περιβάλλον καυσίμου.  Ενός καυσίμου που κατά τους ειδικούς ενδεχομένως να είναι και το καύσιμο του μέλλοντος. Εγώ δεν είμαι τόσο ειδικός, μεταφέρω πάντα αυτά που ακούω.

Όταν πήγαμε στις Βρυξέλες στο πρώτο μας ταξίδι με το Νίκο Παπαθανάση προ Covid εποχή, στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας τότε, κοιτάζαμε και εμείς να δούμε τι παραλαμβάνουμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Και ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μια επιτροπή των χωρών που συμμετέχουν στα κοινά μεγάλα ευρωπαϊκά σχέδια στρατηγικού χαρακτήρα. Αυτά ονομάζονται IPCI’s στην ευρωπαϊκή γλώσσα. Και τότε συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μια ομάδα για τα IPCI’s των μπαταριών και του υδρογόνου. Είναι μαζί διότι είναι για την ενέργεια.

Λέμε να πάμε και εμείς στην ομάδα αυτή. Μας λένε «μα δεν είστε στην ομάδα».  Λέμε «γιατί, ρε παιδιάΗ Ελλάδα θέλει να κάνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στις μπαταρίες, θέλουμε να κάνουμε υδρογόνο, να μην πάρουμε και εμείς ευρωπαϊκά λεφτά για να τα κάνουμε όλα αυτά όπως οι άλλοι»;

Και μας λένε «μα ποτέ η Ελλάδα δεν έκανε αίτηση για να συμμετάσχει σε αυτά τα σχέδια, ουδέποτε». Δεν έκανε αίτηση καθόλου. Στέλνανε email στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν ελάμβαναν απάντηση, ούτε ναι ούτε όχι. Μας έπεσαν τα μούτρα. Ρωτήσαμε τη διαδικασία, καταθέσαμε αίτηση εκπρόθεσμη αλλά είχαμε τότε τον κίνδυνο του κανονισμού κάποια χώρα να πει δεν δέχομαι να μπει η Ελλάδα.  Διότι όσες περισσότερες χώρες μπαίνουν τόσα λιγότερα λεφτά μένουν για τους άλλους, ο κουμπαράς δεν μεγαλώνει επειδή μπαίνει μια ακόμη χώρα.

Τελικά ήμασταν πειστικοί και μας βάλανε. Και σήμερα είναι η Ελλάδα εκεί που είχε καταφέρει να μας αποκλείσει να μην είμαστε.  Αυτοί είναι οι οικολόγοι που μετά έρχονται στη Βουλή και μας λένε γιατί δεν κοιτάμε το υδρογόνο.

Το λέω κυρίως στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για να καταλάβετε τι δουλειά έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση και σε πόσα επίπεδα για να μπορέσει τώρα η Ελλάδα από εκεί που προ δυόμισι χρόνια ήταν το μαύρο πρόβατο να έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Παράδειγμα προς μίμηση και στην οικονομική ανάπτυξη, παράδειγμα προς μίμηση και στις επενδύσεις αλλά παράδειγμα προς μίμηση και προς τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση του περιβάλλοντος που αποτελεί το στοίχημα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Και σε αυτό πάλι η μικρή Ελλάδα πρωταγωνιστεί και είμαστε περήφανοι για αυτό.  Για αυτό καλώ τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και όλους τους συναδέλφους της αίθουσας χωρίς να έχω και μεγάλες προσδοκίες καθώς όλοι γνωρίζουμε δυστυχώς, πώς ο λαϊκισμός επικρατεί εδώ, να υπερψηφίσετε το παρόν σχέδιο νόμου το οποίο θα μας δώσει τα εργαλεία αυτούς τους πρωτοφανείς πόρους που συγκεντρώσαμε και τα μεγάλες επιδοτήσεις που καταφέραμε τις Βρυξέλες να μας επιτρέψουν να δώσουμε στις επενδύσεις στην περιοχή, να τα κάνουμε χρήση γρήγορα με τη μικρότερη δυνατή γραφειοκρατία, να ξεκινήσει η εφαρμογή του master plan το 2022, να μην χαθεί ούτε μία μέρα από την εφαρμογή του σχεδίου και να δώσουμε στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, Μεγαλουπόλεως, των νησιών αλλά όλης της Ελλάδος ένα καλύτερο μέλλον».

Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ) και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης»

Τοποθέτηση  στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ) και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης».

«Κατ΄αρχάς, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που έλαβαν μέρος σε αυτήν τη συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και καλώ όλους τους συναδέλφους να λάβουν μέρος στη συζήτηση στην Ολομέλεια, γιατί το νομοσχέδιο για τη ΔΑΜ και την απολιγνιτοποίησηείναι ένα κορυφαίο εθνικό στοίχημα και μία κορυφαία απόφαση της κυβερνήσεως.

Ξεκινώ από αυτό, αν και διαφωνώ απολύτως με τον κύριο Φάμελλο και τον διαχωρισμό σε εντοπιότητα των βουλευτών. Δεν θυμάμαι στη Βουλή να έχει τεθεί τέτοιο θέμα για κανένα ζήτημα μέχρι τώρα. Ομολογώ ότι μου φάνηκε λίγο ρατσιστικό αλλά εν πάση περιπτώσει να επικαλεστώ την δική μου εντοπιότητα, κυρία Πέρκα. Η καταγωγή μου, όπως ξέρετε,  είναι από το Αμύνταιο Φλωρίνης. Εκεί ζει το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς μου. Εκεί πάω κάθε χρόνο και βλέπω τον τάφο του παππού μου. Άρα, έχω πολύ έντονη  την εντοπιότητα και με ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό το θέμα, πείτε του κ. Φάμελλου.

Πάμε τώρα να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά μήπως μπορέσουμε και συνεννοηθούμε. Πρώτα απ΄όλα, σας άκουσα να καταγγέλλετε και από τονΣΥΡΙΖΑ και από το ΜέΡΑ25 τόσο έντονα το νομοσχέδιο, αλλά για το αν  επί της αρχής συμφωνείτε με την απολιγνιτοποίηση ή όχι δεν άκουσα τίποτα. Πρέπει να γίνει απολιγνιτοποίηση;  Είναι σωστή η απόφαση της απολιγνιτοποίησης;  

Φανταστείτε ότι  φτάσαμε στο σημείο να ακούμε τον κ. Αρσένη από το ΜέΡΑ25 να μας φέρνει ως παράδειγμα την στρατηγική της Μεγάλης Βρετανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θέλει να καταργήσει, από το 2025 και μετά, σταδιακά τη χρήση του φυσικού αερίου για τη θέρμανση των κατοικιών. Και μας κάλεσε προηγουμένως να μιμηθούμε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Καταθέτω για τα πρακτικά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, που λέει ότι θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο με πυρηνική ενέργεια. Πρώτη φορά ακούω ότι το ΜέΡΑ25 είναι τόσο θερμά υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, δεν το έχω ξανακούσει. Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση στο δημόσιο διάλογο.

Εγώ πάντα είμαι εξαιρετικά υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, αλλά αντιλαμβάνομαι για την Ελλάδα ότι έχει το μεγάλο πρόβλημα των σεισμών, το οποίο αναγκαστικά μας κρατάει  πίσω. Ότι το ΜέΡΑ25, όμως,  έχει βγει τόσο προωθημένο και μας ζητάει να αντιγράψουμε τη χρήση πυρηνικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εντυπωσιακό. Είναι η πρώτη φορά που λέτε κάτι σοβαρό στη ζωή σας.

Άκουσα ότι υπάρχει, λέει, σχέση του  παρόντος νομοσχεδίου για την απολιγνιτοποίηση με την παρούσα αύξηση του ενεργειακού κόστους. Συγγνώμη, είστε βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και λέτε τέτοια πράγματα; Είναι δυνατόν; Δεν ξέρετε ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο φουλ και παράγουν ενέργεια στο φουλ; Τι σχέση έχει η απόφαση του μέλλοντος για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων με το κόστος της ενέργειας σήμερα, Δεκέμβριο του 2021; Επειδή το διαβάζω συνεχώς και στο διαδίκτυο. Οι λιγνιτικές μονάδες δουλεύουν στο φουλ. Η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση δεν έχει επηρεάσει καθόλου τη λειτουργία των μονάδων και όσο  μπορεί να συμβάλει ο λιγνίτης στην πτώση των τιμών ενέργειας που πληρώνουμε σήμερα συμβάλει ήδη.

Το τι θα γίνει, όταν θα κλείσουν οι μονάδες, θα το δούμε όταν θα κλείσουν οι μονάδες. Σήμερα, όπως λέγεται νέο ελληνιστί, as we speak λιγνιτικέςμονάδες μπορεί να δουλέψουν, δουλεύουν και παράγουν ρεύμα.

Όμως, εάν μιλάμε για ενεργειακό κόστος και οικονομία, πρέπει να σας ενημερώσω ότι, σήμερα μόλις, οι τιμές των ρύπων φυσικού αερίου έφτασαν στα 85 ευρώ. Πριν από ένα χρόνο είχαν 40. Τι θα πει αυτό πρακτικά, για να καταλάβει ο κόσμος; Κάθε μέρα που περνάει, η χρήση του λιγνίτη, ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γίνεται ολοένα και περισσότερο οικονομικά ασύμφορη. Άρα, είναι απολύτως προφανές, ότι αν θέλει κάποιος να καταλάβει γιατί έχει ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν έχει παρά να σκεφτεί και ιδιαίτερα εάν είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ένα απλό πράγμα. Αν καταλάβετε αυτό που θα σας πω τώρα, θα καταλάβετε, γιατί όσα λέτε για τις μονάδες του λιγνίτη είναι, με συγχωρείτε, εκτός τόπου και χρόνου.

Όταν ήσασταν κυβέρνηση, ψηφίσατε την πώληση κάποιων λιγνιτικών μονάδων και βγάλατε διαγωνισμό για την πώληση κάποιων λιγνιτικώνμονάδων. Ξέρετε τι αποτέλεσμα είχε αυτός ο διαγωνισμός; Είναι η πρώτη φορά, δεν ξέρω κανέναν άλλο διαγωνισμό εγώ, που δεν ήρθε ούτε ένας ενδιαφερόμενος. Δεν κατατέθηκε ούτε μία πρόταση. Για ποιο λόγο λέτε, ότι κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν ενδιαφέρθηκε να καταθέσει, έστω μία πρόταση, για να πάρει τις λιγνιτικές μονάδες; Γιατί έβλεπε ο κάθε επενδυτής, ότι τα χρήματα που θα έπρεπε να δαπανήσει για την ανανέωση λειτουργίας αυτών των μονάδων, δηλαδή για την αποθειοποίηση, για την πιο ενεργειακή σωστή τους λειτουργία και λοιπά, που θα τους έδινε μεγαλύτερο χρόνο ζωής στο μέλλον, συν τους ρύπους φυσικού αερίου, δημιουργούσαν, όχι κέρδη, αλλά τεράστιες ζημιές. Γιατί αν έβλεπαν κέρδη οι ιδιώτες, θα είχαν έρθει να τα πάρουν, όταν τα πουλήσατε. Δεν ήρθε κανένας, διότι όλοι έβλεπαν το προφανές: Ότι οι μονάδες αυτές είναι εξαιρετικά ζημιογόνες. Μόνο ένας παλαβός θα συνέχιζε να παράγει ρεύμα από λιγνίτη στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια. Για ποιο λόγο, επαναλαμβάνω; Πρώτον, διότι οι μονάδες είναι εξαιρετικά παλιές και χρειάζονταν όλες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να ανανεωθούν. Μόνο για τις μονάδες στην Καρδιά η μελέτη έλεγε, ότι χρειάζονταν 130 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Βάλτε τα 130 εκατομμύρια ευρώ επένδυση, συν τους ρύπους φυσικού αερίου, για να καταλάβετε, γιατί δεν είχε κανένα οικονομικό νόημα η συνέχεια καύσης λιγνίτη στην Ελλάδα.

Όλα αυτά τα πράγματα, αντί να τα εξηγούμε με θάρρος στον κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας και να του εξηγούμε για ποιο λόγο ο λιγνίτης πια, είναι οικονομικά ασύμφορος, – δεν καις λιγνίτη, ευρώ καις, όταν παράγεις από λιγνίτη, καθόμαστε και ξεσηκώνουμε τον κόσμο και λέμε ένα κάρο ανοησίες.

Άρα, ο λιγνίτης είναι ασύμφορος. Έπρεπε να ληφθεί η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση και μόνο έπαινος αξίζει για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έλαβε αυτή την ανακουφιστική και για τη ΔΕΗ και για την ελληνική οικονομία, απόφαση.

Μάλιστα, και γι’ αυτό είμαι περήφανος για τον τόπο μου, οι αντιδράσεις για την απόφαση, ήταν εξαιρετικά μικρότερες των αναμενόμενων. Εξαιρετικά μικρότερος. Πέντε-εκατό άνθρωποι ήταν, διακόσιοι. Η κοινωνία, στην πραγματικότητα, ακολούθησε την απόφαση αυτή. Γιατί η κοινωνία, επειδή ασχολείτο, ήξερε ότι αυτό το πράγμα είχε τελειώσει και απλώς πηγαίναμε προς τον θάνατό του. Και τι είδε στην κυβέρνησή μας και ερχόμαστε τώρα στο μείζον στο νομοσχέδιο; Είδε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ένα σχέδιο.

Να μιλήσουμε τώρα για το σχέδιο. Αν είναι καλό σχέδιο, κακό σχέδιο, αν θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο, αυτή είναι μια εποικοδομητική συζήτηση. Αλλά αυτό που είδε ο κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλοπόλεως είναι, ότι για πρώτη φορά υπήρχε ένα σχέδιο. Και ποια η διαφορά αυτής της κυβέρνησης από την προηγούμενη;

Ενώ στην πραγματικότητα η απολιγνιτοποίηση λόγω των οικονομικών λόγων που προανέφερα είχε ήδη συμβεί, – το ξαναλέω και το ακούσατε προηγουμένως από τον κύριο Παπαθανάση και την κυρία Πιπιλή, αλλά θέλω να ακούγεται για να το καταλάβουμε – ήδη στη πενταετία είχε μειωθεί το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη κατά 54%. Η μισή απολιγνιτοποίηση, κυρία συνάδελφε από την Κοζάνη, έχει ήδη γίνει. Έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η διαφορά όμως; Δεν έγινε με πρόγραμμα, δεν έγινε με σχέδιο, έγινε από την οικονομική λογική ότι χάναμε λεφτά. Τι είναι αυτό που κάνατε; Μας είπε η κυρία Πέρκα. Τι είναι; Μία υπουργική απόφαση στη λήξη σχεδόν της θητείας σας για το 6%. Μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφού είχε χαθεί το 54%, λίγο πριν φύγετε, εκδώσατε αυτή την διυπουργική απόφαση που φυσικά ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Ξαναλέω, τα 5 προηγούμενα χρόνια που κυβερνούσατε, τι κάνατε κυρία Πέρκα; Τίποτα είναι η απάντηση. Το βλέπατε να συμβαίνει είναι η απάντηση. Αντιθέτως, προσπαθήσατε να πουλήσετε λιγνιτικές μονάδες και φάγατε τα μούτρα σας μεγαλοπρεπώς.

Πάμε λοιπόν, από την αρχή.

Ένα. Οι λιγνιτικές μονάδες και η απόφασή μας να κλείσουν, δεν επηρεάζουν τις σημερινές αυξήσεις τιμών ενεργείας γιατί δουλεύουν. Άρα, το ψέμα αυτό είναι με κεφαλαία γράμματα «ΨΕΜΑ».

Δύο. Οι λιγνιτικές μονάδες είναι οικονομικά ασύμφορες, άρα η οικονομική λογική του κλεισίματος τους είναι απολύτως αυτονόητη και επιβεβλημένη.

Τρία. Η μισή και πάνω απολιγνιτοποίηση έγινε ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο για την τοπική οικονομία.

Τέσσερα. Άλλο μεγάλο ψέμα. Ότι φτάσαμε σήμερα εδώ χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Και εγώ και ο κύριος Χατζηδάκης πήγαμε με την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε. στην αφετηρία. Και οι δήμαρχοι ήθελαν να έρθουν, αλλά οι περισσότεροι δεν ήρθαν γιατί είχαν βάλει απέξω μερικούς με σημαίες που φωνάζανε και κάνανε προπηλακισμούς. Κάποιοι μπήκαν και από την πίσω πόρτα και μας ζητάγανε συγνώμη, δεν μπορούσαν να μιλήσουν. Εκεί ήσασταν. Αλλά στη συνέχεια και όταν έγινε επιτροπή υπό τον κύριο Μουσουρούλη, ο ίδιος ο κύριος Μουσουρούλης είχε ανέβει πάνω και είχε μιλήσει με τους δημάρχους τριάντα φορές. Ο κύριος Παπαθανάσης, άλλες δεκαπέντε. Σε όλη τη κουβέντα περί της απολιγνιτοποιήσεως, η τοπική κοινωνία ήταν παρούσα σε κάθε βήμα. Και να πούμε, ότι θα υπάρξει τροποποίηση αύριο, ώστε στις Επιτροπές για τις επενδύσεις να υπάρχει εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καμία αντίρρηση. Για να μη λένε ότι δεν έχουν ακουστεί οι γνώμες τους.

Άκουσα, νομίζω απ’ τον κύριο Αρσένη, για τις επενδύσεις, ιδιαίτερα του υδρογόνου, στις οποίες θέλω να αναφερθώ. Μα εγώ με τον κύριο Παπαθανάση είμαστε οι δύο Υπουργοί που βάλαμε την Ελλάδα σε αυτό, και ξαφνικά εσείς του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεστε για το υδρογόνο;

Όταν φτιάχτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ιδέα των μεγάλων ευρωπαϊκών έργων κοινής στρατηγικής σημασίας και επελέγησαν διάφοροι τομείς, ένας από τους τομείς που επελέγησαν ήταν το υδρογόνο. Πάμε πρώτη φορά στις Βρυξέλλες με τον κ. Παπαθανάση, στον τρίτο μήνα της θητείας μας, προ του Covid και τι ανακαλύπτουμε; Ότι η Ελλάδα είχε ξεχάσει να δηλώσει συμμετοχή στο IPCEI για το υδρογόνο.

Δεν είχαμε δηλώσει συμμετοχή καν, κ. Αρσένη και με δική μας προσπάθεια, κάναμε αίτημα εκπρόθεσμα, πιάσαμε τις χώρες μία μία να μη μας βάλουν βέτο, ζητήσαμε από τον Επίτροπο και του είπαμε ότι έγινε λάθος και γραφειοκρατικά οι προηγούμενοι ξέχασαν να κάνουν την αίτηση και έτσι η Ελλάδα μπήκε στα IPCEI για το υδρογόνο και σχεδιάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα υδρογόνου στην δυτική Μακεδονία το  «WhiteDragon» και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όχι μόνο με ιδιωτική και με εθνική.

Είναι δυνατόν να μας λέτε εσείς για το υδρογόνο, που ξεχάσατε να δηλώστε συμμετοχή στα ευρωπαϊκά IPCEI, αντί να πείτε ένα συγνώμη στον ελληνικό λαό; Γι’ αυτό  έχουμε κάνει προσπάθεια, γι’ αυτό έχουμε ιδρώσει για το υδρογόνο και ευτυχώς καταφέραμε και τους πείσαμε και μας βάλανε.

Ακούω συνέχεια για την τηλεθέρμανση. Εσείς κυρία Πέρκα, δεν ξέρετε ότι σε μια βδομάδα θα είμαστε στο δήμο Φλώρινας για να εγκαινιάσουμε τα έργα φυσικού αερίου που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και για τη σύνδεση της πόλης της Φλώρινας με το δίκτυο φυσικού αερίου και με 100% χρηματοδότηση όλων των τελών σύνδεσης του κάθε σπιτιού της Φλώρινας;

Ακούστε και το καλύτερο. Αυτό το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τόσο οικολογική συνείδηση και είναι τόσο ευαίσθητο με το περιβάλλον, μπορείτε να μας πείτε κυρία Πέρκα, γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ οι μονάδες της Καρδιάς συνέχισαν να λειτουργούν παράνομα; Το ξέρετε κυρία Πέρκα, ότι οι μονάδες της Καρδιάς λειτούργησαν παραπάνω από έναν χρόνο επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε λήξει ο χρόνος λειτουργίας τους με σοβαρές ευθύνες για όποια ζημιά έχει πάθει η υγεία των κατοίκων στις γύρω περιοχές; Με απόφαση του κ. Σταθάκη, δεν παρατάθηκε δύο φορές η λειτουργία μονάδας, που σύμφωνα με τις μελέτες προκαλούσε καρκίνο; Το ξέρετε αυτό και δεν ντρέπεστε να μιλάτε για οικολογία μέσα στην Βουλή των Ελλήνων, όταν έχετε αυτά πάνω στις πλάτες σας, στην περιοχή σας; Αφήστε, λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα. Κυβερνήσατε 5 χρόνια και πιο χάλια στη δυτική Μακεδονία από εσάς, δεν έχει ξανά υπάρξει κυβέρνηση. Ο κ. Φάμελλος, που ήταν αναπληρωτής Υπουργός, να μας πει γιατί παρατείνατε δύο φορές τη λειτουργία της Καρδιάς, πέρα από το όριο λειτουργίας μονάδας, για να ξέρετε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους κατοίκους και τι ανέπνεαν οι κάτοικοι όταν λειτουργούσε η μονάδα παράνομα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με απόφαση Υπουργού. Ξέρει ο κ. Φάμελλος, γι’ αυτό δεν μιλάει.

Άρα, το έργο δεν είναι εύκολο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα δύσκολο έργο αυτό. Εγώ δεν θα υποκριθώ ότι είναι η ευκολότερη άσκηση πολιτικής αυτό που πάμε να κάνουμε. Είναι μία τεράστια, μια τιτάνια εθνική πρόκληση και ναι, το κάνουμε πρώτοι στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι λόγος ψόγου, είναι λόγος επαίνου. Διότι ακριβώς, επειδή το κάναμε πρώτοι στην Ευρώπη δεχθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κυρία Φερέιρα, που πρόσφατα επισκέφθηκε την περιοχή, ξεχωριστό ταμείο μέσα στο ΕΣΠΑ μόνο για να την απολιγνιτοποίηση. Αν πηγαίναμε τελευταίοι, αυτό δεν θα υπήρχε και λόγω όλης αυτής μας της πρωτοπορίας, έχει γυρίσει όλη η Ευρώπη και κοιτάει να δει τι κάνουμε. Δουλέψαμε πάρα πολύ για να φτάσουμε εδώ. Το παρόν σχέδιο νόμου είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης, μέσω του κυρίου Μουσουρούλη και των Υπουργών, και δημόσιας συζήτησης και συζήτησης με επενδυτές και δημιουργίας master plan και δημιουργίας μελετών, για να δούμε ποια είναι η θέση της ΔΕΗ.

Επαναλαμβάνω, βρήκαμε και πολλές εκπλήξεις κατά την πορεία, γιατί μη νομίζετε ότι η ΔΕΗ τα έχει όλα εντάξει και όλα όπως έπρεπε ή ότι όλα τα εδάφη, ήταν όπως παρουσιάζονταν ή ότι όλα ήταν όπως φαίνονταν στους χάρτες. Φέρνω ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση αυτών των πραγμάτων.

Σχετικά με την περιοχή μας, έχετε πει κυρία Πέρκα στους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων, ότι ο λόγος που έγινε η κατολίσθηση είστε εσείς; Το ξέρετε και χαίρομαι που το παραδέχεστε. Ξέρετε γιατί; Διότι, το Φεβρουάριο του 2016, ακυρώσατε το μεγάλο έργο της ΔΕΗ, για να πάρουν τα χώματα από το ορυχείο των Αγίων Αναργύρων και ένα χρόνο μετά, το ορυχείο κατέρρευσε. Για πείτε μου, κυρία Πέρκα, γιατί ακυρώσατε το έργο τον Φεβρουάριο του 16; Θα είχε αποφευχθεί η κατολίσθηση και όλη η καταστροφή της ΔΕΗ στους Αγίους Αναργύρους. Άρα, εσείς εμπιστεύεστε την επιστήμη, αλλά ακυρώσατε ένα έργο που είχε εγκριθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει κατάρρευση και ένα συγνώμη δεν είπατε.

Άρα, λοιπόν, αυτό το έργο της απολιγνιτοποιήσεως, είναι μία εθνική πρόκληση και ένα εθνικό στοίχημα. Ποιο δηλαδή; Να καταφέρουμε, για πρώτη φορά, στην ιστορία μας, με οργανωμένο τρόπο, να επιτύχουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό την αλλαγή της οικονομίας – θα μείνω στη δυτική Μακεδονία γιατί είναι πολύ μεγάλη σαν περιφέρεια, προφανώς και στη Μεγαλόπολη και σε ορισμένα νησιά- με αντιστροφή του οικονομικού μοντέλου. Γιατί, πράγματι, είναι γεγονός ότι η δυτική Μακεδονία προσκολλήθηκε επί σειρά δεκαετιών στον λιγνίτη. Ναι, ο λιγνίτης έφερε και χρήματα και θέσεις εργασίας στην περιοχή, αλλά έφερε και ζημιά. Έφερε την  κακή ποιότητα ζωής, έφερε και έλλειμμα ανάπτυξης άλλων τομέων της οικονομίας, που θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί, αν δεν υπήρχε ο λιγνίτης.

Και τώρα έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία, να χρησιμοποιήσουμε τεράστιους, γιγαντιαίους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, από το ένα παραγωγικό μοντέλο του λιγνίτη, στο νέο παραγωγικό μοντέλο, οργανωμένα και με σχέδιο. Εάν έχετε σε αυτό να συνεισφέρετε καλές  ιδέες, αυτό είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο. Τι θα σήμαινε; Θα ψηφίζατε επί της αρχής το νομοσχέδιο, θα λέγατε θέλουμε να γίνει απολιγνιτοποίηση και πρέπει να γίνει μια ώρα αρχύτερα και κακώς δεν την κάναμε εμείς, αλλά διαφωνούμε στο 1, 2, 5 άρθρα, ότι θα  μπορούσε να γίνει το master plan διαφορετικά και θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά η μετάβαση, κτλ..

Άρα, εσείς δεν κάνετε αυτό. Εσείς, ενώ υποδύεστε το κόμμα της αριστεράς και της οικολογίας, είστε  το πρώτο κόμμα οικολογίας στην Ευρώπη, που είναι υπέρ του λιγνίτη. Εγώ, άλλο κόμμα οικολογικό στην Ευρώπη, που να θέλει το λιγνίτη, δεν ξέρω. Μόνο εσάς.

Αντί να βγείτε πρώτοι και να πείτε, καλώς σταματάει ο λιγνίτης, πάτε και παίζετε με τις δόκιμες ανησυχίες των κατοίκων. Τους σέβομαι, δίκιο έχουν να ανησυχούν, για αυτούς είναι κάτι καινούργιο. Είχαν  μάθει να ζούνε με  ένα συγκεκριμένο τρόπο και τώρα βλέπουν μπροστά τους κάτι διαφορετικό και αυτό τους προκαλεί άγχος, φόβο και αγωνία. Είναι θεμιτό αυτό και εμείς πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό το φόβο και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα τους. Για αυτό είμαστε εδώ, για αυτό φέραμε αυτό το νομοσχέδιο. Βεβαίως, χαϊδεύετε αυτό  το φόβο, μόνο και μόνο για ψήφους και λαϊκισμό και αποκρύπτετε, επαναλαμβάνω, ότι η μισή απολιγνιτοποίηση  έχει ήδη τελειώσει, απλώς έγινε χωρίς οργάνωση, χωρίς σχέδιο και χωρίς λεφτά, επί των ημερών σας.

Έχετε αύριο μία ακόμη ευκαιρία, να αλλάξετε άποψη και να δώσουμε ένα μήνυμα πραγματικής εθνικής ενότητας. Όπως το μείζον θέμα, που είναι αυτή καθαυτή η απολιγνιτοποίηση. Γιατί το μείζον που συζητάμε είναι το επί της αρχής. Το αν  θέλουμε  η χώρα  να κάνει αυτό το μεγάλο άλμα. Εμείς θέλουμε ως Νέα Δημοκρατία. Και εσείς που υποτίθεται είστε πιο οικολόγοι από εμάς, εμείς προστατεύουμε το περιβάλλον και εσείς πάτε με το λιγνίτη και το κάρβουνο. Αυτή είναι η διαφορά  μας.

Όμως, να ξέρετε, όσο σύνθετο και αν είναι το σχέδιο, όσο δύσκολο κι αν είναι το σχέδιο, όσο πρωτοπόροι και αν είμαστε στην Ευρώπη με το σχέδιο,  θα τα καταφέρουμε. Όπως τα έχουμε καταφέρει σε όλα μέχρι σήμερα και είμαστε πρώτοι σε ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της Eurostat. Πρώτοι σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων από την Κομισιόν, μόλις προχθές βγήκε επίσημη ανακοίνωση. Πρώτοι  στην κατάσχεση απομιμητικών προϊόντων, χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν και πάταξη του παραεμπορίου  από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι και τώρα, όπως ακούσατε χθες τον Γερμανό Υπουργό να λέει «πρέπει να μιμηθούμε  την Ελλάδα και πώς έχει καταφέρει να κάνει αυτό το σύγχρονο οικονομικό θαύμα τα τελευταία δυόμισι χρόνια»,  σε 3 – 4 χρόνια θα λένε πως κατάφερε η Ελλάδα και έκανε την απολιγνιτοποίηση και θα έρχονται οι Γερμανοί να μάθουν από εμάς πως έγινε αυτό το σχέδιο.

Ναι, είναι καλό κάποτε η χώρα μας, κυρία συνάδελφε,  να είναι παράδειγμα  προς μίμηση και όχι μόνο παράδειγμα προς αποφυγή. Κι αυτό για μένα ως δυτικομακεδόνα,  μου προκαλεί πολύ μεγάλη υπερηφάνεια, ότι η Δυτική Μακεδονία μας θα είναι πρωτοπόρος σε όλη την Ευρώπη. Γιατί ναι, είναι άξιοι άνθρωποι στη δυτική Μακεδονία, είναι εργατικοί άνθρωποι, είναι ευφυείς άνθρωποι, θα μας έχουν δίπλα τους, έχουμε βρει τα χρήματα, θα φτιάξουμε επενδύσεις, θα φτιάξουμε θέσεις εργασίας και θα πάνε όλα μια χαρά.

Για να μην το ξεχάσω, επειδή και αυτό που είπε ο κ. Αρσένης, είναι ψευδές, ποιος είπε ότι εμείς, είμαστε κατά του «Net Metering»; Αντιθέτως, θα έρθει το νομοσχέδιο που καθιερώνει το «Net Metering». Αυτό φυσικά δεν αρκεί για να γίνει η μετάβαση για την οποία συζητάμε. Ένα πολύ μικρό κλάσμα, για όσους καταλαβαίνουν λίγο από ενέργεια και πώς δουλεύει. Υπέρ είμαστε, αλλά από την άλλη, να πούμε και μια αλήθεια. Δεν μπορείτε να φωνάζετε συνέχεια για τις τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, να είστε οι πρώτοι που φωνάζετε για την αύξηση του ρεύματος και ταυτόχρονα, να είστε οι πρώτοι, που όταν πάει να μπει μια ανεμογεννήτρια, να θέλετε να τη σταματήσετε. Δεν γίνεται και το ένα και το άλλο. Κάποτε θα πρέπει να επιλέξετε σε ποια πλευρά θέλετε να είστε. Εμείς είμαστε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με την  υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Εσείς, μείνετε στο κάρβουνο.

Ευχαριστώ πολύ».

Απάντηση  σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Η Κυβέρνηση παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ»

Απάντηση  σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Η Κυβέρνηση παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ»

 

Πρωτολογία:

«Πίστευα ότι μετά τις ανακοινώσεις τόσο της ΕΛΣΤΑΤ όσο και της Eurostat, των τελευταίων ημερών, θα βρίσκατε έναν εύσχημο τρόπο να αποσύρετε αυτή την ερώτηση. Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ που δεν το κάνατε. Δείχνει μια πολύ μεγάλη γενναιότητα.

Ξεκινάω από το τελευταίο για να σας δώσω το χρόνο να προετοιμαστείτε. Είπατε για τους πίνακες απορρόφησης του ΕΣΠΑ ότι τα έχετε κάνει και εσείς. Σας προκαλώ, λοιπόν, να παρουσιάσετε έναν πίνακα ΕΣΠΑ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ που η Ελλάδα ήταν πρώτη σε όλη την Ευρώπη. Δώστε μου μία ημέρα που η Ελλάδα ήταν πρώτη.

Για λόγους ιστορίας και μόνο, επειδή μας ακούει ο κόσμος, επισημαίνω ότι την ημέρα που ανέλαβα την πολιτική ευθύνη του ΕΣΠΑ με την ομάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον κύριο Γιάννη Τσακίρη, τον κύριο Δημήτρη Σκάλκο και τους Ειδικούς Γραμματείς, τον κύριο Γιώργο Ζερβό και την κυρία Νίκη Δανδόλου, ήμασταν στη θέση 19 σε απορρόφηση.

Σήμερα, η Ελλάδα μας από την 19η  θέση είναι στην 1η  θέση. Και όταν λέμε για απορρόφηση μιλάμε για πληρωμές. Άρα, μιλάμε για λεφτά που φτάνουν στην πραγματική οικονομία. Προσέξτε, δεν μιλάμε για δείκτη δέσμευσης. Εσείς πράγματι είχατε δεσμεύσει το ΕΣΠΑ με διάφορα έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν γινόντουσαν ποτέ. Εδώ μιλάμε για δαπάνες, για πληρωμές τιμολογίων, δηλαδή για χρήματα που φτάσανε στην πραγματική οικονομία. Άρα, στο ερώτημά σας αν φτάνουνε χρήματα στην πραγματική οικονομία, ναι, αφού είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, φτάνουν χρήματα στην ελληνική οικονομία.

Να το πάμε και λίγο ευρύτερα γιατί, καθώς υπήρξατε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και εγώ θα πω ήσασταν και καλός υπουργός, μέσα στα πλαίσια κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγα εκπληκτικά καλός, έρχομαι στο προκείμενο που με ενδιαφέρει.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εθνικό σκέλος και συγχρηματοδοτούμενο. Δηλαδή για να καταλάβει ο κόσμος, γιατί εσείς καταλαβαίνετε αλλά ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, και εθνικοί πόροι, με δικά μας λεφτά, και πόροι που πληρώνουμε και παίρνουμε πίσω από την Ευρώπη, το κομμάτι του ΕΣΠΑ.

Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μία χρονιά, μία που εκτελέστηκε στο 100% χωρίς να «παρκάρει» λεφτά στο τέλος; Ούτε μία. Ξέρετε τι κάνατε κάθε χρόνο; Και είναι και εντυπωσιακό.

Είναι εντυπωσιακό ότι επί πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα θέματα που βάζει η τρόικα σε όλες τις εκθέσεις της είναι η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία είχε ύφεση, την ίδια στιγμή που όλοι λέγαμε ότι δεν έχουμε λεφτά, καταφέρνατε επί πέντε χρόνια τα λεφτά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να μην τα δώσετε ούτε μία χρονιά στην πραγματική οικονομία.

Και έτσι πηγαίνατε κάθε φορά στο τέλος του χρόνου και βάζατε 500 εκατομμύρια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, 600 εκατομμύρια στη Τράπεζα της Ελλάδος. «Παρκάρατε» δηλαδή τα διαθέσιμα για να μην τα χάσετε σε διάφορους λογαριασμούς, γιατί δεν είχατε καταφέρει να τα πληρώσετε στον κόσμο, στην πραγματική οικονομία.

Επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη και εμού ως Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τι έχει γίνει, κύριε Χαρίτση, αυτά τα δύο χρόνια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ξέρετε; Είναι ακριβώς η ερώτηση που με ρωτάτε.

Το 2020, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην Ελλάδα ξόδεψε 11 δισεκατομμύρια ευρώ και είμαι περήφανος για αυτό. Είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από την πρώτη ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στις ευρωπαϊκές οικονομικές κοινότητες.

Και φέτος, για δεύτερη χρονιά θα κλείσουμε στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση σε όλη την ιστορία της Ελλάδος από την ένταξή μας στις ευρωπαϊκές οικονομικές κοινότητες.

Και επειδή μου κάνατε την ερώτηση για τις πληρωμές. Φέτος, έχουμε αυξήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τρεις φορές. Για ποιο λόγο; Διότι τα χρήματα δαπανώνται. Δηλαδή, οι πληρωμές που με ρωτάτε ήδη γίνονται.

Και γίνονται από μία Κυβέρνηση που δεν αφήνει να πάει χαμένη ούτε μία ημέρα, που είμαστε πάνω από τα προβλήματα των ανθρώπων 24 ώρες το 24ωρο, που δεν αφήνουμε και δεν έχουμε αφήσει ούτε μία επιχείρηση μόνη της, που εργαζόμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα, να ξεκολλήσουμε πληρωμές, να εκτελεστούν έργα και να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Για αυτό, θα επανέλθω στη δευτερολογία μου στα συγκεκριμένα που ετέθησαν, κυρίως στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που με ενδιαφέρει, γιατί έχει σημασία να το ακούσει και ο κόσμος.

Κύριε Χαρίτση, είπατε λίγο μικρόψυχα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το 2021. Ναι, ανάκαμψη είναι προφανώς. Φυσικά, διεθνώς ανάπτυξη λέγεται. Οι δείκτες περί της αναπτύξεως μιλάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διεθνή οικονομία, άρα και στην Ελλάδα.

Εγώ όμως θέλω να δεχθώ απολύτως αυτό που είπατε. Από το -9,1% του 2020, από μία πολύ μεγάλη ύφεση, όλοι περιμένανε το 2020 ότι η Ελλάδα μας θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν την είχε. Την είχε η Ισπανία, που είναι και το πολιτικό σας πρότυπο, με πολύ μεγάλη διαφορά. Φέτος, θα δούμε πού θα φτάσει, λέμε 7,1%, αλλά με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί φαίνεται ότι αυτός είναι ένας μέτριος υπολογισμός.

Στοχεύουμε να είμαστε μία από τις τρεις ευρωπαϊκές οικονομίες που θα έχουν θεραπεύσει σε επίπεδο ΑΕΠ όλη τη ζημιά του ’20 σε μία χρονιά. Προσέξτε, 24 άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχουν καταφέρει αυτό που κατάφερε η Ελλάδα μας, άρα, μην το θεωρείτε και τόσο δεδομένο, κύριε Χαρίτση».

 

Δευτερολογία:

«Κύριε Χαρίτση, σας είπα αν έχετε, να καταθέσετε ένα πίνακα της Commission που να είστε πρώτοι. Παραπέμψατε σε μια δήλωση του κυρίου Γιούνκερ, που πράγματι είχε συμβεί προσπαθώντας να σας ενθαρρύνει να μπείτε στον καλό δρόμο. Δήλωση υπάρχει, εγώ όμως περιμένω να καταθέσετε τον σχετικό πίνακα.

Άλλο η δέσμευση σας είπα και άλλο η απορρόφηση. Δέσμευση κάνατε, πληρωμές δεν κάνατε.  Για να το καταλάβει και διαφορετικά ο κόσμος, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου και ήσασταν ήδη στον 5ο χρόνο του ΕΣΠΑ 2014-2020, -το 2019 ανέλαβα εγώ- , είχατε κάνει δαπάνες 22%.  Από το 100% του ΕΣΠΑ είχατε καταφέρει να πληρώσετε 22%. Εχθές, 2,5 χρόνια μετά, είμαστε στο 75%.  Άρα μην μου μιλάτε για πληρωμές.  Το ρεκόρ που έχει γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια πρέπει να καταγραφεί στην ελληνική ιστορία.

Τώρα, όσον αφορά αυτό που είπατε ότι αυτό έχει συμβεί λόγω των δαπανών της πανδημίας, εγώ επίτηδες αναφέρθηκα σε συγκριτικό πίνακα, πίνακα δηλαδή μεταξύ των 27 χωρών.

Εξ όσων θυμάμαι πανδημία έχουν και οι 27 χώρες. Δεν είναι διαφορετικές συνθήκες οι δικές μας με τις άλλες χώρες.  Απλώς εμείς τα καταφέραμε καλύτερα από όλες τις άλλες χώρες.  Αυτή είναι η διαφορά. Είμαστε πρώτοι και όλοι οι άλλοι μας βλέπουν με τα κιάλια.  Και για αυτό πρέπει να είστε χαρούμενος, κύριε Χαρίτση, ως Έλληνας πολίτης και βουλευτής και όχι να εκνευρίζεστε. Ο εκνευρισμός για την εθνική μας επιτυχία είναι κακό πράγμα.

Αρκεί να σας πω ότι εχθές ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κύριος Λίντνερ -και επειδή είπατε για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα- είπε το εξής αμίμητο που δεν έπαιξε τόσο πολύ στα μέσα. Έχει παίξει το άλλο που είπε γιατί πρέπει να γίνουμε παράδειγμα σαν την Ελλάδα, να ακολουθήσουμε την Ελλάδα. Είπε λοιπόν ότι «η Ελλάδα είναι πρότυπο χώρας πια με υψηλή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό». Αυτό είπε εχθές στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Βεβαίως, έχουμε το χαμηλότερο, έναν από τους τρεις χαμηλότερους πληθωρισμούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ετήσια βάση, κύριε Χαρίτση θα έχουμε 0,1%.  Εάν το 0,1% λέγεται μεγάλος πληθωρισμός να μου το πείτε και εμένα.

Όσον αφορά το Νοέμβριο που είχαμε 4,3%, εάν διαβάζατε σωστά θα ξέρατε ότι το Νοέμβριο του ’20 με τον οποίο γίνεται η σύγκριση είχαμε -2%.  Άρα, από το -2% έχουμε πάει στα 4,3%.  Ούτε αυτό δεν ξέρετε.

Ό,τι και να κάνετε, τρεις μέρες τώρα όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και όλες οι ευρωπαϊκές αρχές συγχαίρουν την Ελλάδα. Οι μόνοι που δεν το αναγνωρίζετε είστε εσείς.

Όσον αφορά τις πληρωμές. Δεν υπάρχει καμία στάση πληρωμών. Μόλις προχθές δόθηκαν στις περιφέρειες από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 100 εκατομμύρια για να κάνουν πληρωμές.

Και υπενθυμίζω ότι έχουμε ήδη πληρώσει σε όλες τις περιφέρειες όλα τα χρήματα που προβλέπαμε στον προϋπολογισμό. Δηλαδή, αυτά τα 100 εκατομμύρια που τους δώσαμε είναι πάνω από τον προϋπολογισμό, είναι επιπλέον χρήματα για να πληρώσουν από όσα είχαμε προϋπολογίσει στην αρχή της χρονιάς.

Άρα, κανένας Περιφερειάρχης δεν πρέπει να διαμαρτύρεται απολύτως για τίποτα. Όσα χρήματα είχαμε πει ότι θα τους δώσουμε τα πήραν και τώρα τους δώσαμε και 100 επιπλέον εκατομμύρια.

Και όσον αφορά το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – γιατί αυτά τα 100 εκατομμύρια είναι το εθνικό σκέλος- δώσαμε άλλα 300 εκατομμύρια για να κάνουν πληρωμές.  Άρα στο σύνολο μέσα στις προηγούμενες 4 μέρες δώσαμε 400 εκατομμύρια.  Μη μου λέτε λοιπόν  για παύση πληρωμών.

Και επαναλαμβάνω, κύριε Χαρίτση, πως γίνεται να έχουμε κάνει ταυτόχρονα παύση πληρωμών, όπως ισχυρίζεστε ψευδέστατα, και ταυτόχρονα να έχουμε τη μεγαλύτερη απορρόφηση και εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων;

Προσέξτε, για να καταλάβει ο κόσμος τη διαφορά: το ανώτατο σημείο που έφτασε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, στα πέντε χρόνια, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αθροίζοντας το εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, ήταν 4 δισεκατομμύρια. Και αυτό που έχουμε καταφέρει εμείς σε δύο συνεχόμενα χρόνια είναι 21 δισεκατομμύρια.

Πάμε λοιπόν τώρα στο «Εξοικονομώ» για να κλείσω. Στο «Εξοικονομώ» υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα για το οποίο θέλω να μιλήσω για να το ακούσει ο κόσμος. Τι έχει συμβεί;

Από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, μόλις το 1% έχει πλήρεις αιτήσεις στην πρώτη αξιολόγηση. Δηλαδή από τις 100 αιτήσεις οι 99 έχουν μέσα λάθη που βάσει του κανονισμού απαγορεύεται να γίνει η πληρωμή. Το 20% των αιτήσεων φτάνουν να είναι πλήρεις μετά την δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει αφού επανυποβάλουν την αίτηση. Το 40% μετά την τρίτη αξιολόγηση.  Δηλαδή έχουν υποβάλει και τρίτη φορά την αίτηση.  Και το 39% μένουν με προβλήματα και μετά την τρίτη αξιολόγηση.

Άρα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει καταθέτοντας τις αιτήσεις να είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί πια στον τρόπο που κάνουν την κατάθεση στο «Εξοικονομώ» αν θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους γρήγορα.

Τα χρήματα είναι δεσμευμένα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και μόλις η αίτηση γίνει δεκτή η πληρωμή γίνεται το ίδιο δευτερόλεπτο αυτόματα. Εάν δεν έχεις κάνει λάθος στην πλατφόρμα αυτόματα πληρώνεσαι.

Σίγουρα θα γνωρίζετε εφόσον είστε επιμελής ότι στον έλεγχο που έκανε η ΕΥΘΥ στις πληρωμές του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ», επί των ημερών σας, βρήκε τόσα πολλά λάθη στις αιτήσεις που έβαλε πρόστιμο 7 εκατομμυρίων στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Για ποιο λόγο;  Διότι πράγματι πληρώνατε, αλλά πληρώνατε χωρίς να ελέγξετε. Και ποιος πλήρωσε τελικά τα χρήματα;  Ο Έλληνας φορολογούμενος.

Εμείς λοιπόν είπαμε δεν θα πληρώνεται καμία αίτηση εάν δεν είναι απολύτως ορθή βάσει του κανονισμού.  Και αυτοί που κάνουν τις αιτήσεις να προσέχουν να τις κάνουν σωστά. Γιατί τους μάθατε να τα κάνουν πλημμελώς και τελικά τα ξανά πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Αν θέλετε την έκθεση ελέγχου της ΕΥΘΥ επί των ημερών σας, για να δείτε τι εγκλήματα κάνατε, πολύ ευχαρίστως.

Άρα λοιπόν είναι θράσος από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει σε εμάς υποδείξεις. Σε όλους τους δείκτες τους έχουμε ξεπεράσει κατά τρόπο εκπληκτικό.  Και είμαι πολύ περήφανος για αυτό».

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς»

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς»:

 

«Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για την εποικοδομητική συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις στρατηγικές επενδύσεις στις Επιτροπές της Βουλής.

Θα ήθελα να ξεκινήσω παίρνοντας το νήμα από αυτά που είπε ο προλαλήσας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης για τη δύσκολη, όχι εύκολη, αλλά εθνικά απολύτως αναγκαία απόφαση που έλαβε σήμερα ο κύριος Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανθρώπων άνω των 60 ετών.

Κυρίες και κύριοι, υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που το εθνικό καθήκον ξεπερνά το πολιτικό κόστος και εκεί κρίνεται ποια είναι η πραγματική αγάπη του καθενός μας για την πατρίδα και όχι αυτή που βολεύει για να φέρνει ψήφους. Υπάρχει έστω και ένας που πιστεύει ότι η σημερινή απόφαση είναι μία απόφαση πολιτικά εύκολη και πολιτικά βολική για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό; Ή έχουμε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να χάνει ψήφους και να γίνεται δυσάρεστος στον κόσμο, αντί για ευχάριστος;

Είναι απολύτως προφανές ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το πόσο δύσκολη είναι αυτή η απόφαση πολιτικά. Από την άλλη όμως, πιστεύω όσοι έχουν στοιχειώδη αίσθηση πατριωτισμού και στοιχειώδη αίσθηση ανθρωπιάς, αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, είναι περίπου μονόδρομος και φυσικά στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή θα κριθεί και ο καθένας μας τι πραγματικά τελικά πιστεύει.

Ποια είναι η κατάσταση με την πανδημία στην Ελλάδα σήμερα; Έχουμε μία πανδημία και συγκεκριμένα ένα 4ο κύμα, το οποίο έχει οδηγήσει σε μονάδες εντατικής θεραπείας και δυστυχώς, στον θάνατο ανθρώπους που σε ποσοστό 97% είναι άνω των 60 ετών και από αυτό το 97% το 95% είναι ανεμβολίαστοι.

Προσπάθησε η Κυβέρνηση και έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο για να πειστούν αυτοί οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν; Κατά τη γνώμη μας, ναι. Και καμπάνιες έγιναν και τα κόμματα τοποθετήθηκαν και οι γιατροί μίλησαν και ρεπορτάζ στα τηλεοπτικά δίκτυα έγιναν και τα πάντα.

Πάρα ταύτα, δυστυχώς, μία σημαντική μερίδα αυτών των ανθρώπων μέχρι σήμερα παραμένει ανεμβολίαστο. Δύο δρόμους έχει η ζωή εδώ. Ο ένας -ο εύκολος δρόμος για την Κυβέρνηση- θα ήταν να πει: πρόβλημά τους. Δεν εμβολιάζονται. Κάποιοι από αυτούς, αρκετοί προφανώς, θα πεθάνουν. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, αρκετές χιλιάδες από αυτούς για να είμαστε ειλικρινείς. Αλλά εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε και αφού θα πεθάνουν γιατί δεν εμβολιάζονται, ας πεθάνουν. Αρκεί εμείς να μην χάσουμε ψήφους. Αυτοί είναι προφανώς η πολιτικά εύκολη οδός αλλά και η απολύτως ανήθικη.

Υπάρχει και η άλλη οδός, όμως, αυτή που επέλεξε ο κύριος Πρωθυπουργός. Να πει: θα γίνω προσωρινά δυσάρεστος, αλλά θα ξέρω ότι έχω σώσει χιλιάδες ανθρώπους από τον θάνατο, θα έχω σώσει χιλιάδες οικογένειες από το πένθος και θα έχω σώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από μία ανυπέρβλητη πίεση που προκαλεί πλέον αυτή η πανδημία και η επιμονή των ανθρώπων ιδιαίτερα αυτής της ηλικιακής ομάδας να μην εμβολιάζεται.

Γιατί στο ερώτημα για ποιο λόγο, που συχνά τίθεται και δικαίως, η Ελλάδα έχει τόσους πολλούς θανάτους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι περίπου τα ίδια, παραδείγματος χάριν η Αυστρία ή η Γερμανία, η απάντηση είναι προφανής για όποιον έχει μάτια για να δει. Ναι μεν σε γενικό ποσοστό εμβολιασμού ομοιάζουμε, σε ποσοστό όμως εμβολιασμού άνω των 60 πόρρω απέχουμε. «Πόρρω» στα αρχαία ελληνικά, δηλαδή πολύ, μακριά. Στο 90% με 100% στη Βόρεια Ευρώπη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, στο 65% με 70% στην Ελλάδα.

Εσείς που μιλάτε για την πατρίδα με τόσο έπαρση, αφήστε τους να πεθάνουν. Εμείς θα εισπράξουμε το πολιτικό κόστος, αλλά θα ξέρουμε ότι έχουμε κάνει το καθήκον μας στους συνανθρώπους μας αλλά και στην πατρίδα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτή δεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Ήταν μία δύσκολη απόφαση, τη ζυγίσαμε πολύ. Οι γιατροί μας εξήγησαν ποιος είναι ο υγειονομικός κίνδυνος. Η εξέλιξη της πανδημίας ακόμα και με τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» δημιουργεί πλέον επιταχυνόμενες απειλές με τις οποίες η χώρα μας πρέπει να λειτουργήσει γρηγορότερα και να προλάβουμε την εξέλιξη αντί να τη δούμε να συμβαίνει.

Και φυσικά για να κλείσω, πέραν όλης αυτής της υγειονομικής διάστασης που όλοι την αντιλαμβανόμαστε και της ανθρώπινης διάστασης, υπάρχει προφανώς και η οικονομική διάσταση.

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο ένα lockdown, δεν αντέχει μια κατάρρευση του συστήματος υγείας, δεν αντέχει ανθρώπους να μην μπορούν να απολαμβάνουν στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας γιατί κάποιοι συμπολίτες τους αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν και τελικά κατέληξαν στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Άρα, τώρα θα φανεί ποιος πράγματι αγαπάει την πατρίδα και ποιος όχι. Και ποιος είναι εδώ για να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και ποιος είναι εδώ για τις ψήφους. Το λέω γιατί άκουσα διάφορα προηγουμένως.

Μπαίνω λίγο στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Καταρχάς να πω ότι καταθέτουμε την υπουργική τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι εμπρόθεσμη, δεν έχει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά πολιτικά θέματα. Κυρίως προθεσμίες είναι, παραδείγματος χάρη τα αντισηπτικά που επεκτείνεται πάλι αυτή η διάταξη που την έχουμε ψηφίσει όλοι μαζί πολλές φορές για την ταχεία δανειοδότηση κλπ.

Το μόνο που ενδεχομένως έχει κάποιο πολιτικό ενδιαφέρον που αξίζει να αναφέρω είναι ότι στο άρθρο 3 έχουμε την απαγόρευση εισαγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Και θέλω να εξηγήσω γιατί τη βάλαμε. Όπως ξέρετε, έχουμε ψηφίσει το νόμο για τη φαρμακευτική κάνναβη για να δώσουμε κίνητρα για να γίνει παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, επενδύσεις στην Ελλάδα, θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και όλα αυτά που έχουμε πει στο νομοσχέδιο. Κάποιοι θεωρώντας ότι υπάρχει μια γκρίζα ζώνη στην περιοχή αυτή, έσπευσαν να ζητήσουν άδεια εισαγωγής φαρμακευτικής κάνναβης.

Εμείς το ξεκαθαρίζουμε ότι η πρόθεσή μας ποτέ δεν ήταν η χώρα να έχει εισαγόμενα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης με σκοπό να πουλάνε οι εταιρίες που τα παράγουν στο εξωτερικό, αλλά στόχος μας ήταν η δημιουργία εγχώριου προϊόντος εξαγωγών και θέσεων εργασίας.

Έτσι λοιπόν απαγορεύουμε την εισαγωγή. Έίναι ναρκωτική ουσία και δυνάμεθα εκ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να το κάνουμε. Άδεια κυκλοφορίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης θα πάρουν από τον ΕΟΦ εκείνες οι εταιρίες που θα πάρουν άδεια παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, θα προσλάβουν κόσμο και θα κάνουν αυτά που λέει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και ο δικός μας όπως τροποποιήθηκε. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να έχουμε πραγματική διαφωνία σε αυτό.

Καταθέτω την τροπολογία για τα πρακτικά διότι η πολιτική βούληση όλων μας κατά το διάστημα που ψηφίσαμε το νόμο ήταν η προστιθέμενη αξία να μείνει στην Ελλάδα αλλιώς απλώς θα μπορούσαμε να κάνουμε μια εισαγωγή από την αρχή και να τελειώνει όλη η ιστορία. Κάποιοι πάντα στην αγορά είναι λίγο πιο πονηροί από το κράτος, δεν το είχαμε προβλέψει τότε ότι κάποιος θα σκεφτόταν να το κάνει, ερχόμαστε λοιπόν τώρα και κλείνουμε αυτή την πόρτα για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

Και έρχομαι λίγο τώρα στο νομοσχέδιο. Άκουσα ιδιαίτερα τον φίλο μου, τον κύριο Αρσένη, ο οποίος είπε τρεις, τέσσερις φορές ότι αυτό είναι το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη και απηχεί το ονοματεπώνυμό του.

Θέλω για λόγους ιστορικής τάξεως να δώσω τα εύσημα στους πραγματικούς συντάκτες του νομοσχεδίου, στον κύριο Νίκο Παπαθανάση, τον οποίο ιδιαιτέρως συγχαίρω, τον κύριο Ορέστη Καβαλάκη και τους συνεργάτες τους, οι οποίοι δούλεψαν πάρα πολύ για να γίνει αυτό το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικό και όχι απλώς το υποστηρίζω, αλλά είμαι και υπερήφανος που επί της υπουργικής μου θητείας το Υπουργείο Ανάπτυξης νομοθετεί αυτό το νομοσχέδιο.

Θέλω και να σας πω πώς έγινε αυτό το νομοσχέδιο και γιατί έγινε. Έγινε διότι όταν αναλάβαμε με τον Νίκο Παπαθανάση, στην αρχή της θητείας μας, να τρέξουμε ορισμένα έργα, παραδείγματος χάριν το Ελληνικό που ήταν το πιο εμβληματικό ή την Κασσιόπη ή το Kilada Hills, κάναμε μία ad hoc, ας το πούμε έτσι, δική μας επιτροπή μέσα στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να συντονίσουμε συναρμόδια Υπουργεία και να δούμε πού κόλλαγαν οι διαδικασίες.

Η εμπειρία την οποία αποκομίσαμε από την πρακτική μας προσπάθεια να ξεκολλήσουμε επενδύσεις που είχαν για πολλά χρόνια κολλήσει, μας έδωσε την γνώση σε ποιο σημείο «κολλάει» όλο αυτό που λέμε «επενδύσεις στην Ελλάδα». Το καταγράψαμε σε ένα χαρτί και η ομάδα που προανέφερα το έκανε νομοθετική πρωτοβουλία. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και όσοι εκ των συναδέλφων της Αντιπολιτεύσεως, προφανώς είναι ευπρόσδεκτοι να το ψηφίσουν όχι για να κάνουν καλό στην Κυβέρνηση αλλά για να κάνουν καλό στην Ελλάδα.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να επιταχύνουμε τις επενδύσεις, να γίνονται ευκολότερα, να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος και να παρέχουμε πραγματικά υπηρεσίες, όπως συχνά το έχουμε πει «one stop shop», δηλαδή να πηγαίνεις σε ένα σημείο και να ξέρεις τι γίνεται.

Και για να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες που δυστυχώς, για πολλά χρόνια, είχαν για την Ελλάδα μας, ότι δηλαδή είναι μία χώρα που αν πας να επενδύσεις θα μπλέξεις, εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους: η Ελλάδα μας είναι μία χώρα που αν πας να επενδύσεις θα κάνεις τη δουλειά σου και θα είσαι ευτυχής και περήφανος για αυτό που έφτιαξες και βεβαίως θα κερδίσεις.

Προφανώς, εμείς δεν λέμε σε κανένα επενδυτή: έλα στην Ελλάδα για να χάσεις λεφτά. Εμείς λέμε: έλα στην Ελλάδα γιατί θα κερδίσεις λεφτά. Αρκεί να σέβονται την εθνική σου νομοθεσία, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, την περιβαλλοντική νομοθεσία ,την εργατική νομοθεσία και να κάνουν αυτό που πρέπει.

Το νομοσχέδιο λοιπόν είναι αυτό. Μία κριτική που άκουσα, νομίζω την είπε ο κύριος Φάμελλος, είναι ότι δήθεν δεν έχουμε σχέδιο και ότι είναι γραμμένο στο πόδι. Αυτές είναι εύκολες φράσεις, πάνε με όλα σαν την κόκα κόλα, αλλά δεν έχουν σημασία, γιατί είναι απλώς για να λέγονται. Είναι πομφόλυγες.

Στην πραγματικότητα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κάνει μία, ίσως και για πρώτη φορά στην ιστορία, εντελώς συντονισμένη προσπάθεια επί ενός ενιαίου σχεδίου. Το ίδιο σχέδιο, του οποίου τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές αποτύπωσε η Επιτροπή Πισσαρίδη και μας είπε, ποια είναι τα τμήματα εκείνα της ελληνικής οικονομίας που μπορούν τα επόμενα χρόνια να αποκτήσουν μεγάλη ανάπτυξη: η τεχνολογία, η πράσινη οικονομία, η βιομηχανική παραγωγή, η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και τα logistics.

Αυτά που οι επιστήμονες μας καθόρισαν και μας εξήγησαν γιατί αποτελούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, γίνονται ο βασικός οδικός χάρτης και για το νομοσχέδιο των στρατηγικών επενδύσεων, το οποίο κουμπώνει πάνω σε αυτά.

Εκεί πάνω θα πατάει και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, εκεί πάνω θα πατάει και το Ταμείο Ανάκαμψης, εκεί πάνω θα πατάει και το νέο ΕΣΠΑ. Και έτσι για πρώτη φορά, όλα τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία κινούνται επί ενός ενιαίου σχεδίου.

Είναι το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που ισχυρίστηκε ο κύριος Φάμελλος και φυσικά ο στόχος μας είναι να δώσουμε στους επενδυτές ταχύτητα και προσέξτε, και νομική βεβαιότητα. Διότι κανένας δεν πάει να επενδύσει σε μία χώρα που φοβάται ότι την άλλη μέρα θα βρεθεί στα δικαστήρια, η επένδυση θα σταματήσει, οι τόκοι θα τρέχουν, οι επενδυτές του θα γκρινιάζουν και ούτω καθ’ εξής.

Ασκήθηκε μια κάποια κριτική για το άρθρο που αφορά στο κομμάτι του αιγιαλού από αρκετούς συναδέλφους και από κάποια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Θέλω να πω ότι η κριτική αυτή κατά τη γνώμη μου είναι τελείως άδικη.

Η κριτική είχε δύο επίπεδα. Ένα άκουσα πριν από τον κύριο Χήτα, «δίνετε τις παραλίες προς εκμετάλλευση». Ένα λεπτό. Ψυχραιμία. Αν θέλετε να μιλήσουμε σαν λογικοί άνθρωποι. Έρχεται ένα μεγάλος επενδυτής να ξοδέψει. Εδώ μιλάμε για στρατηγικές επενδύσεις ύψους 100, 200, 300 εκατομμυρίων για να κάνει μία τουριστική επένδυση, όπου μπροστά είναι η θάλασσα. Εσείς τι λέτε; Θα δώσει κάποιος αυτά τα λεφτά αδιαφορώντας για τη θάλασσα που είναι μπροστά; Θα πει «ε, έτυχε να έχει μπροστά και μία θάλασσα». Το πιστεύετε; Αν το πιστεύετε, βγείτε να βρείτε τέτοιους επενδυτές να μας τους φέρετε και εμάς να τους γνωρίσουμε ποιοι είναι αυτοί οι καλοί άνθρωποι.

Επειδή και εσείς καταλαβαίνετε ότι αυτό που λέτε είναι μία υπερβολή, γιατί προφανώς κάποιος που πάει να δώσει 300, 400, 500 εκατομμύρια τον ενδιαφέρει και η θάλασσα μπροστά, πάμε να δούμε πώς μπορεί η αξιοποίηση αυτής της θάλασσας να γίνει με τρόπο συνταγματικά ορθό, δηλαδή χωρίς να στερεί την πρόσβαση στον αιγιαλό σε κάθε Έλληνα πολίτη, αλλά και περιβαλλοντικά ορθό, δηλαδή χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, θα δίνει στον επενδυτή τη νομική βεβαιότητα, που σας είπα προηγουμένως, που να ξέρει τι μπορεί να φτιάξει, πού μπορεί να το φτιάξει και τι δεν μπορεί να φτιάξει και πού δεν μπορεί να το φτιάξει. Βλέπετε ειλικρινά κάτι παράλογο σε αυτό; Δηλαδή πιστεύετε ότι αυτό είναι λάθος; Πιστεύετε ότι αυτό δεν έπρεπε να υπάρχει;

Λένε τώρα κάποιοι «μα θα παραβιάσουν την περιβαλλοντική μας νομοθεσία». Με συγχωρείται, όποιος το λέει αυτό είναι σαν να δηλώνει δημόσια ότι δεν έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Να μην έχει εμπιστοσύνη σε εμάς, να μην έχει εμπιστοσύνη στους γενικούς γραμματείς που θα πρέπει να συνεργαστούν με το αρμόδιο όργανο, στα υπουργεία, να πει «βρε παιδάκι μου, αυτή η κυβέρνηση είναι άνθρωποι που θέλουν να τα ξεπουλήσουν όλα» και να χρησιμοποιήσουν όλη την φρασεολογία του παρελθόντος, να πω όλα ό,τι υπάρχουνε, να τα δεχθώ ως επιχειρήματα.

Μα αφού προβλέπεται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Δηλαδή ό,τι και να σχεδιάζουμε και να αποφασίζουμε εμείς οι «κακοί» άνθρωποι θα πρέπει να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να το εγκρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και μόνο μετά την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δημοσιευτεί και να ισχύει.

Με συγχωρείται, κατηγορείτε τώρα σοβαρά ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με την περιβαλλοντική ευαισθησία που όλοι ξέρουμε ότι έχει και με τη νομική συγκρότηση που όλοι ξέρουμε ότι έχει, ότι θα κάτσει να κάνει το χατίρι του Γεωργιάδη, του Παπαθανάση και του τάδε επιχειρηματία, ενώ θα παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία και θα καταστρέψει την παραλία;

Αυτά τα λέμε τώρα σοβαρά στην Ελλάδα; Δεν θέλετε να κάνουμε κάποτε μία πολιτισμένη συζήτηση πολιτισμένων ανθρώπων με σοβαρά επιχειρήματα; Έχουμε βάλει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ακριβώς για να μην υπάρχει η παραμικρή ανησυχία σε κανέναν ότι μπορεί να παραβιαστεί οποιουδήποτε είδους εθνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αλλά από την άλλη, πρέπει να δώσουμε και στον επενδυτή ένα ξεκάθαρο μήνυμα τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί να κάνει. Το ότι συζητάμε στα σοβαρά και με τόσο υψηλούς τόνους κάτι τόσο αυτονόητο εμένα με ξεπερνάει. Εκτός εάν τελικά δεν σας ενδιαφέρει καθόλου αν θα έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Αν σας είναι αδιάφορο αν θα έχουμε επενδύσεις, όλα τα άλλα είναι μια υποκρισία. Ή εκτός αν έχετε εσείς επενδυτές, οι οποίοι δεν τους ενδιαφέρει τίποτα και βάζουν τα λεφτά τους και φεύγουν.

Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο και επιταχύνει τις επενδύσεις και επιταχύνει τη διαφάνεια και τον έλεγχο και κάνει το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα ασφαλέστερο γιατί από την ώρα που θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα θα ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει. Και εκεί πια όσοι και να πάνε στο δικαστήριο εναντίον με το προεδρικό διάταγμα δεν μπορούν να του κάνουν στην πραγματικότητα τίποτα γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας το έχει ελέγξει.

Αυτό κάνει το νομοσχέδιο. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πραγματικός λόγος σε κάποιον – εξαιρώ το ΚΚΕ το οποίο θα καταψηφίσει προφανώς για λόγους ιδεολογικής αρχής- που θέλει επενδύσεις και να πει όχι στο νομοσχέδιο. Δηλαδή και να θέλεις επενδύσεις και να λες όχι στο νομοσχέδιο, δεν γίνεται. Σοβαρό επιχείρημα για κάποιον που πιστεύει ότι το να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα είναι καλό πράγμα και να πει όχι σε αυτό το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει.

Έχω πει από την πρώτη μέρα που ανέλαβα αυτό το δύσκολο χαρτοφυλάκιο κατόπιν της εντολής του κυρίου Πρωθυπουργού, ότι είναι μια μεγάλη ευθύνη και μια μεγάλη τιμή προφανώς, αλλά το Υπουργείο αυτό έχει και ένα πολιτικό ρίσκο για τον εκάστοτε πολιτικό του προϊστάμενο.

Ποιο είναι το πολιτικό του ρίσκο; Εδώ δεν είναι θεωρίες, εδώ το αποτέλεσμα της δουλειάς του εκάστοτε Υπουργού είναι απολύτως μετρήσιμο. Δεν είναι ένα Υπουργείο θεωρητικό που θα πεις έκανα ένα ωραίο νόμο και αν είναι ωραίος ή δεν είναι ωραίος το ξέρεις εσύ και άλλοι πέντε. Εδώ είναι, έπιασες ψάρια; Γύρισες με ψαριά; Ή γύρισες με άδειο το πανέρι; Αυτό είναι το Υπουργείο.

Σας λέω λοιπόν για να ξέρετε μερικά στοιχεία. Η Ernst & Young δημοσιεύει έναν δείκτη. Είναι ο μοναδικός μεγάλος ξένος οίκος που εδώ και αρκετά χρόνια δημοσιεύει έναν δείκτη για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην κάθε χώρα της Ευρώπης. Όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης. Μετράει 52 χώρες.

Τη μέρα την οποία ορκιστήκαμε, ήμασταν στη θέση 35. Σε ένα χρόνο πήγαμε στη θέση 26 και τώρα στοχεύουμε στην πρώτη δεκάδα. Διαβάζω, απλώς και μόνο για να ακουστούν στη Βουλή.

«Η φετινή τρίτη έκδοση της έρευνας Ernst & Young για τις επενδύσεις στην Ελλάδα καταγράφει τις τάσεις αυτές». Και λέει: «Το 2020», έναν χρόνο αφού πήραμε την ευθύνη, «η Ελλάδα κατέγραψε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό άλμα ως προς την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Με βάση τα στοιχεία του Ε&Υ European Investment Monitor, μίας εκτεταμένης βάσης δεδομένων που επεξεργάζεται η Ernst & Young και παρακολουθεί τις επενδύσεις και τα λοιπά, η Ελλάδα, προσέξτε, είχε 39 μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις – ο δείκτης τους μετράει επενδύσεις άνω των 150 εκατομμυρίων- έναντι 22 το 2019».

Το ακόμα καλύτερο, για την επόμενη διετία, ο δείκτης που τιτλοφορείται «η αισιοδοξία για το μέλλον και αυξημένες προοπτικές βελτίωσης» λέει: οι επενδυτές που ρωτήθηκαν παγκοσμίως, σε ποσοστό 75%, – το υψηλότερο και στις 52 χώρες- εκτιμούν ότι η εικόνα των επενδύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια θα βελτιωθεί.

Ένας από τους λόγους που το εκτιμούν είναι ότι πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση καταλαβαίνει ποια είναι τα προβλήματα που έχει η ελληνική νομοθεσία και θα τα λύσει. Και μία απτή μας απόδειξη ότι αυτό που πιστεύουν το κάνουμε πράξη είναι το σημερινό νομοσχέδιο.

Μου επιτρέπετε εδώ, και λίγο πριν κλείσω, να έχω και λίγο τον λόγο επί προσωπικού. Η «Εφημερίδα των Συντακτών», μία από τις αγαπημένες μου εφημερίδες -και εκείνη με αγαπάει πολύ, είναι γνωστό αυτό- έγραφε προχθές με μεγάλους τίτλους «Νομοσχέδια κομμένα και ραμμένα για τους επενδυτές».

Τους ευχαριστώ. Αυτοί προφανώς το έγραψαν για να με κατηγορήσουν, εγώ θέλω να είμαι εξαιρετικά ειλικρινής. Αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνουμε: νομοσχέδια που θα εξυπηρετούν τους επενδυτές να κάνουν τη δουλειά τους.

Τι θέλετε; Νομοσχέδια που να μην εξυπηρετούν επενδυτές; Και μετά που θα έχουμε νομοσχέδια που δεν θα εξυπηρετούν τους επενδυτές, θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουμε επενδύσεις.

Στον κόσμο που ζούμε εμείς, δηλαδή στον κόσμο του καπιταλισμού, στον κόσμο της ελεύθερης αγοράς, στον κόσμο της Ενωμένης Ευρώπης, επιχείρημα για να καταψηφίσεις αυτό το νομοσχέδιο δεν υπάρχει. Κανένα. Ούτε μισό.

Διότι το νομοσχέδιο αυτό κάνει απολύτως αυτονόητα πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ορισμένα είχαν γίνει μισά, θέλω να είμαι ειλικρινής, το νομοσχέδιο συνεχίζει μια προσπάθεια προηγούμενων νόμων. Δεν λέω ότι έγιναν σήμερα όλα, αλλά είδαμε που κολλάει και διορθώσαμε αυτό που κολλάει.

Αυτό δεν έχει να κάνει τώρα ούτε με το αν είσαι Νέα Δημοκρατία, ούτε με το αν είσαι ΚΙΝΑΛ, ούτε αν είσαι ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τίποτα. Έχει να κάνει με το αν θέλεις στην Ελλάδα να έρθουν επενδύσεις ή όχι.

Εμείς είμαστε περήφανοι που στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν ανακοινώθηκε η αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, υπήρχε για πρώτη φορά ολόκληρη παράγραφος για το άλμα ρεκόρ των επενδύσεων στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος.

Αντιλαμβάνεσθε ότι εγώ ως Υπουργός Επενδύσεων και ο κύριος Παπαθανάσης ως αναπληρωτής Υπουργός Επενδύσεων και ο κύριος Δήμας ως Υφυπουργός Επενδύσεων μόνο χαρά μπορεί να αισθανόμαστε όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γράφει ότι η Ελλάδα κατέγραψε το εντυπωσιακότερο άλμα της στις επενδύσεις των τελευταίων ετών.

Αυτός είναι ο καρπός της δικής μας δουλειάς. Και σας διαβεβαιώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας ότι με το ίδιο πάθος θα συνεχίσουμε και στο μέλλον για να πέσει η ανεργία ακόμη περισσότερο από ότι έπεσε τους τελευταίους μήνες και να φτάσει εκεί που θέλουμε, δηλαδή σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα. Χαιρόμαστε που έπεσε αλλά θέλουμε να πάει πολύ παρακάτω. Να γεννηθούν δουλειές, να γυρίσει σελίδα η χώρα μας και να γίνει η Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε.

Σε αυτή την προσπάθεια το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο και καλώ τους συναδέλφους να το υποστηρίξουν».

Καταληκτική ομιλία  στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του Σ/Ν για το “Πλαίσιο λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου”

Καταληκτική ομιλία  στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του Σ/Ν για το “Πλαίσιο λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου”:

 

«Ευχαριστώ πολύ όλους όσοι μίλησαν γι’ αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε τελικά μία ζωηρή κοινοβουλευτική συζήτηση τόσο στις Επιτροπές, όσο και στην Ολομέλεια και οι καλόπιστοι παρατηρητές πιστεύω ότι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.

 

Απευθυνόμενος προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας πω ότι είναι κρίμα ο κοινοβουλευτικός διάλογος να εξαντλείται σε φαντασιώσεις και όχι στην ουσία. Στην προσπάθειά σας να ασκήσετε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, χάνετε αυτά που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια σας.

 

Θα σας πω ένα παράδειγμα από τη σημερινή επικαιρότητα. Σήμερα η χώρα και η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει άλλη μια πρωτοφανή διεθνή επιτυχία. Η αύξηση κεφαλαίου που πέτυχε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ, υπερκαλύφθηκε ξεπερνώντας κάθε προσδοκία μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ προβλεπόταν να κρατήσει τέσσερις μέρες. Και τα κεφάλαια, το 1,35 δισεκατομμύρια που άντλησε σήμερα η ΔΕΗ για να μπορέσει να κάνει επενδύσεις απαραίτητες για την ύπαρξή της στο μέλλον, είναι πολλαπλάσια μόνο τα σημερινά που είναι πλέον ένα μικρό κλάσμα της συνολικής αξίας από την αξία της εταιρείας του συνόλου που μας παραδώσατε.

 

Θυμίζω ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ που παραδόθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν στο σύνολό της τριακόσια εκατομμύρια και σήμερα για ένα κλάσμα περίπου 17% αν το υπολογίσεις. Είχατε φτάσει τη μετοχή στο 1 ευρώ και κάτω και σήμερα από 1ευρώ η μετοχή, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έγινε στα 9 ευρώ. Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό για τον πραγματικό κόσμο, ότι πραγματικοί άνθρωποι με πραγματικά λεφτά έβαλαν εννιά φορές την αξία  που μας παραδώσατε;

Αντί να κάτσετε να σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας έκανε τόσο ανίκανους για να πάτε τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού στο 1 ευρώ και την πήγαμε σε δύο χρόνια στα 9, έρχεστε και τι λέτε στη Βουλή;

 

Να πω κάτι ακόμα για την επικαιρότητα. Ξυπνάμε το πρωί και έχει κατακλυστεί το διαδίκτυο από ένα βίντεο του κ. Παππά με τον κ. Γιαννούλη που έχουν πάει σε ένα βαγόνι τρένου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και έχουν βιντεοσκοπήσει με το κινητό τους ένα μανιτάρι που έχει φυτρώσει στο τρένο. Και λένε ότι “τα τρένα της Κυβέρνησης του Μητσοτάκη και του Καραμανλή είναι τόσο σε αχρηστία που έχουν φυτρώσει μέχρι και μανιτάρια”. Βγαίνει η εταιρεία μετά από δύο ώρες και τους λέει ότι αυτό το βαγόνι δεν χρησιμοποιείται εδώ και καιρό, ότι έχουν πάει σε βαγόνι που είναι στις αποθήκες και τους καλούν να πάνε στα κανονικά βαγόνια. Μα πραγματικά πιστεύετε ότι με τέτοια αντιπολίτευση θα πάρετε ποτέ πίσω την εξουσία; Είστε αντιπολίτευση για τα πανηγύρια!

 

Έρχεστε στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές. Πολύ ωραία. Ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για τις λαϊκές αγορές με διάφορες φασαρίες και δήθεν μεγάλες αντιδράσεις. Σας είπα πέντε φορές -δεν το σχολίασε ένας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε ένα επιχείρημα- ότι εφόσον ρε παιδιά είναι τόσο κακό αυτό το νομοσχέδιο και καταστρέφει τις λαϊκές αγορές, γδέρνει τις λαϊκές αγορές, εξαφανίζει τις λαϊκές αγορές, τις ξεπουλάει στους μεγάλους –λέω διάφορα κωμικά επιχειρήματα που άκουσα- όταν προκήρυξαν τρεις φορές απεργία στις λαϊκές αγορές, γιατί δεν έκλεισε ούτε μία λαϊκή αγορά; Ούτε μία;

 

Η απάντηση από κάποιο συνάδελφο ήταν ότι έχουν υψώσει μαύρες σημαίες. Όταν το λέγατε αυτό γελούσα. Ξέρετε γιατί; Γιατί προχθές στο γραφείο μου έδειχναν φωτογραφίες της Ομοσπονδίας των παραγωγών λαϊκών αγορών, ο κ. Μόσχος συγκεκριμένα ο οποίος είναι και υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να μου θυμίσει ότι το 2017 που ψηφίζατε τον νόμο σας ήταν έξω από τη Βουλή με μαύρες σημαίες. Ωραία, και επειδή είχαν μαύρες σημαίες το 2017 αυτοί απ’ έξω, πάει να πει ότι ήταν κακό το νομοσχέδιο που ψηφίσατε τότε; Αυτό είναι το επιχείρημά σας στη Βουλή;

 

Σας λέω, τρεις φορές προκηρύχθηκε απεργία και δύο φορές συγκέντρωση. Την πρώτη φορά που προκηρύχθηκε η συγκέντρωση των παραγωγών λαϊκών αγορών και έγραφε εκεί ο πρώην φίλος, κύριος Φιλιππάκης στην «Δημοκρατία» ότι θα γίνει παλλαϊκή συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου του Γεωργιάδη, ήταν καλοκαίρι, είχε και πολλή ζέστη και μαζεύτηκαν καμιά σαρανταριά, κατέβηκα κάτω, τους κέρασα και πορτοκαλάδα μην πάθουν ηλίαση. Τη δεύτερη φορά κατέβηκα και τους μίλησα ο ίδιος. Ήταν καμιά εκατοστή.  Αυτή ήταν η παλλαϊκή συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου.

 

Και πάμε τώρα επί της ουσίας. Ποιες ήταν οι βασικές ενστάσεις που είχε προκαλέσει σε ορισμένους το νομοσχέδιο αυτό; Εγώ δέχομαι την καλόπιστη πάντα συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων. Πάμε να τα δούμε με τη σειρά και να καταλάβουμε τι κάναμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η συζήτηση που έγινε σε αυτό το νομοσχέδιο με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι κατά τη γνώμη μου είναι κοινοβουλευτικό πρότυπο. Διότι ένας Υπουργός έφερε μια πρόταση νόμου. Αυτή η πρόταση νόμου μπήκε στην εξονυχιστική κοινοβουλευτική συζήτηση και ο Υπουργός δέχθηκε δεκάδες παρατηρήσεις των Βουλευτών έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε ένα νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που είναι πλέον απολύτως κοινής αποδοχής. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία ομοσπονδία που να μιλάει κατά του νομοσχεδίου.

 

Τι φέρατε ως επιχείρημα; Φέρατε ως τελευταίο επιχείρημα ότι οι δύο Περιφέρειες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Αττικής μου έστειλαν επιστολή ότι το νομοσχέδιο είναι ανεφάρμοστο. Αυτό ήταν το τελευταίο σας επιχείρημα. Μάλιστα. Γιατί οι δύο Περιφέρειες λένε ότι είναι ανεφάρμοστο; Γενικά για το νομοσχέδιο μιλάνε; Όχι. Λένε ότι είναι ανεφάρμοστο γιατί δεν δεχθήκαμε να μπορούν να ιδρύσουν ξεχωριστά νομικά πρόσωπα. Ερώτηση: Στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η δυνατότητα να ιδρύσουν ξεχωριστά νομικά πρόσωπα; Όχι, είναι η απάντηση. Αν εσείς του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογείτε ως τόσο σημαντική αυτή την ένσταση -αν υποτεθεί ότι λέτε αλήθεια και έχετε πειστεί ότι το νομοσχέδιο είναι κακό, γιατί αυτό που λένε οι Περιφερειάρχες Πατούλης και Τζιτζικώστας είναι αληθές, ότι δηλαδή δεν μπορεί να λειτουργήσει το νομοσχέδιο χωρίς αναπτυξιακή εταιρεία- εσείς γιατί δεν είχατε προβλέψει να μπορούν να ιδρύσουν αναπτυξιακές εταιρείες και κρίνατε το 2017 ότι δεν χρειάζονται αναπτυξιακές εταιρείες; Το λέω για να καταλάβετε ότι με τέτοιου είδους επιχειρήματα δεν μπορείτε να πάτε μακριά.

 

Πάμε λοιπόν. Τι κάναμε; Βασικές αλλαγές από βασικές ενστάσεις που υπήρχαν αρχικά στο νομοσχέδιο. Πρώτη ένσταση των παραγωγών ότι υπήρχε διαφορά στο χρονικό εύρος της αδείας μεταξύ εμπόρων και παραγωγών. Πέντε έτη ήταν των εμπόρων και ένα των παραγωγών και αυτό δημιουργούσε μεταξύ τους διάκριση. Το κάναμε πέντε έτη και για τους δύο. Φεύγει η διάκριση.

 

Δεύτερος φόβος των παραγωγών ότι θα μπορούσε με το 70% στον ΟΣΔΕ που είχαμε βάλει στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου πάρα πολλοί παραγωγοί να μην καταφέρνουν να πιάσουν αυτόν τον στόχο, όχι από δική τους υπαιτιότητα αλλά διότι μπορεί να υπήρχαν καιρικά φαινόμενα, μπορεί να υπήρχαν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες που θα τους οδηγούσαν να χάνουν τη δυνατότητά τους να είναι σε λαϊκές αγορές χωρίς να φταίνε. Και μας αντιπρότειναν να βάλουμε το 50% επί της δικιά τους δηλώσεως του τι οι ίδιοι υπολογίζουν ότι θα πουλήσουν στις λαϊκές αγορές. Το κάναμε όπως το ήθελαν. Πάει και αυτό.

 

Τι άλλο τους ενοχλούσε; Ότι τα αρχικά πρόστιμα ήταν πολύ αυστηρά. Τα κάναμε πολύ μετριότερα κατά τις προτροπές συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας. Τα πρόστιμα που έχουμε σήμερα -το λέω για την κριτική που ακούστηκε από την αντιπολίτευση ότι είναι εξοντωτικά- είναι ηπιότερα του ισχύοντος σήμερα νόμου. Οι ποινές και τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα του νόμου ΣΥΡΙΖΑ. Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και μας κατηγορεί ότι έχουμε έναν δρακόντειο νόμο με υψηλά πρόστιμα και τα δικά του είναι υψηλότερα! Άντε βγάλε άκρη.

Τι άλλο τους ανησυχούσε; Τους ανησυχούσε ότι με την προκήρυξη των αδειών μία φορά το χρόνο θα υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν άδειες θέσεις και να μην μπορούν να έχουν πολλές λαϊκές αγορές. Κάναμε την προκήρυξη δύο φορές το χρόνο. Και αν δούμε ότι δεν φτάνει, θα το αυξήσουμε. Αλλά πάμε πιλοτικά για να δούμε πώς θα λειτουργήσει.

 

Τι άλλη ένσταση ετέθη; Ότι ναι μεν ο νόμος είναι καλός, αλλά είναι δύσκολο από τη μια μέρα στην άλλη να προσαρμοστούν οι φορείς στις λειτουργίες τόσο γρήγορα στο να φτιάξουν τις πλατφόρμες και να προκηρύξουν τις θέσεις. Μετακινήσαμε την ημερομηνία εφαρμογής του νομοσχεδίου την 1η Φεβρουαρίου για να έχουν τον χρόνο οι φορείς να ρυθμίσουν και τις πλατφόρμες τους και να μην έχουν ανησυχία. Πάει και αυτή τους η ένσταση.

Και μία σειρά άλλων ρυθμίσεων -να μην επαναλάβω όλη τη συζήτηση που κάναμε- που αποδεικνύει ότι από όλες τις πραγματικές ενστάσεις που τέθηκαν πάνω σε αυτό το νομοσχέδιο κατά την κοινοβουλευτική μας συζήτηση ή την προηγούμενη δημόσια διαβούλευση και προκαλούσε στα αλήθεια σε κάποιους παραγωγούς ανησυχία -γιατί από την πλευρά των εμπόρων υπήρχε από την αρχή απόλυτο consensus και απόλυτη υποστήριξη στο νομοσχέδιο- ότι θα είχαν κάποιο πρόβλημα, τα θεραπεύσαμε.

 

Ακόμη και στο μείζον που έγινε η μεγαλύτερη ζήτηση από όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, δηλαδή τη δική μας πρόθεση να δώσουμε δυνητικά σε κάποιους από τους παραγωγούς τη δυνατότητα να δηλώσουν έμποροι εάν το επιθυμούσαν για να αλλάξουν το χαρακτήρα της αδείας τους, και αυτό διαμορφώθηκε κατά τον τρόπο που το είδαμε στην κοινοβουλευτική μας συζήτηση στην Περιφέρεια Αττικής και μόνο μέχρι 20 στρέμματα για να πιάσουμε τους μικρούς κλήρους όπου εκεί έχουμε το πραγματικό πρόβλημα σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούν στις λαϊκές αγορές. Και αυτό το άρθρο προξένησε τόση φασαρία. Και αυτό προσαρμόστηκε κατά το διάστημα της κοινοβουλευτικής μας συζήτησης.

 

Και τελικά φτάνουμε σε ένα νομοσχέδιο που σήμερα η μοναδική τελευταία εκκρεμότητα και το μοναδικό θέμα πια που λένε όσοι αντιδρούν είναι ότι δεν επιτρέπουμε την ίδρυση των δύο νομικών προσώπων στην Περιφέρεια Αττικής και Θεσσαλονίκης. Και σας είπα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει βάσιμη διαφωνία για αυτό. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το νομοσχέδιο και αν πράγματι αυτά που λένε ισχύουν, δηλαδή αν πράγματι δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές εξ αυτού, εδώ είμαστε να το διορθώσουμε. Εκτιμούμε ότι θα λειτουργήσει.

 

Να μην ξεχάσω το θέμα του e-Καταναλωτή, που ετέθη το μεγάλο ερώτημα για το αν μπορούν οι γιαγιάδες, οι άνθρωποι στην επαρχία κλπ να εφαρμόζουν αυτό το μέτρο. Είπαμε ότι θα προβλέπουμε στην υπουργική απόφαση τους όρους και τις προϋποθέσεις όπου θα αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που είναι αδύνατο να προσαρμοστούν άμεσα και θα τους δώσουμε και περισσότερο χρόνο, και θα κάνουμε και τις αναγκαίες εξαιρέσεις για να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αντικειμενικό πρόβλημα. Ούτε κανέναν θέλουμε να βλάψουμε, ούτε κανέναν θέλουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση.

 

Θέλουμε να φτιάξουμε λαϊκές αγορές, όμως, που θα λειτουργούν σε συνθήκες 21ου  αιώνα και θα μπορούν να αξιοποιούν χρήματα του ΕΣΠΑ, θα μπορούν να χρησιμοποιούν την υψηλή τεχνολογία, θα μπορούν να λειτουργούν νόμιμα και θα μπορούν να λειτουργούν με τάξη. Αυτό κάνει αυτό το νομοσχέδιο. Πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πράγματι το νομοσχέδιο αυτό είναι σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

Τέλος, ο κύριος εισηγητής της Αντιπολίτευσης είπε το ίδιο πράγμα, ότι με το άρθρο 67 δίνετε υπερεξουσία στον Υπουργό και αυτό είναι το άρθρο, όπως το είπε ο κ. Αρσένης χθες, «νομοσχέδιο ελέω Άδωνι Γεωργιάδη».

 

Επανέρχομαι: Το άρθρο 67 πράγματι ρυθμίζει και δίνει τη νομική εξουσιοδότηση στον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης και στον εκάστοτε συναρμόδιό του υπουργό να ρυθμίζει δια υπουργικών αποφάσεων κανονιστικού τύπου ζητήματα. Γιατί αυτό; Είναι εφεύρεση δική μου, για να πάρω εγώ μία υπερεξουσία γιατί ονειρεύομαι να έχω υπερεξουσία στις λαϊκές αγορές; Όχι. Διότι σύμφωνα με τους κανόνες καλής νομοθέτησης, που προτείνει η Επιτροπή που έχουμε συστήσει στη Βουλή, οι κανονιστικές πράξεις πρέπει να ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις και όχι δια νόμου, γι’ αυτό. Και αυτό είναι πλέον ένα τυπικό παράδειγμα νομοθέτησης σε όλα τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή γιατί οι κανονιστικές πράξεις, επαναλαμβάνω, περνάνε δια υπουργικών αποφάσεων και όχι δια νόμου. Βρήκατε και εδώ μια μεγάλη δήθεν συνωμοσία.

Και το αποκορύφωμα, το οποίο ειλικρινά το θεωρώ πια εξωφρενικό, υπήρξαν βουλευτές, κύριε Χαρίτση, δυστυχώς στην κοινοβουλευτική σας ομάδα που μίλησαν δριμύτατα εναντίον των άρθρων για την απλοποίηση στα ζητήματα της παιδείας που υπάρχουν μέσα στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία και τα κέντρα ελευθέρων σπουδών κλπ. Τους εξήγησα –ήλπιζα να το είχατε κάνει εσείς, αλλά δεν το κάνατε- ότι τα άρθρα αυτά έχουν μπει στο παρόν νομοσχέδιο μόνον και μόνον για να εκπληρώσουμε το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2016.

 

Υπενθυμίζω για τους Βουλευτές που μπορεί να μην έχουν παρακολουθήσει τη συζήτηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση το 2016 ψήφισε έναν γενικό νόμο περί απλοποιήσεων και στο μνημόνιο που υπέγραψε και στον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας που υπέγραψε έβαλε κάποια χρονικά όρια που θα έπρεπε οι επόμενες κυβερνήσεις να ρυθμίσουν νομοθετικά την ταχύτερη αδειοδότηση διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων. Κατ’ εφαρμογή αυτού του νόμου ΣΥΡΙΖΑ και του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ψηφίσει -και λέω «έχουμε» όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, εδώ- δύο δικά μου νομοσχέδια απλοποιήσεων που, επειδή ήρθαν σε εφαρμογή του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ και είναι η συμφωνία με τους θεσμούς, όπως λέγεται η τρόικα στη μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή, τα ψήφισε και σωστά και η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

 

Στο δεύτερο νομοσχέδιο η παιδεία δεν είχε συμπεριληφθεί. Σας είχα πει τότε ότι είναι όλη η πρόβλεψη του μνημονίου σας εκτός της παιδείας γιατί δεν είχε ολοκληρώσει το Υπουργείο Παιδείας με τους θεσμούς τη σχετική διαπραγμάτευση για να μας δώσει εγκαίρως τα άρθρα του νόμου για να τα βάλουμε στο τότε νομοσχέδιο που και εσείς ψηφίζατε. Και η συμφωνία με τους θεσμούς ήταν ότι στο πρώτο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης θα συμπεριληφθούν και αυτά τα δύο άρθρα που δεν προλάβαμε να βάλουμε στον προηγούμενο νόμο που ψηφίσατε. Αυτόν τον νόμο που ψηφίσατε τα δύο άρθρα που δεν προλάβατε να ψηφίσετε γιατί δεν τα βάλαμε μέσα τα βάλαμε στο παρόν νομοσχέδιο. Και αυτά τα άρθρα τώρα, που είναι του δικού σας νόμου, σηκώνεστε ένας-ένας στη Βουλή και τα καθυβρίζετε. Άντε βγάλε άκρη! Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να βγάλει άκρη με εσάς.

 

Έρχεστε στη Βουλή μόνο και μόνο για να πείτε τις ιστορίες σας χωρίς να έχετε διαβάσει το νομοσχέδιο, χωρίς να έχετε καταλάβει τι είναι αυτά τα άρθρα. Γιατί ένας που έχει διαβάσει καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να είσαι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, να έχεις ψηφίσει τους δύο προηγούμενους νόμους των απλοποιήσεων, να έχεις ψηφίσει νόμο κεντρικό απλοποιήσεων και να κατηγορείς την παρούσα Κυβέρνηση γιατί φέρνει άρθρα περί απλοποιήσεων. Ε, αυτό καταλαβαίνετε είναι «άνω ποταμών». Απλώς δείχνει ότι, δυστυχώς, το επίπεδο της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως δεν είναι αυτό που αρμόζει στη χώρα μας. Η χώρα χρειάζεται καλύτερη Αξιωματική Αντιπολίτευση και χρειάζεται καλύτερη κοινοβουλευτική συζήτηση.

 

Σήμερα θα υποστείτε κοινοβουλευτική ήττα. Και λέω ήττα διότι κάνατε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας νομίζοντας ότι κάποιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν θα ψηφίσουν το άρθρο, αλλά θα διαπιστώσετε ότι όλα τα άρθρα θα ψηφιστούν από όλους τους Βουλευτές. Αφού μαζί με τους αξιότιμους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συνδιαμορφώσαμε το νομοσχέδιο, τι να καταψηφίσουν; Τον δικό τους νόμο; Άρα, θα υποστείτε σε λίγα λεπτά και μία κοινοβουλευτική ήττα, όπως έχετε υποστεί και έξω στην κοινωνία ήττα στις λαϊκές αγορές. Σας είπα σε έξι μήνες πάμε με κάμερα μαζί όποιος θέλετε από τον ΣΥΡΙΖΑ να περπατήσουμε σε μια λαϊκή αγορά και θα δείτε τι θα σας λένε.

Αντί να προσπαθούμε να συνεννοηθούμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι, καλόπιστα και να δίνουμε στους ανθρώπους ένα αξιοπρεπές μέλλον, έρχεστε εδώ και λέτε «καταργείτε τις λαϊκές αγορές», «πάτε κόντρα στον Ελευθέριο Βενιζέλο», «δίνετε τις λαϊκές αγορές στα σούπερ μάρκετ», κάνετε το ένα, κάνετε το άλλο, τα οποία είναι μόνο στη φαντασία σας.

Κλείνω αναφέροντας για τα Πρακτικά τους αριθμούς των τροπολογιών που κάνουμε δεκτές, για να μην γίνει παρεξήγηση. Η με γενικό αριθμό 1109 και ειδικό 85 γίνεται δεκτή. Η με γενικό αριθμό 1111 και ειδικό 87 γίνεται δεκτή. Η με γενικό αριθμό 1115 και ειδικό 90 γίνεται δεκτή. Η με γενικό αριθμό 1113 και ειδικό 89 γίνεται δεκτή. Η με γενικό αριθμό 1112 και ειδικό 88 γίνεται δεκτή. Μόνο εδώ να πω για τα Πρακτικά πάλι ότι έχει αποσυρθεί η αρχική κατατεθείσα τροπολογία σχετικά με τον τρόπο εκλογής στα συνδικαλιστικά όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτή έχει διαγραφεί. Δεν είναι μέσα σε τροπολογίες τις οποίες πρόκειται να υπερψηφίσουμε. Το λέω γιατί ρωτήθηκα και από κάποιους συναδέλφους αν τελικά υπάρχει ή όχι αυτή η τροπολογία και θέλω να υπάρχει στα Πρακτικά ότι αυτή η τροπολογία δεν ψηφίζεται σήμερα, δεν υπάρχει μέσα στο σώμα αυτού του νομοσχεδίου.

 

Κλείνοντας, θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω καθεμιά και καθέναν προσωπικά από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι πιστεύω ότι σε αυτό το νομοσχέδιο βοήθησαν πραγματικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να διαμορφώσει το τελικό ψηφισθέν νομοσχέδιο κατά τέτοιον τρόπο που αίρει όλες τις ανησυχίες και των παραγωγών και των εμπόρων λαϊκών αγορών. Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά στον καθένα γιατί μπορεί να ξεχάσω κάποιον. Ξέρετε όμως όλοι σας ότι έχω κάνει δεκτές πλείστες όσες αλλαγές όπως ετέθησαν μέσα στην κοινοβουλευτική μας συζήτηση τόσο στις Επιτροπές όσο και στις ενδελεχείς συζητήσεις που κάναμε στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής μας ομάδας. Και θέλω να ξέρετε ότι έτσι είναι ο ωραίος τρόπος νομοθέτησης, όλοι μαζί να συνδιαμορφώνουμε νομοσχέδια που απηχούν την αντίληψη της κοινωνίας για ιδιαιτέρως σοβαρά λαϊκά ζητήματα.

 

Διότι ό,τι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στην Ελλάδα, εμείς δεν παραχωρούμε στην Αριστερά ούτε τον λαϊκό μας χαρακτήρα, ούτε την εκπροσώπηση της μεσαίας τάξης, ούτε την εκπροσώπηση των αγροτών. Εμείς είμαστε η λαϊκή παράταξη του τόπου και αυτό αποδεικνύουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ θερμώς».

Τοποθέτηση στη Βουλή κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του Σ/Ν του ΥΠΑΝΕ «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου»

Τοποθέτηση στη Βουλή κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου»:

 

«Όπως είχα δεσμευτεί στο Σώμα καταθέτω τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Εδώ έχουμε ενσωματώσει την αλλαγή της υποχρέωσης όσον αφορά στο ΟΣΔΕ, δηλαδή το 50% με δήλωση του παραγωγού ως προς την πώληση. Το λέω, γιατί ακούστηκε πολλές φορές από συναδέλφους στη συζήτηση, ότι πλέον το άρθρο αλλάζει και η διαδικασία γίνεται έτσι όπως ήταν η πρόταση από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά ήταν και η επίσημη πρόταση των παραγωγών, άρα, νομίζω ότι με αυτό τελειώνει η κριτική για το νομοσχέδιο.

Επίσης, έχουμε βάλει εδώ το ότι το νομοσχέδιο θα ισχύσει από 1ης Φεβρουαρίου 2022, όπως είχαμε δεσμευτεί, καθώς και όλες τις άλλες αλλαγές, τις οποίες είπαμε επί του νομοσχεδίου, όσον αφορά στην αλλαγή των τιμών, την πενταετή διάρκεια της άδειας του παραγωγού για να εξομοιώνεται με του εμπόρου, όλα αυτά που ακούσαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις Επιτροπές αλλά και στην ολομέλεια και είχαμε δεσμευτεί να καταθέσουμε.

Έχει γίνει και μία νομοτεχνική βελτίωση, που αξίζει να την αναφέρω, στην τροπολογία για τον εσωτερικό ελεγκτή. Έχουμε προσθέσει όχι ένα πιστοποιητικό αλλά έξι διαφορετικά πιστοποιητικά τα οποία θα μπορούν να αποτελούν το ελάχιστο για να έχει ο  εσωτερικός ελεγκτής το δικαίωμα να κάνει αυτή την δουλειά κατόπιν της σχετικής συζήτησης που είχε προηγηθεί και εδώ χθες και με το Οικονομικό Επιμελητήριο και γενικά στον δημόσιο διάλογο ο οποίος προηγήθηκε.

Με αυτές τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, που μόλις τώρα καταθέσαμε, στην ουσία μόνο ένα αίτημα, που μας έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο δεν έχει γίνει ακόμα δεκτό. Είναι η δυνατότητα ίδρυσης των ανεξάρτητων νομικών προσώπων στους φορείς των λαϊκών αγορών. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος προς αυτό.

Όσον αφορά στην αρμοδιότητα στους δήμους, αν γράφαμε γενικά ότι οι φορείς των λαϊκών αγορών θα μπορούν να ιδρύσουν – δύνανται, όπως ήταν η πρόταση από το χώρο των λαϊκών αγορών να ιδρύσουν ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο- αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσε ο κάθε δήμος της χώρας να ιδρύσει μία καινούρια εταιρεία για τις λαϊκές αγορές.

Όπως καταλαβαίνετε θα σήμαινε 350 καινούρια εν δυνάμει νομικά πρόσωπα. Όσοι έχουμε κυβερνήσει στη χώρα, αναφέρομαι και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα Αλλαγής, καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει. Θα επρόκειτο για το άνοιγμα ενός τεράστιου παραθύρου προσλήψεων και οτιδήποτε άλλο, δαπανών, εξόδων κλπ, που δεν μπορεί να γίνει.

Στο αίτημα των διοργανωτών των λαϊκών αγορών, μάλλον των παραγωγών και των εμπόρων, γιατί αυτό είναι κοινό τους αίτημα, να μεταφερθεί η αρμοδιότητα από τους δήμους στις περιφέρειες, δηλαδή να μην έχουν οι δήμοι, όπως σήμερα είναι οι φορείς των λαϊκών αγορών αλλά να είναι οι περιφέρειες, έχω εξηγήσει από την αρχή ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει.

Πρώτον, έχουμε μεν τη δήλωση της ΕΝΠΕ, στην οποία αναφερθήκατε αρκετοί από εσάς, ως προς τα νομικά πρόσωπα. Και την προηγούμενη δήλωση της ΕΝΠΕ που ζήτησε να πάρουν οι περιφέρειες την αρμοδιότητα για τις λαϊκές αγορές, αλλά έχουμε και τη δήλωση της ΚΕΔΕ και ομόφωνο ψήφισμα της ΚΕΔΕ που μας ζητούν να μην πάρουν οι Περιφέρειες, να διατηρήσουν οι Δήμοι την αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών. Αντιλαμβάνεστε ότι το να πάμε να ανοίξουμε ένα κεφάλαιο εμφυλίου πολέμου μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών επ’ αυτού του ζητήματος, δεν θα ήταν σοφό και θέλω να είμαι ειλικρινής.

Αναγνωρίζω ότι και οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητα, έχουν λόγο στις λαϊκές αγορές. Αφορά τους πολίτες τους και δεν μπορείς να στερήσεις από τον οικείο Δήμαρχο αυτή τη δυνατότητα. Δεν έχω ακούσει στα σοβαρά από κανένα κόμμα της Βουλής πρόταση να πάρουμε την αρμοδιότητα από τους Δήμους. Να αφαιρέσουμε δηλαδή την υπάρχουσα αρμοδιότητα από τους Δήμους και να τη μεταφέρουμε στις Περιφέρειες. Και ο προηγούμενος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους έδινε την αρμοδιότητα. Όμως, το να φτιάχνουμε 350 ανεξάρτητα νομικά πρόσωπα είναι παντελώς αδύνατο.

Εδώ υπήρξε η αντιπρόταση να υπάρχουν μόνο δύο. Στις δύο Περιφέρειες οι οποίες, βάσει και του προηγούμενου και του υπάρχοντος νόμου, είναι φορείς λαϊκών αγορών. Αναφέρομαι στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που έχει την αρμοδιότητα επίσης σε αυτήν. Πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι μία κουβέντα που κάνουμε με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει και την καθ’ ύλην αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εσωτερικών για αυτό. Υπάρχουν αρκετές ενστάσεις. Αν ωριμάσει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον, θα μπορέσουμε να το δούμε.

Στην παρούσα φάση πάντως πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στις οικείες Διευθύνσεις των δύο Περιφερειών να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και εδώ είμαστε, αν χρειαστεί να κάνουμε αλλαγή αν πράγματι δούμε ότι δεν δουλεύει.

Δεν λέω ότι είναι μία συζήτηση παράλογη. Τα δύο θα είχαν μία κάποια λογική, τα 350 δεν το συζητάω καν. Παρά ταύτα όμως δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε τόσο πολύ σε αυτό το θέμα.

Το νομοσχέδιο ήδη έχει ικανοποιήσει το 99% των αιτημάτων όλων των φορέων που ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα και θέλω να το πω για άλλη μία φορά επειδή ακούω διαρκώς κριτική για τον τρόπο που νομοθετήσαμε αυτό το νομοσχέδιο.

Θέλω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος για τον τρόπο που νομοθετήσαμε αυτό το νομοσχέδιο. Είμαι Βουλευτής 15 χρόνια, νομοσχέδιο που να έχει αλλάξει τόσο δραστικά από την αρχική του εκδοχή μέχρι την τελική του ψήφιση και πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμη να κάνει αλλαγές επί της ουσίας, παρεμπιπτόντως να διορθώσει και να συγκεράσει πολλές αντικρουόμενες μεταξύ τους απόψεις, εγώ δεν θυμάμαι πολλά και είμαι υπερήφανος που είμαι Υπουργός σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

Τώρα αν εσείς εισηγείστε ότι θέλετε τα νομοσχέδια να μην αλλάζουν ποτέ στη Βολή, άρα η Βουλή να έχει ένα τυπικό χαρακτήρα, δεν θα με βρείτε σύμφωνο. Εγώ αντιθέτως, θεωρώ ότι τη Βουλή σημαντικό χώρο κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου και τον κατά του Συντάγματος χώρο νομοθέτησης. Η Κυβέρνηση έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά η Βουλή νομοθετεί. Πολλές από τις αλλαγές που κάναμε, ακούστηκαν και από κόμματα της αντιπολιτεύσεως. Άρα, και η κριτική αυτή είναι λίγο άδικη.

Επί της ουσίας, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που τώρα καταθέσαμε, σχεδόν όλα όσα ακούστηκαν στην ακρόαση φορέων ως κριτική για το νομοσχέδιο, έχουν αρθεί».

 

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

  1. Διασφαλίζεται η διαφάνεια , η απλούστευση και η συντόμευση των σχετικών με το υπαίθριο εμπόριο διαδικασιών;

 

Ναι, χάρη στη  χρήση  του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος  Ανοικτής Αγοράς (ΟΠΣΑΑ) – Open Market.

 

 

  1. Επιτυγχάνεται αύξηση του εισοδήματος των πωλητών;

 

Ναι, διότι, δεν  απαγορεύεται  η άσκηση  και άλλης  επαγγελματικής  δραστηριότητας. Ιδίως  για τους επαγγελματίες πωλητές, για την ανανέωση της άδειας  τους,  δεν προβλέπεται η υποχρέωση  τήρησης  του εισοδηματικού κριτηρίου, (δηλαδή της υφιστάμενης υποχρέωσης  τα εισοδήματα από άλλη  πηγή, εξαιρουμένων των τεκμαρτών εισοδημάτων, των εισοδημάτων από μισθώματα και αντιμισθίες από θέσεις αιρετών,   να  μην υπερβαίνουν το ποσό του κατωφλίου  της  φτώχειας, μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που αφορά μονοπρόσωπα νοικοκυριά, όπως αυτό δημοσιεύεται από την ΕΛΣΤΑΤ).

 

 

  1. Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα;

 

Ναι, μέσω  των  κανόνων  της  οργάνωσης  και  της  λειτουργίας  όλων των  μορφών του υπαίθριου  εμπορίου (υπαίθριες οργανωμένες αγορές, υπαίθριες  αγορές, στάσιμο και  πλανόδιο εμπόριο). Ιδίως,  όσον  αφορά  τις  υπαίθριες  αγορές, με  έμφαση  τις  λαϊκές  αγορές, οι  οποίες  οργανώνονται  κατά  τρόπο σαφή, με  σκοπό η εύρυθμη  και  αποτελεσματική  λειτουργία τους  να  προσφέρει  στους  παραγωγούς  και  επαγγελματίες  πωλητές  τα  εχέγγυα  για  ασφαλή  και  απρόσκοπτη  επαγγελματική δραστηριοποίηση.

 

  1. Παρέχεται ευελιξία δράσης  και  πολλαπλότητα  επιλογών στη  δραστηριοποίηση  των  πωλητών;

 

Ναι.  Η δραστηριοποίηση  σε  κάθε  μορφή  υπαίθριου  εμπορίου (υπαίθριες οργανωμένες αγορές, στάσιμο και  πλανόδιο εμπόριο) συνδέεται  με  τη συμμετοχή  των πωλητών σε  προκήρυξη. Διακρίνονται  δύο  βασικές  κατηγορίες  προκηρύξεων:  α) η προκήρυξη  για  τη  χορήγηση  νέων  αδειών  (μαζί  με  τις  αντίστοιχες  θέσεις  δραστηριοποίησης σε  υπαίθριες  αγορές  και   το  στάσιμο  εμπόριο  ή τις  αντίστοιχες πλανόδιες  δραστηριοποιήσεις ) και  β) η  προκήρυξη  για  τη  χορήγηση  θέσεων  (σε  υπαίθριες  αγορές – στάσιμο  εμπόριο) και  πλανόδιων  δραστηριοποιήσεων  σε  πωλητές  που  κατέχουν  ήδη  άδεια  και  επιθυμούν  να  δραστηριοποιηθούν   (σε  θέση  ή  πλανοδίως) επιπλέον  των  θέσεων  και  των  πλανόδιων δραστηριοποιήσεων που  ήδη  κατέχουν.  Η  δυνατότητα  δραστηριοποίησης  παρέχεται   σε  όλη  την  επικράτεια  για  όλους  τους  πωλητές  σε  κάθε  μορφή  υπαίθριου  εμπορίου  (με  εξαίρεση το πλανόδιο  εμπόριο  που  ασκείται κατ’  ανώτατο  όριο  σε  τρεις  περιφέρειες).

Επίσης,  στους πωλητές όλων των  κατηγοριών, ταυτόχρονα με την έκδοση  της  άδειάς  τους, προσφέρεται  εργασία  σε  συγκεκριμένες   θέσεις   τις  οποίες και  διατηρούν,  κάθε  φορά  που  ανανεώνουν  την  άδειά  τους.

Τέλος,  όσοι πωλητές  κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου κατέχουν ήδη  άδεια  παραγωγού ή επαγγελματία  πωλητή, ανανεώνουν  στο εξής  την  άδειά  τους, σύμφωνα  με τις  νέες διατάξεις για  την  ανανέωση  των  αδειών  και διατηρούν τις θέσεις (στις λαϊκές αγορές ή στο στάσιμο εμπόριο) ή τις πλανόδιες  δραστηριοποιήσεις  που  κατέχουν,  για  όσο  χρόνο ανανεώνουν  την  άδεια.

 

 

  1. Παρέχεται βελτίωση των συνθηκών  εργασίας των πωλητών  στο υπαίθριο εμπόριο και  ενισχύεται η  ασφάλεια   στη  δραστηριοποίησή  τους;

 

Ναι, διότι  οι  θέσεις δραστηριοποίησης  στις υπαίθριες αγορές  απεικονίζονται στο τοπογραφικό  διάγραμμα και  αναφέρονται  στον  κανονισμό  λειτουργίας  των    αγορών, ενώ  στο  στάσιμο  εμπόριο , καθορίζονται, σύμφωνα  με  γενικούς  όρους  των  διατάξεων του νόμου, από  τους  οικείους  δήμους , κατόπιν  χωροταξικής  μελέτης και με  βάση  τα  ιδιαίτερα  χωροταξικά χαρακτηριστικά  κάθε περιοχής , καθώς  και  τις  καταναλωτικές  ανάγκες  των  τοπικών  κοινωνιών.

Παράλληλα, παρέχεται ευρεία  δυνατότητα  για  την  αναπλήρωση  και  την υποβοήθηση  των  πωλητών. Επίσης, διατηρείται  και  διευρύνεται  η  δυνατότητα μεταβίβασης  των  θέσεων   ή των  πλανόδιων δραστηριοποιήσεων, καθώς  και  των  αδειών  για  τους  παραγωγούς  και  τους  επαγγελματίες  πωλητές, αντίστοιχα.

Επίσης, οι  πωλητές  στο  υπαίθριο  εμπόριο  διασφαλίζουν   την επαγγελματική  δραστηριότητά  τους, με  ρητή  αναφορά  στις  διατάξεις  του  νόμου, ότι  η  άδεια  ανακαλείται  μόνο  σε  περίπτωση  θανάτου  του κατόχου  της (εφόσον δεν την αποκτήσει άλλο πρόσωπο, σύμφωνα με  όσα προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις)   ή  παραίτησής  του από αυτήν.

 

 

  1. Τι ισχύει για την  ανανέωση  των  αδειών  των  πωλητών;

Οι  παραγωγοί  πωλητές  ανανεώνουν  την  άδειά  τους, κατ’ ανώτατο  όριο, κάθε  τρία χρόνια (διάρκεια  ισχύος  της  άδειας  από  ένα  έως  τρία  χρόνια). Οι επαγγελματίες  πωλητές  κάθε  πέντε  χρόνια  και  οι χειροτέχνες  καλλιτέχνες  κάθε  δύο  χρόνια.

Με   την  ανανέωση  της άδειάς  τους  οι  πωλητές διατηρούν  τις  θέσεις  (σε   λαϊκές  αγορές, σε  αγορές  χειροτεχνών  καλλιτεχνών  και  στο  στάσιμο  εμπόριο) και  τις  πλανόδιες  δραστηριοποιήσεις  που ήδη κατέχουν για  το  χρονικό διάστημα  που  διαρκεί η ανανέωση της άδειας.

 

 

  1. Ενισχύονται οι βραχυχρόνιες  αγορές;

 

Ο  θεσμός  των  βραχυχρόνιων  αγορών  (εμποροπανηγύρεις , θρησκευτικές αγορές, επετειακές, πολιτιστικές, εποχιακές , Κυριακάτικες), ενισχύεται  και   ρυθμίζεται  από  ευρύ  πλέγμα  διατάξεων, στις  οποίες  καταγράφονται   με  τρόπο σαφή και διεξοδικό,  τόσο  οι κανόνες   οργάνωσης  και  λειτουργίας  των αγορών, όσο και  οι  όροι  και  οι  προϋποθέσεις  δραστηριοποίησης  των πωλητών  στις βραχυχρόνιες  αγορές  σε όλη  την επικράτεια, με    έμφαση  στη διασφάλιση  της απρόσκοπτης  εργασίας σε  αυτές, ιδίως  των  πωλητών-κατόχων της βεβαίωσης δραστηριοποίησης  ετήσιας διάρκειας.

Επίσης, ρυθμίζεται  για  πρώτη  φορά  η οργάνωση και  η   λειτουργία  των  αγορών  ρακοσυλλεκτών, καθώς  και  οι  όροι  συμμετοχής  των  ρακοσυλλεκτών  σε  αυτές.

 

 

  1. Υφίσταται αντιστοίχιση των αναγκών  των καταναλωτών  και των  χαρακτηριστικών   των τοπικών οικονομιών  προς  τον αριθμό των  δραστηριοποιούμενων  στο υπαίθριο εμπόριο πωλητών; Διασφαλίζεται  η    ίση  μεταχείριση  προς  τους πωλητές;  Παρέχεται    δημοσιότητα  σχετικά  με  την  αδειοδότηση  και  την  εν  γένει  δραστηριοποίηση  των  πωλητών  στο  υπαίθριο εμπόριο;

 

Όλες  οι  κατηγορίες  αδειών  σε  κάθε  μορφή  υπαίθριου  εμπορίου  προκηρύσσονται  από τους  Δήμους  ή/και τις Περιφέρειες  και  χορηγούνται  με  μοριοδότηση  κριτηρίων,   ανά κατηγορία  πωλητών (παραγωγοί, επαγγελματίες , χειροτέχνες – καλλιτέχνες). Διασφαλίζεται  κατ’ αυτόν  τον  τρόπο, αφενός  η συσχέτιση  του  αριθμού των  νέων   αδειούχων, σε κάθε κατηγορία πωλητών, προς  τις  ανάγκες  και  τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής , αφετέρου παρέχεται  ίση  μεταχείριση προς  όλους  τους  πωλητές.

Παράλληλα,  διασφαλίζεται  η μέγιστη  δυνατή  δημοσιότητα, χάρη  στη ρητή  αναφορά  στις  διατάξεις  του  νόμου, για  την  υποχρέωση  ανάρτησης  όλων  των  προκηρύξεων   στον  διαδικτυακό  τόπο  των αρμόδιων  αρχών, καθώς  και  στο Πληροφοριακό Σύστημα  για  το  υπαίθριο  εμπόριο.

 

 

  1. Διευκολύνεται το έργο της  Διοίκησης  στη  διαχείριση  του  υπαίθριου  εμπορίου;

 

Το έργο  των  αρμόδιων  υπηρεσιών  των  Δήμων  και  των  Περιφερειών  της  χώρας, που  επιλαμβάνονται  της  διαχείρισης  του  υπαίθριου  εμπορίου,  εφαρμόζοντας  τις  σχετικές  με  την  οργάνωση  και  τη  λειτουργία  του  διατάξεις, θα υποστηρίζεται  από νομοθετικό πλαίσιο, στο  οποίο  κατά τρόπο σαφή,  ευσύνοπτο  και  περιεκτικό  θα  καταγράφονται   οι  όροι, οι  κανόνες  και  οι  προϋποθέσεις   που  διέπουν  τις  υπαίθριες  εμπορικές δραστηριότητες.

 

 

  1. Τακτοποιούνται και με ποιον  τρόπο,  οι  πωλητές  που  δραστηριοποιούνται  ήδη  στις  λαϊκές  αγορές;

 

Για  τους πωλητές  (παραγωγούς  και  επαγγελματίες), οι οποίοι κατά την έναρξη  ισχύος  του νέου  νόμου  δραστηριοποιούνται  σε  λαϊκές  αγορές, εφαρμόζονται  οι διαδικασίες  «βελτίωσης  θέσης»  και  «χορήγησης  θέσης»,  ως  ακολούθως :

Α) Όσοι  πωλητές  κατέχουν  θέση  που  τους  έχει  αποδοθεί  στο παρελθόν  με  διοικητική  πράξη  μπορούν, εφόσον το  επιθυμούν , να  βελτιώσουν  τη  θέση  τους  συμμετέχοντας στην αντίστοιχη  διαδικασία.

Β) Μετά  το πέρας  της  διαδικασίας  της  «βελτίωσης  θέσης», σε  όσους  πωλητές  δραστηριοποιούνται   σε  λαϊκές  αγορές,   χωρίς  η  θέση  που  κατέχουν  να  τους  έχει  χορηγηθεί, κατά το παρελθόν,   με  διοικητική  πράξη  (συμπεριλαμβανομένων  και  όσων  πωλητών  κατέχουν  προσωρινή θέση, σύμφωνα με τις  διατάξεις  του ν. 4497/2017), χορηγείται  θέση, μέσω  της    διαδικασίας  «χορήγησης  θέσης».

Μετά  την  ολοκλήρωση  των  ανωτέρω  διαδικασιών (δηλ. της  «βελτίωσης  θέσης»  και  της  «χορήγησης θέσης») όλοι οι πωλητές  (παραγωγοί  και επαγγελματίες) που  δραστηριοποιούνται  στις  λαϊκές  αγορές θα κατέχουν  συγκεκριμένη και  αριθμημένη  θέση.

Οι  φορείς  λειτουργίας  των λαϊκών αγορών,  έχοντας σαφή  και  οριστική γνώση  των  συμμετεχόντων  στις  λαϊκές  αγορές ευθύνης τους πωλητών θα  είναι  σε  θέση,   να καθορίσουν  τις  ανάγκες  των  αγορών  τους , ως  προς  τον  αριθμό  των νέων αδειούχων, ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγών και επαγγελματιών), καθώς και  τα  αντίστοιχα πωλούμενα  είδη, προκειμένου  να  εκδοθούν οι  σχετικές  προκηρύξεις.

 

11.Έχουν δικαίωμα εταιρείες να λαμβάνουν άδεια πωλητή σε υπαίθριες αγορές;

 

Στις λαϊκές αγορές, δικαίωμα συμμετοχής στην προκήρυξη έχουν φυσικά πρόσωπα, αγροτικοί  συνεταιρισμοί και ενώσεις παραγώγων και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.ΕΠ.) παραγωγικού σκοπού.

Στις αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών δικαίωμα συμμετοχής στην προκήρυξη έχουν εκτός από τα φυσικά πρόσωπα οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.ΕΠ.) του ν. 4430/2016 (Α΄ 205), οι οποίες δύνανται να καταλαμβάνουν έως δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων δραστηριοποίησης ανά αγορά και μέχρι μία (1) θέση έκαστο.

 

  1. Ποιους πωλητές αφορά η υποχρέωση πώλησης του πενήντα τοις εκατό (50%) της ποσότητας των προϊόντων;

 

Οι κάτοχοι άδειας παραγωγού πωλητή σε  λαϊκές  αγορές , στο στάσιμο και  το πλανόδιο  εμπόριο οφείλουν να πωλούν  τουλάχιστον το  πενήντα τοις εκατό (50%)  της  δηλωθείσας  ποσότητας  στο ΟΣΔΕ, με υπεύθυνη δήλωσή του παραγωγού, για  τα  είδη  που  αναφέρονται στην άδειά  τους. Αν ο παραγωγός είναι μέλος συνεταιρισμού που ασκεί εμπορική δραστηριότητα στα προϊόντα που παράγει, τα ανωτέρω ισχύουν για το 25% της δηλωθείσας ποσότητας.

Ομιλία στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το Υπαίθριο Εμπόριο

Ομιλία στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το Υπαίθριο Εμπόριο:

«Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων»:

«Ο κοινοβουλευτικός διάλογος έχει αξία όταν γίνεται με μία ειλικρίνεια και επί τη βάσει πραγματικών επιχειρημάτων επί του συζητούμενου και όχι γενικώς για να κάνει ο καθένας εδώ πέρα κάποιου είδους σόου.

Πριν που αναφέρθηκα στην ιδιότητά σας ως ηθοποιού, κύριε Γρηγοριάδη, δεν το ανέφερα υποτιμητικά. Το ανέφερα με την έννοια ότι δεν παίζουμε κάποιο ρόλο, αλλά είμαστε βουλευτές. Φυσικά και οι ηθοποιοί είναι απολύτως άξιοι στο επάγγελμά τους και αξιοπρεπέστατοι.

Άκουσα τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλους συναδέλφους βέβαια, που είπαν ότι το νομοσχέδιο είναι  γεμάτο λέει ποινές και διάφορα τέτοια.

Άρθρο 31: «Η επιβολή κυρώσεων από τους φορείς λειτουργίας σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεών του. Οι κυρώσεις μπορεί να είναι  η απλή σύσταση σε συμμόρφωση. Η επιβολή χρηματικού προστίμου έως 1.000 ευρώ. Η ανάκληση της άδειας μέχρι ένα μήνα, με σύμφωνη γνώμη των επιτροπών του άρθρου 28 καθορίζονται οι κυρώσεις που αφορούν παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας. Οι κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του φορέα λειτουργίας, είτε κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής, σε περίπτωση που ο φορέας επιλέξει να παραπέμψει το θέμα σε αυτή, είτε και χωρίς την εισήγησή της. Επιπλέον, οι Επιτροπές μπορεί να εισηγούνται στον φορέα λειτουργίας την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις του κανονισμού λειτουργίας και τα λοιπά».

Άρθρο 55: «Αν σε διάστημα ενός έτους διαπιστωθεί ότι ο πωλητής έχει υποπέσει στην ίδια παράβαση του νόμου, το πρόστιμο διπλασιάζεται. Αν αρχικώς προβλέπεται ως κύρωση η προσωρινή ανάκληση άδειας, τότε σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης επιβάλλεται η οριστική ανάκληση της άδειας, ανεξαρτήτως του χρόνου τέλεσης της επαναληπτικής παράβασης».

4. Άρθρο 55: «Η άδεια ανακαλείται προσωρινά για 6 μήνες εφόσον σε διάστημα δύο ετών ο δικαιούχος πωλητής υποπέσει σε οποιαδήποτε παράβαση του νόμου για πάνω από 4 φορές. Αν έχει υποπέσει σε διάστημα 2 ετών σε 4 παραβάσεις η υπηρεσία που καταχώρησε τη διαβεβαίωση την τελευταία  παράβαση, ενημερώνει εγγράφως τον δικαιούχο για τις επιπτώσεις της επιπλέον παράβασης».

Όλα αυτά που σας διάβασα, και όπως βλέπετε αρκετά περισσότερες περιπτώσεις αφαίρεσης αδείας από το παρόν νομοσχέδιο, είναι αυτά που ίσχυαν στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, έρχεστε εδώ, μου κάνετε μία κριτική για το πόσο δρακόντειο είναι το νομοσχέδιο γιατί αφαιρεί την άδεια, όταν στον δικό σας νόμο η αφαίρεση της άδειας γινόταν σε πολύ περισσότερα άρθρα για πολύ περισσότερες παραβάσεις.

Με συγχωρείτε, αυτό δεν μπορεί να είναι κανονικός κοινοβουλευτικός διάλογος. Ένας κανονικός κοινοβουλευτικός διάλογος θα έπρεπε να λέει: εμείς είχαμε αυτές τις παραβάσεις, αυτό πιστεύαμε σωστό. Εσείς έχετε αυτές τις παραβάσεις. Να δούμε τώρα ποιος έχει δίκιο και αν περνάει περισσότερο ή λιγότερο

Ο δρακόντειος νόμος που πλήττει τους παραγωγούς, που θέλει να τους καταστρέψει και θέλει να κλείσει τις λαϊκές, τι νόημα έχει όταν εσείς έχετε ψηφίσει αυτό το νόμο;

Μετά αναφέρθηκε ο κύριος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή της ΕΝΠΕ με πολύ στεντόρεια τη φωνή. Μα η επιστολή της ΕΝΠΕ  δεν στρέφεται κατά του νομοσχεδίου συνολικά. Αντιθέτως, μέσα στην ακρόαση των φορέων, όπως θυμάστε, μίλησε ο κύριος Χάρης Πασβαντίδης εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής και δήλωσε πάνω από 10 φορές ότι στηρίζει το νομοσχέδιο. Το μόνο θέμα στο οποίο αναφέρεται η ΕΝΠΕ, και συγκεκριμένα ο κύριος Τζιτζικώστας και ο κύριος Πατούλης γιατί αυτούς τους δύο αφορά μόνον, είναι η σύσταση νομικού προσώπου. Σε τίποτα άλλο.

Ερώτηση: στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίσατε είχατε επιλέξει να συσταθεί νομικό πρόσωπο; Όχι, είναι η απάντηση. Αν υποτεθεί ότι η ΕΝΠΕ έχει δίκιο και έπρεπε να υπάρχει το νομικό πρόσωπο, δεν έπρεπε να υπάρχει επί ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν το ψηφίζατε;

Είναι αστείο, είναι σχεδόν κωμικό για κάτι που εσείς οι ίδιοι όταν νομοθετούσατε δεν το κάνατε, να κατηγορείτε εμένα σήμερα. Και επαναλαμβάνω, η ΕΝΠΕ αναφέρθηκε μόνο στο συγκεκριμένο. Επί της αρχής είναι υπέρ του νομοσχεδίου.

Είπατε ότι το 80% όσων ήρθαν ήταν κατά του νομοσχεδίου, εννοώ από τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών. Απολύτως ψευδές. Όσον αφορά τους εμπόρους των παραγωγών εκπροσωπήθηκαν από τον κύριο Μουλιάτο και μίλησαν διθυραμβικά για το νομοσχέδιο. Το κομμάτι των εμπόρων δηλαδή είναι στο 100% υπέρ.

Όσον αφορά στους παραγωγούς, όπου θυμάστε είχαμε καμιά 15αριά διαφορετικές ομοσπονδίες, υπήρξαν πράγματι πολλές ομοσπονδίες αρνητικές, όχι στο σύνολο του νομοσχεδίου, αλλά όπως είπε και στα πρακτικά και ο κύριος Δερετζής και ο κύριος Μόσχος δεν στρέφονται κατά του νομοσχεδίου συνολικά αλλά σε δύο συγκεκριμένα πράγματα.

Το πρώτο, στο άρθρο που αφορά στη δυνατότητα να δηλώσει κάποιος παραγωγός ότι είναι έμπορος σε διάστημα ενός μηνός και το δεύτερο, ως προς την προκήρυξη των θέσεων. Για όλο το υπόλοιπο νομοσχέδιο τελικά ήταν υπέρ και αυτοί που μίλησαν κατά. Γιατί; Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και αναφέρομαι τώρα στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, εσείς καλύτερα από όλους γνωρίζετε ότι από το αρχικό σχέδιο που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, στο παρόν σχέδιο που σήμερα ψηφίζουμε, μπορεί να κατηγορήσει κάποιος την παρούσα πολιτική ηγεσία ότι δεν είχε ανοιχτά τα αυτιά της και δεν μπόρεσε να βελτιώσει το σχέδιο όσο περισσότερο γινόταν;

Και θα το πω δημόσια, ακούγοντας τις προτροπές και τις παρατηρήσεις των συνάδελφων της Νέας Δημοκρατίας.  Και ο κύριος Ανδριανός έκανε παρατηρήσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές και ο κύριος Σιμόπουλος, ο εισηγητής, έκανε παρατηρήσεις που έγιναν δεκτές και ο κύριος Βασιλειάδης έκανε παρατηρήσεις που έγιναν δεκτές και πολλοί άλλοι. Όλοι γενικώς οι συνάδελφοι στη Βουλή έχουν πραγματικά ακουστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Άρα, το να κατηγορείται η παρούσα πολιτική ηγεσία ότι δεν άλλαξε το νομοσχέδιο και ότι είναι, ας πούμε, προσηλωμένη αυτό είναι απαράδεκτο.

Ποιο είναι το άλλο σημείο της κριτικής στο οποίο στάθηκαν οι περισσότεροι συνάδελφοι; Στο άρθρο 67 και στην δυνατότητα να υπάρχουν πάρα πολλές Υπουργικές Αποφάσεις. Και έχω ακούσει για αυτό το άρθρο διαφορετικούς συνάδελφους, από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πάρα πολλούς άλλους, που κατηγορούν για ποιο λόγο το κάναμε αυτό.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τους κανόνες της καλής νομοθέτησης οι κανονιστικές πράξεις ρυθμίζονται δια Υπουργικών Αποφάσεων. Αυτό δεν συμβαίνει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό συμβαίνει πλέον σε όλα τα νομοσχέδια. Διότι έτσι μας εισηγήθηκε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι πρέπει να νομοθετούμε. Δηλαδή, οι κανονιστικές πράξεις να μην αποκτούν την ισχύ του νόμου, που θέλει νόμο για να αλλάξει, αλλά να είναι προϊόν Υπουργικής Απόφασης για να είναι πιο ευέλικτες.

Δεν είναι κάποια διάθεση δική μου να έχω υπερεξουσίες. Άκουσα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΜΕΡΑ25 ότι είναι νομοσχέδιο, λέει, ελέω Άδωνι Γεωργιάδη. Με συγχωρείται, πάντα ο Άδωνις Γεωργιάδης θα είναι Υπουργός Ανάπτυξης; Κανένας άλλος δεν θα γίνει  υπουργός Ανάπτυξης στην Ελλάδα;

Το νομοσχέδιο δεν είναι του Άδωνι Γεωργιάδη. Είναι του Υπουργού Ανάπτυξης πάντα με τους συναρμόδιους του υπουργείου, τους υπουργούς, για την κάθε Υπουργική Απόφαση.

Ποια άλλη είναι η κατηγορία που έχουμε ακούσει; Έχουμε ακούσει, ιδιαίτερα από τους συνάδελφους, ότι το νομοσχέδιο συμπίπτει με την περίπτωση της ακρίβειας. Και άρα είναι πολύ ατυχής η στιγμή τώρα που υπάρχει ακρίβεια να έρχεται αυτό το νομοσχέδιο.

Πρώτον και κυριότερον, το νομοσχέδιο αυτό, εμείς ισχυριζόμαστε ότι θα καταπολεμήσει την ακρίβεια. Στο μέτρο που μπορεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο, έτσι; Μην περιμένουμε να λύσει τα προβλήματα του παγκοσμίου πληθωρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχουμε βάλει έναρξη της λειτουργίας του νομοσχέδιου την 1η Φεβρουαρίου του 22. ΓιατίΓια να δώσουμε το χρόνο να προσαρμοστούν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, δηλαδή οι φορείς οργάνωσης των λαϊκών αγορών στις διατάξεις του νομοσχεδίου και όσον αφορά στο μείζον θέμα, την εφαρμογή δηλαδή της υποχρέωσης της αναρτήσεως των τιμών στο e-katanalotisΑυτό θα ρυθμιστεί δια υπουργικής αποφάσεως και έχω δεσμευτεί ότι σε αυτήν την υπουργική απόφαση θα υπάρξει διάλογος και θα λάβουμε υπόψη τα χαρακτηριστικά κυρίως της περιφέρειας, όπως το έχουμε ήδη προβλέψει στον διάλογο που έχουμε κάνειΓιατί ο στόχος μας για τον e-katanalotis δεν είναι να βλάψουμε κανένα, ούτε παραγωγό, ούτε έμπορο. Ο στόχος μας με τον e-katanalotis είναι  να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια.

Πώς καταπολεμάς την ακρίβεια στο μέτρο που αυτό αφορά στις λαϊκές αγορές; Επαναλαμβάνω. Δεν θα λύσεις την ακρίβεια μέσα από τον e-katanalotis στις λαϊκές αγορές. Αλλά στο μέτρο που η ακρίβεια αφορά τις λαϊκές αγορές, ο e-katanalotis θα είναι  ένα εργαλείο διαφάνειας για να μπορεί να γνωρίζει ο κάθε καταναλωτής που θα βρει τη φτηνότερη τιμή.

Είναι  δυνατόν ταυτόχρονα να κόπτεστε για την ακρίβεια και να μη θέλετε καμία διαφάνεια στις τιμές έτσι ώστε να προστατεύεται και ο καταναλωτής; Γίνεται να είστε και στις δύο βάρκες ταυτόχρονα;

Τρίτον, κροκοδείλια δάκρια για τη μοριοδότηση σε σχέση με το πτυχίο. Άκουσα μία βουλεύτρια, έτσι το λένε, βουλεύτρια του ΜέΡΑ25. Μάλιστα. Και είπε η κυρία, συμπαθεστάτη, ότι αυτό είναι  απαράδεκτο γιατί – λέει – ένας βιβλιοθηκονόμος μπορεί να ξέρει καλύτερα από έναν παραγωγό;

Με συγχωρείται, όταν ένας Βουλευτής έρχεται στο βήμα, είτε είναι  Βουλευτής, είτε είναι  Βουλεύτρια, είτε πείτε τον όπως θέλετε, δεν πρέπει να έχει διαβάσει το νομοσχέδιο πριν το σχολιάσει; Για τους παραγωγούς το νομοσχέδιο αναφέρει «οποιοδήποτε πτυχίο», δηλαδή μπορεί να έχει πτυχίο βιβλιοθηκονομίας, που έφερε ως παράδειγμα και να πάρεις μόρια; Ή λέει για τη μοριοδότηση των παραγωγών, «πτυχίο σχετικό με την καλλιέργεια»; Γιατί αν είναι  για βιβλιοθηκονόμους, να δεχθώ την κριτική. Αν είναι  για πτυχίο σχετικό με την καλλιέργεια όμως;

Και πάμε τώρα να το εξηγήσουμε περισσότερο. Για πού είναι  η μοριοδότησηΓια την περίπτωση που θα έχεις ισοψηφία. Θα έχεις δηλαδή δύο ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ίδια θέση και εκεί πρέπει να βάλεις κανόνες διαφάνειας ώστε να αποφανθείς ποιος από τους δύο θα πάρει τη θέση. Θέτεις κριτήρια. Τόσο κακό είναι να θέσεις υψηλότερα κριτήρια και να βάλεις και πτυχίο σχετικό με την καλλιέργεια στους παραγωγούς και από κάτω πτυχίο λυκείου και ούτω καθ’ εξής. Τόσο φοβερό είναι  αυτό για εσάς, πιστεύετε; Δεν θέλετε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο οι άνθρωποι να μορφώνονται; Δεν θέλετε να υπάρχει ένα κίνητρο να ανεβαίνει και η παροχή υπηρεσιών στις λαϊκές αγορές;

Και είναι  το κριτήριο του πτυχίου τόσο τεράστιο σε βάρος στη μοριοδότηση που να καθορίζει αυτό από μόνο του όλα τα άλλα κοινωνικά κριτήρια; Όχι, είναι η απάντηση. Έχει πολύ χαμηλή μοριοδότηση. Είναι απλώς ένα επιπλέον διαφανές στοιχείο για να μπορέσουμε σε αυτή την περίοδο να επιλέξουμε ποιος από τους δύο.

Σε πόσες περιπτώσεις το χρόνο θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η μοριοδότηση; Σύμφωνα με την υπηρεσία, το μέγιστο σε πέντε με δέκα περιπτώσεις το χρόνο. Για αυτό συζητάμε. Και ξοδεύετε τόσο χρόνο για το αν έπρεπε να βάλουμε πτυχίο σχετικό με την καλλιέργεια στους παραγωγούς για τις πέντε με δέκα περιπτώσεις το χρόνο; Με συγχωρείτε, το θεωρώ εντελώς υποκρισία και όχι και τιμητικό για τις λαϊκές αγορές.

Τώρα, όσον αφορά σε όλα αυτά τα υπερβολικά πως το νομοσχέδιο «κλείνει τις λαϊκές αγορές» και «εξαφανίζει τις λαϊκές αγορές», δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα για να απαντήσει κάποιος. Και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μετά την 1η Φεβρουαρίου, την 1η Μαρτίου, την 1η Απριλίου, την 1η Μαΐου, ο κόσμος θα πηγαίνει στις λαϊκές αγορές, θα τις βλέπει και θα διαπιστώνει ότι όλα όσα λέτε είναι ψέματα. Και οι λαϊκές αγορές εκεί θα είναι και θα συνεχίζουν να λειτουργούν. Και θα θυμούνται κάποιοι ότι λέγατε «ο Γεωργιάδης κλείνει τις λαϊκές αγορές» και θα βλέπει αυτόματα τις λαϊκές αγορές ανοιχτές. Κανένας μας δεν θέλει να κλείσει τις λαϊκές αγορές και σίγουρα όχι εγώ.

Πώς προέκυψε, όμως, αυτή η εντύπωση σε ορισμένους, στους καλοπροαίρετους; Από την ύπαρξη στο αρχικό προσχέδιο που ήταν στη δημόσια διαβούλευση του τότε άρθρου 4 που έδινε τη δυνατότητα να υπάρχουν και νομικά πρόσωπα. Και τότε, λοιπόν, κάποιοι φοβήθηκαν ότι αυτά τα νομικά πρόσωπα θα λειτουργούν ως όχημα για να γίνει τελικά ένα νομικό πρόσωπο που «θα αγόραζε όλους τους πάγκους στις λαϊκές αγορές»Αυτό μας είπανε. Η πρόθεσή μας ήταν άλλη, δεν έχει σημασία, το αφαιρέσαμε. Δεν είναι στο σχέδιο νόμου τώρα. Ήρθη η παρεξήγηση.

Εσείς έχετε συνεχίσει να αναπαράγετε ένα επιχείρημα για ένα άρθρο του νομοσχεδίου που δεν υπάρχει σε αυτό που ψηφίζουμε σήμερα. Αδιανόητα πράγματα. Λες και δεν έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, δεν έχει προηγηθεί συζήτηση στις επιτροπές, δεν έχει προηγηθεί συζήτηση με τους φορείς. Μόνοι σας λέτε αυτά που λέγατε την πρώτη ημέρα σε ένα νομοσχέδιο που έχει εντελώς αλλάξει.

Άρα, με λίγα λόγια τι θέλει να κάνει αυτό το νομοσχέδιο και γιατί ήρθε.

Πρώτα από όλα, να υπενθυμίσω ότι στη μεγάλη πλειονότητά του ο κόσμος των λαϊκών αγορών, παρά τα όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί, είναι υπέρ του νομοσχεδίου. Απόδειξη ότι έχουν προσπαθήσει να κάνουν μέχρι στιγμής δύο φορές απεργία. Την πρώτη φορά το καλοκαίρι, δεν απήργησε ούτε μία λαϊκή αγορά στην Ελλάδα. Μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα καμιά 40αριά. Κατέβηκα τους κέρασα και πορτοκαλάδα. Την δεύτερη φορά προχθές πράγματι μαζευτήκαν λίγοι παραπάνω. Να ήταν 120 – 130;Πάλι δεν έκλεισε καμία λαϊκή αγορά στην Ελλάδα.

Άκουγα στα κανάλια «απεργία στις λαϊκές αγορές», «κλείνουν οι λαϊκές αγορές» και μετά πήγαιναν με τις κάμερες και έδειχναν τις λαϊκές αγορές που λειτουργούσαν αφού δεν απεργούσε κανένας. Μα ποιος να απεργήσει;

Οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών γνωρίζουν ότι το νομοσχέδιο έχει μέσα πλείστες όσες διατάξεις που ήταν διαχρονικά τους αιτήματα, όπως το ζήτημα της μεταβίβασης των αδειών από τους γονείς στα παιδιά, ο τρόπος λειτουργίας των αδειών και της πενταετούς διάρκειας και ούτω καθ’ εξής.

Άρα, λοιπόν, όλο αυτό που παρουσιάζετε ως «μια φοβερά μεγάλη σύγκρουση του Άδωνι Γεωργιάδη και της Κυβέρνησης με τον κόσμο των λαϊκών αγορών», είναι μόνο στο μυαλό σας και όχι στην πραγματικότητα.

Ακόμα και ο κύριος Μόσχος, αναφέρομαι ονομαστικά στον κύριο Μόσχο διότι βγαίνει και στα κανάλια, παραδέχθηκε ότι με τον Άδωνι Γεωργιάδη έχει συναντηθεί 50 φορές. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και έφερε το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές δεν τους είχε συναντήσει ούτε ένας. Και ήταν απέξω από το Υπουργείο με μαύρες σημαίες και φωνάζανε.

Τώρα ξαφνικά θυμηθήκατε και τον κύριο Μόσχο και τον συνάντησε ο Τσίπρας; Ως Πρωθυπουργός ο Τσίπρας τον συνάντησε όταν ήταν να κατατεθεί το νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών; Όχι. Άρα και εδώ είστε υποκριτές, αντί να κάνουμε μια σοβαρή και συγκροτημένη συζήτηση.

Εάν είστε στην άποψη ότι όλα είναι τέλεια στις λαϊκές αγορές, πολύ καλά θα κάνετε να καταψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο και κάθε άλλο νομοσχέδιο, γιατί άμα είσαι μπροστά στο τέλειο, τι νόημα έχει να προσπαθήσεις να το φτιάξεις.

Αν πιστεύετε, όμως, ότι έχουν προβλήματα, ελάτε να δούμε πως μπορούμε να τις φτιάξουμε.

Αγαπητέ κύριε Κέλλα, ξέχασα να ΤΟ αναφέρω πριν, και εσείς αναφερθήκατε ιδιαιτέρως στο νομοσχέδιο με πολλές παρεμβάσεις. Έτσι, να μην σας αδικήσω.

Ο στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε καμία λαϊκή αγορά. Ο στόχος μας είναι αναβαθμίσουμε τις λαϊκές αγορές για να μπορέσουμε να φτάσουμε και αυτές τις λαϊκές αγορές που ακούω συνεχώς, τις ίδρυσε, λέει, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μπράβο του. Πολύ  καλά έκανε και τις ίδρυσε. Από τότε έχει περάσει ένας αιώνας. Σε έναν αιώνα δεν χρειάζεται να κάνουν ένα βήμα μπροστά οι λαϊκές αγορές; Όλος ο κόσμος θα αλλάζει και οι λαϊκές αγορές θα μένουν στάσιμες;

Ο στόχος μας είναι, λοιπόν, να έχουμε τις λαϊκές αγορές, να συμβαδίζουν με την εν γένει οικονομία του 21ου αιώνα.

Στο επιχείρημα ότι βάζουμε τον e-katanalotis στις λαϊκές αγορές, την ίδια αντίδραση είχαν τα σούπερ μάρκετ. Και την ίδια αντίδραση θα έχουν σε λίγο όλα τα άλλα καταστήματα που θα εντάξουμε. Γιατί ο στόχος μας είναι να δώσουμε δια της τεχνολογίας στον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα καταναλωτή, ένα εργαλείο στο κινητό του για ο,τιδήποτε θα πάει να ψωνίσει να βρει το φτηνότερο προϊόν που υπάρχει στην γειτονιά του.

Αυτό το πράγμα θέλουμε εμείς. Τώρα, αν εσείς δεν το θέλετε και θέλετε να επικρατεί η αδιαφάνεια και η δυνατότητα ενός εμπόρου να αυξήσει και λίγο την τιμή και να κλέψει τον πελάτη του, κάντε το. Εγώ θέλω να δώσω στον Έλληνα καταναλωτή την δυνατότητα να βρίσκει κοντά του το φτηνότερο προϊόν που θέλει να αγοράσει. Και ας επιλέξει μόνος του αν θέλει να πάει να το πάρει ή δεν θέλει να πάει να το πάρει. Να είναι δική του επιλογή. Η τεχνολογία σήμερα μας δίνει αυτή την δυνατότητα και αυτή την δυνατότητα θα την αξιοποιήσουμε.

Τώρα έχουμε και τις λαϊκές αγορές. Σε προηγούμενο νόμο είχαμε τα σούπερ μάρκετ. Αύριο θα βγει για έναν άλλο κλάδο της αγοράς. Στο τέλος όλα τα καταστήματα θα αναρτούν τις τιμές στον e – katanalotis και θα ξέρει ο κόσμος που θα βρει το φτηνότερο προϊόν. Θα μεγαλώνει ο ανταγωνισμός και έτσι θα πέφτουν και οι τιμές από τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Άρα, συνοψίζοντας: όσα ακούτε μέσα στην αίθουσα αυτή από την αντιπολίτευση περί «ενός νομοσχεδίου– ταφόπλακα που θέλει να κλείσει τις λαϊκές αγορές», είναι  κατά φαντασίαν.

Το νομοσχέδιο έχει την υποστήριξη του κόσμου των λαϊκών αγορών. Εγώ αφότου ψηφιστεί, σας προκαλώ να πάμε με κάμερα live σε μία λαϊκή αγορά. Είναι  αποτέλεσμα εξαντλητικού διαλόγου με τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών. Μέχρι και από το Υπουργείο κατέβηκα και μίλησα στους διαδηλωτές έναν προς έναν. Τους δε προέδρους των Ομοσπονδιών τους έχω δει τον καθένα δεκάδες φορές. Έχουμε γράψει και ξαναγράψει το νομοσχέδιο 50 φορές για να είναι  όλοι ευχαριστημένοι.  

Και έρχομαι και στο κρίσιμο, το οποίο είπε και ο εισηγητής σας, όλοι δεχθήκαμε στην Επιτροπή ότι η περίπτωση κάποιων παραγωγών που έχουν άδεια παραγωγού ενώ στην πραγματικότητα είναι  έμποροι, είναι  πραγματικό γεγονός στις λαϊκές αγορές. Δέχεστε λοιπόν ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα. Χαίρομαι. Είναι  ειλικρινές.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ το λέει στα πρακτικά, παραδέχθηκε ότι έχουν άδεια παραγωγού ενώ είναι  έμποροι. Πολύ ωραία. Ξεκινήσαμε εμείς και είπαμε πριν πάμε στην καταστολή, λέει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τους πιάσατε;

Μάλιστα. Είπαμε λοιπόν εμείς, πριν πάμε στην καταστολή τι θα πει τους πιάσατε; Πιάσατε θα πει, τους πιάσαμε, τους παίρνουμε την άδεια, τους βάζουμε πρόστιμο φορολογικό για όλα τα χρόνια που υποδύονται τους παραγωγούς ενώ είναι  έμποροι και άρα έχουν κάνει φοροδιαφυγή.

Και μετά πάμε και κατάσχουμε δια της εφορίας τα πρόστιμα που τους έχουμε βάλει ακόμα και αν είναι βιοπαλαιστές. Αυτό εισηγείστε τώρα όταν λέτε «τους πιάσατε». Αυτό θα πει «τους πιάσατε». Για να ξέρει ο κόσμος για τι μιλάμε.

Τι είπε τώρα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ; Αν τους πιάσαμε, δηλαδή αν καταστρέψαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους; Όχι, δεν τους πιάσαμε είναι η απάντηση. Ωραία;

Και τι είπαμε, λοιπόν; Πριν πάμε να τους καταστρέψουμε, γιατί αυτό εισηγείστε, αυτό εισηγείστε για να είμαστε συνεννοημένοι, θα τους δώσουμε μία ευκαιρία δυνητική, εθελοντική όποιος θέλει να το δηλώσει τώρα να πάρει την άδεια του εμπόρου και να συνεχίσει πια νόμιμα να κάνει αυτό που έκανε μέχρι σήμερα παράνομα.

Πράγματι, όταν έγινε αυτό το άρθρο υπήρξε πολύ μεγάλη αντίδραση από τις ομοσπονδίες παραγωγών λαϊκών αγορών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας με κυρίως αντιδρούντες της Μακεδονίας, τον κύριο Μόσχο εδώ στην Κεντρική Ελλάδα, τον κύριο Δερετζή και τα λοιπά.

Από την ακρόαση φορέων φαντάζομαι ότι θυμάστε ότι υπήρξε μία ομοσπονδία παραγωγών λαϊκών αγορών, αυτή της Περιφέρειας Αττικής, η οποία μίλησε με πολύ δραματικούς τόνους υπέρ του άρθρου και εξήγησα για ποιο λόγο αν αυτό το άρθρο δεν ψηφιστεί, πάρα πολλά μέλη του, παραγωγοί και έμποροι ταυτόχρονα λαϊκών αγορών του νομού Αττικής, θα καταστραφούν.

Φαντάζομαι ήμασταν όλοι στην αίθουσα και τον ακούγαμε live. Δεν τον έβαλα εγώ. Μόνος του τα είπε. Ως πρόεδρος της μεγαλύτερης ομοσπονδίας της Περιφέρειας Αττικής. Οι της Θεσσαλονίκης είπαν ότι δεν το θέλουν, οι της Λάρισας είπαν ότι δεν το θέλουν. Κανένας άλλος δεν είπε ότι το θέλει.

Η Αττική είπε ότι το θέλει. Ποιο είναι το επιχείρημά τους; Ότι η Αττική έχει μικρό κλήρο γης και άρα στην πραγματικότητα ο μικρός κλήρος γης δεν επιτρέπει να είναι βιώσιμη η δουλειά στη λαϊκή μόνο του παραγωγού με τη δική του παραγωγή. Και στην πραγματικότητα αναγκάζεται να κάνει και τον έμπορο για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

Και ότι αν εμείς πάμε να τον πιάσουμε κατά τον τρόπο τον που είπε πριν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα θα τον κλείσουμε γιατί τα δεδομένα της ζωής του και της ιδιοκτησίας του δεν του επιτρέπουν να είναι βιώσιμος υπ’ αυτά τα μέτρα.

Τι θα κάνουμε λοιπόν; Ήδη έχουμε καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση, θα μοιραστεί σε λίγο, όπου βάζουμε το όριο των 20 στρεμμάτων και γεωγραφικά μόνο την Περιφέρεια Αττικής. Και άρα αυτοί που το ζητήσανε, αυτοί που είπαν δηλαδή στη Βουλή επίσημα ότι «έχουμε πρόβλημα με αυτό, θα καταστραφούμε άμα το ψηφίσετε», σε αυτούς θα δώσουμε προαιρετικά, δεν διατάζουμε κανέναν να κάνει τίποτα, θα δώσουμε ειδικά σε αυτούς το περιθώριο του ενός μήνα για να αποφασίσουν αν θα είναι έμποροι ή παραγωγοί.

Γιατί δεν το δίνουμε στους άλλους; Γιατί οι άλλοι είπαν ότι δεν το χρειάζονται. Αυτός είναι ο λόγος. Δια των θεσμικών τους εκπροσώπων που ήρθαν στη Βουλή και μίλησαν. Αυτό είναι όλο.

Εμείς εδώ νομοθετούμε για όλους τους Έλληνες. Και είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα όλων των Ελλήνων. Και σέβομαι αυτόν τον παραγωγό που η παραγωγή του δεν επαρκεί για να είναι βιώσιμος. Δεν τον θεωρώ κατ’ ανάγκην φοροκλέφτη. Ούτε εγκληματία.

Θεωρώ ότι πολύ πιθανόν οι δυσκολίες της ζωής του να είναι τέτοιες που να μην του επιτρέπουνε και εμείς θα του δώσουμε την ευκαιρία να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Αυτός είναι ο πυλώνας του νομοσχέδιου. Για αυτό και το άρθρο είναι εθελοντικό. Είναι για όποιον θέλει. Και όχι υποχρεωτικό.

Επαναλαμβάνω, η πρόταση που άκουσα μέχρι σήμερα, που ακούστηκε προ ολίγου από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, το να τους πιάσουμε είναι το επόμενο βήμα. Προφανώς φορολογικοί έλεγχοι θα γίνουν και όσοι το κάνουν και μετά την παρέλευση του μηνός, έχουν πλέον μόνοι τους πάρει την ευθύνη των πράξεων τους.

Εμείς, όμως, ως κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δώσαμε και στον τελευταίο βιοπαλαιστή την ευκαιρία να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Τώρα, αν εσείς θέλετε για λόγους αντιπολίτευσης να καταστρέψετε ανθρώπους το κρίμα στον λαιμό σας. Αυτά ως προς το άρθρο.

Τώρα έχουμε μια σειρά υπουργικών τροπολογιών που αφορούν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι όλες εμπρόθεσμες, τις έχετε πάρει όλοι από την περασμένη εβδομάδα. Και λόγω της αναβολήςακόμη περισσότερο καιρό.

Λοιπόν, η πρώτη είναι με γενικό αριθμό 1109. Ειδικό αριθμό 85. 22/10/2021. Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αφορά στο ΠΔΕ σε πιστώσεις του προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Είναι μια σειρά τεχνικών βελτιώσεων και με το ΕΠΑ, που είναι ο νέος τρόπος που εγγράφεται στον προϋπολογισμό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακολουθεί η με γενικό αριθμό 1110 και ειδικό αριθμό 86. Πάλι του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που αφορά στα επιχειρηματικά πάρκα.

Θα την εξηγήσει ειδικότερα στην συνέχεια, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, κύριος Νίκος Παπαθανάσης, που αφορά στα βιομηχανικά πάρκα και το πώς αυτά θα έχουν μεγαλύτερη εφαρμογή στην νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος η οποία ισχύει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια έχουμε την με αριθμό 1112, εδώ θέλω να σταθώ γιατί κάνατε μια αναφορά, κύριε εισηγητά. Θέσπιση διατάξεων για την παροχή υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου και τη ρύθμιση του επαγγέλματος του εσωτερικού ελεγκτή και του δόκιμου εσωτερικού ελεγκτή».

Σταματάω εδώ, διότι σε αυτή τη συγκεκριμένη τροπολογία ο κύριος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, όχι εντελώς άδικα, εγώ θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής με την κριτική, την καλόπιστη κριτική τη δέχομαι, είπε ότι το κάναμε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και γιατί λάβατε και εσείς την επιστολή του Διεθνούς Ινστιτούτου των Ελεγκτών που μας κατηγόρησε ότι δεν τους καλέσαμε σε διάλογο.

Θέλω, λοιπόν, να το ξεκαθαρίσω. Στην Ελλάδα υπάρχει το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτού. Υπάρχει ήδη. Υπάρχει όμως χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο. Είναι στον αέρα.

Εμείς μετά από εξαντλητικό διάλογο με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ειδικότερα με τον κλάδο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που αφορά στους εσωτερικούς ελεγκτές καταλήξαμε σε αυτή τη ρύθμιση, που τι κάνει; Βάζει τους ελάχιστους κανόνες, το ελάχιστο πλαίσιο για το πώς μπορεί κάποιος να είναι εσωτερικός ελεγκτής σε μία εταιρεία. Και μάλιστα είχαμε κάνει δεκτή και την τελευταία τους πρόταση και έχουμε βάλει όλες τις διεθνείς πιστοποιήσεις μέσα να είναι έγκυρες για να μη φαίνεται ότι θέλουμε να αποκλείσουμε κάποιον.

Την καταθέτουμε και αναμένουμε και τις τοποθετήσεις των κομμάτων της Βουλής για το αν είναι υπέρ ή όχι αυτής της τροπολογίας που έχει σύμφωνη γνώμη, επαναλαμβάνω, από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Δεχθήκαμε την κριτική από το Διεθνές Ινστιτούτο το οποίο έστειλε και σε εμένα επιστολή ότι δεν τους είχαμε καλέσει σε διάλογο. Και θέλω εδώ να είμαι μαζί σας ξεκάθαρος, γιατί πρέπει να είμαστε και συνεννοημένοι μεταξύ μας για το πού και πώς γίνεται ο διάλογος.

Εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεως της Ελλάδος, δεν λέω ως πρόσωπο, λέω για το θεσμό που εκπροσωπώ τώρα, υποχρεούμαι κατά οποιονδήποτε τρόπο να καλώ σε διάλογο για κάποιο νομοσχέδιο οποιονδήποτε ιδιωτικό φορέα έχει μία άποψη, μία αντίρρηση σε ένα νομοσχέδιο;

Ή εγώ είμαι υποχρεωμένος και είναι το σωστό – να μιλάω με τους θεσμικούς εκπροσώπους, με αυτούς οι οποίοι ψηφίζονται, εκλέγονται και είναι οι πραγματικοί εκπρόσωποι ενός κλάδου έναντι της ελληνικής πολιτείας;

Προσωπικά πιστεύω το δεύτερο. Και για αυτό το λόγο ο διάλογος έγινε με το θεσμικό εκπρόσωπο των εσωτερικών ελεγκτών στην Ελλάδα που είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Το συγκεκριμένο ινστιτούτο στο οποίο αναφερθήκατε, κύριε συνάδελφε, σεβαστό καθ’ όλα, είναι ένας ιδιωτικός φορέας. Δεν υποχρεούται η κυβέρνηση ή ο υπουργός να μιλάει με τον κάθε ιδιωτικό φορέα στην Ελλάδα.

Παρά ταύτα, όταν έλαβα γνώση αυτής της επιστολής την Παρασκευήκάναμε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του προέδρου τουΙνστιτούτου για να δούμε αν έχουν κάποια επί της ουσίας αντίρρηση και αν κάπου αυτό που κάνουμε βλάπτει την εύρυθμο λειτουργία των εσωτερικών ελεγκτών. Καταλήξαμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Καταθέτω, λοιπόν, και αυτή την τροπολογία. Βέβαια θα ήθελα και τη γνώμη των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως γιατί έχει και αυτό τη σημασία του.

Και βεβαίως έχουμε και την τροπολογία για την οποία μπορεί να μιλήσει και ο κύριος Δήμας που είναι εδώ μαζί μας τώρα, η οποία αφορά συστέγαση υπηρεσιών Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και αφορά δηλαδή σε ρυθμίσεις πολεοδομικού και άλλου χαρακτήρα για το νέο κτήριο της πρώην Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, τώρα Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Ξέρετε ότι φτιάχνονται σε ένα πολύ μεγάλο κτήριο τα νέα γραφεία στο Γουδί με στόχο να φτιάξουμε ένα περιβάλλον εργασίας εξαιρετικό.

Θα κλείσω τις τροπολογίες με την τροπολογία που αφορά, και αναφέρθηκε σε αυτήν ο συνάδελφος από το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, για την επιχορήγηση του ΟΤΑ Β’ βαθμού για την εξυγίανση επιχειρήσεών τους. Είναι ο αριθμός 1115 γενικός αριθμός και ειδικός αριθμός 90. Εκεί ο κύριος συνάδελφος μας κατηγόρησε ότι κάνουμε μία φωτογραφική τροπολογία. Και μάλιστα με προκαλέσατε να πω για ποια περιφέρεια πρόκειται.

Απαντώ, λοιπόν: Όχι, δεν είναι φωτογραφική τροπολογία. Δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε ποτέ στη Βουλή μία φωτογραφική τροπολογία. Σε τι αναφέρεται όμως; Σε περιπτώσεις όπου οργανισμοί Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοικήσεως έχουν δημιουργήσει εταιρείες οι οποίες έχουν αφήσει χρέη, τα χρέη αυτά δημιουργούν τόκους. Χρέη όχι από κακοδιαχείριση, προσέξτε, αλλά από αβλεψία του ιδίου του κράτους. Δηλαδή το κράτος άργησε να τους δώσει την επιχορήγηση. Το ότι το κράτος άργησε να τους δώσει την επιχορήγηση οδήγησε στις τράπεζες που τους είχανε δώσει τα δάνεια να τους βάλουν τόκους. Όταν το κράτος ήρθε και τους έδωσε τελικά την επιχορήγηση, αυτές οι περιφέρειες δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους τόκους. Μένουν τώρα οι τόκοι ως χρέος της επιχείρησης και συνεχώς ανατοκίζονται και αυξάνουν το χρέος. Με αποτέλεσμα αυτό να οδηγεί σε κίνδυνο την ίδια την Περιφέρεια.

Ανοίγουμε, λοιπόν, παράθυρο ευκαιρίας. Μετά από έλεγχο εσωτερικό και φορολογικό ότι δεν αποτελεί προϊόν κακοδιαχείρισης το χρέος αλλά προϊόν δυσλειτουργίας του κράτους, να πάμε να πληρώσουμε αυτούς τους τόκους για να σταματήσει η Περιφέρεια να είναι υποκείμενο των τραπεζών από ζημιά που προκάλεσε το ίδιο το Δημόσιο. Αυτή είναι η τροπολογία.

Δεν θέλετε να την ψηφίσετε; Μην την ψηφίσετε. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να λύνουμε τα προβλήματα. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι όταν μιλάμε για τις Περιφέρειες και τον Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, για το κράτος μας πρόκειται. Δεν είμαστε άλλο κράτος εμείς και άλλο οι Περιφέρειες. Άρα οι τόκοι που χρεώνονται στις Περιφέρειες, τελικά στον Έλληνα φορολογούμενο καταλήγουν και αυτό θέλουμε να προλάβουμε και να σταματήσουμε.

Θέτετε ένα άλλο θέμα, να μην γίνουν ποτέ εταιρείες. Εντάξει. Εσείς έχετε μία αξιωματική θέση διαφορετική. Αυτό είναι άλλο πράγμα που λέτε. Να μην κάνει καμία περιφέρεια καμία εταιρεία. Εγώ σας λέω για ένα πρόγραμμα που ήδη υφίσταται και υπάρχει. Αυτή είναι μία άλλη συζήτηση διαφορετικού βεληνεκούς. Πάντως δεν δίνουμε λεφτά σε ιδιώτη. Λεφτά σε περιφέρεια θα δώσουμε για να γλυτώσει τα χρέη της.

Λοιπόν, θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω δημόσια την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Και ξέρετε ότι δεν το λέω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τυπικά. Το λέω ουσιαστικά. Διότι με τις παρατηρήσεις σας, ιδιαίτερα από τους βουλευτές της περιφέρειας και επισημαίνοντας πολλά από τα αρχικά σημεία του νόμου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρεξήγηση ή δυσλειτουργία, κυρίως σε σχέσεις παραγωγών και εμπόρων, συμβάλλατε καθοριστικά στο να πάρει το νομοσχέδιο την τελική του μορφή και νομίζω να το φέρουμε στα μέτρα που όλοι είμαστε ευχαριστημένοι.

Να πω, όμως, ότι δεν το ξέχασα ότι ειδικά για το θέμα του ΟΣΔΕ εκεί υπάρχει σοβαρή αλλαγή. Θαδείτε σε λίγο την διατύπωση ότι θα δηλώνει ο παραγωγός ποια είναι η ποσότητα που προσδοκά να πουλήσει στην λαϊκή αγορά και θα υπολογίζει το 50% επί της δηλώσεως του.

Άρα, λοιπόν, εκεί δεν μπορεί κανένας να πει ότι θέλουμε να κόψουμε έστω έναν παραγωγό. Εν πάση περιπτώσει, για να έχει την άδεια του παραγωγού λαϊκών αγορών πρέπει κάτι να πουλάει στην λαϊκή αγορά. Δεν γίνεται διαφορετικάαλλιώς παίρνει την θέση κάποιου άλλου.

Άρα και αυτό το αίτημα πλειόνων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έγινε δεκτό. Ευχαριστώ πολύ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι».