ΟΜΙΛΙΕΣ

Στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιεργειών

Τοποθετήσεις στο 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιεργειών:

«Κατ’ αρχάς να ευχηθώ σε όλους καλά Χριστούγεννα και το 2022 ει δυνατόν άνευ πανδημίας και να έχουμε όλοι υγεία.

Είμαι πολύ ευτυχής που προσκλήθηκα στο  σημερινό σας συνέδριο. Πολλοί δεν το θυμούνται. Βλέπω απέναντι τη φίλη μου, τη Μαρίνα Πέτρου. Θα το θυμάται σίγουρα. Για ένα μικρό διάστημα του πολιτικού μου βίου υπήρξα και Υπουργός Αλιείας, καθόσον είχα αυτήν την αρμοδιότητα ως χαρτοφυλάκιο την εποχή της Κυβερνήσεως Παπαδήμου.

Και είχα ήδη από τότε διαγνώσει τις τεράστιες δυνατότητες που ο κλάδος αυτός έχει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αν και τότε ακόμα ο κλάδος ήταν πριν την εξυγίανσή του και είχε πολύ μεγάλα προβλήματα χρηματοδοτικά, όπως και όλη η χώρα εκείνη την περίοδο. Θυμίζω ότι ήταν η εποχή της κορύφωσης της κρίσης.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ένα πολύ πιο υγιές επιχειρηματικό  περιβάλλον. Έχουν εισέλθει κεφάλαια από το εξωτερικό, έχει υπάρξει εξυγίανση των πιο σημαντικών εταιρειών και έχουν ξεκινήσει ήδη σημαντικές επενδύσεις.

Αυτό που μπορώ να σας πω εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και που πιστεύω η αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας το γνωρίζει, είναι ότι εγώ προσωπικά, το Υπουργείο στο σύνολο, ο Αναπληρωτής μου ο Νίκος Παπαθανάσης και όλες μας οι υπηρεσίες, όπου χρειάστηκε να παρέμβουμε για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε να μη χάνεται κρίσιμος χρόνος για τις επενδύσεις, το έχουμε ήδη κάνει.

Λέω ένα τελευταίο παράδειγμα, γιατί βλέπω απέναντι το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τον κ. Μπακογιάννη,  με τον οποίον είχαμε τη σχετική συνεργασία, στην περίφημη έκδοση της ΠΟΑΥ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας) για τις Εχινάδες απέναντι από στον Αστακό

Υπήρξε μεγάλη διαβούλευση, και διακυβερνητική, για να μπορούμε να συνδυάσουμε διαφορετικού τύπου επενδύσεις σε εκείνη την περιοχή. Από τη μία, μεγάλη τουριστική επένδυση και από την άλλη, μία πολύ μεγάλη επένδυση στις ιχθυοκαλλιέργειες, έτσι ώστε να δείξουμε ότι δεν είναι αναγκαστικό ο ένας κλάδος να ανταγωνίζεται ή να εμποδίζει τον άλλον, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Όλοι αυτοί οι κλάδοι αποτελούν μεγάλη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Τώρα λοιπόν για να απαντήσω και ευθέως στο ερώτημά σας, κυρία Πυργιώτη: Ναι, υπάρχει στρατηγικό πλάνο και έχει έρθει και η ώρα να γίνει και σοβαρή εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο κομμάτι των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Θα καταστήσουν την ελληνική βιομηχανία της ιχθυοκαλλιέργειας πολύ περισσότερο ανταγωνιστική σε σχέση με το παρελθόν».

«Ακούει ο κόσμος, όχι τόσο οι φορείς του κλάδου που καταλαβαίνουν περισσότερο, όσο αυτοί που μας παρακολουθούν και από το διαδίκτυο και δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι: Παράταση, παράταση, παράταση, σου λέει: τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Όλο παρατάσεις δίνουν;

Δεν είναι τόσο απλό το χωροταξικό. Διότι από την ώρα που πρωτοπέρασε από το ΣτΕ και φτιάχτηκε το πρώτο γενικό πλάνο του χωροταξικού, μέχρι να φτάσει να γίνει η κάθε ΠΟΑΥ, στην κάθε περιοχή, έχουν παρέλθει χρόνια, έχουν γίνει νέες επενδύσεις, έχουν υπάρξει μεταβολές. Άρα, λοιπόν, ένα κεφάλαιο είναι να φτιάξεις το χωροταξικό. Ένα άλλο κεφάλαιο είναι να το φτιάξεις σωστά.

Υποστηρίζουμε ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση κι εγώ ως Υπουργός αναφανδόν τον κλάδο καθώς είναι πολύτιμο κεφάλαιο για την οικονομία της Ελλάδας – και στο μέλλον θα είναι ακόμη περισσότερο.

Επίσης, μπορώ να σας πω ότι μας εκπροσωπεί και επαξίως στο εξωτερικό προσδίδοντας προστιθέμενη αξία και κύρος στη χώρα μας. Έλληνες επιστήμονες που αποκτούν τεχνογνωσία εδώ, βγαίνουν στο εξωτερικό, πιάνουν δουλειά και ξέρουν τη δουλειά. Μηχανήματα που παράγονται από εταιρίες εδώ, εξάγονται στο εξωτερικό. Δεν είναι μόνο το κέρδος από την πώληση των ψαριών αυτό καθ’ αυτό. Είναι πολύ μεγαλύτερη η προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα.

Επιθυμία μου – και αυτό το έχω συζητήσει με τον Σίμο- είναι να δοθεί παράταση ενός έτους, την τελευταία που μπορούμε να πάρουμε. Όμως, θέλουμε πολύ νωρίτερα μέσα στο χρόνο να έχουμε εκδώσει τα προεδρικά διατάγματα.

Και για να μπορέσει ο κλάδος να σχεδιάσει τις μεγάλες επενδυτικές κινήσεις πρέπει να ξέρει ακριβώς το περιβάλλον και που μπορεί να πάει να φτιάξει τι.  Αλλιώς δεν μπορεί να σχεδιάσει κανένας επενδυτής καμία μεγάλη επένδυση. Και αυτό είναι πάντοτε το πρόβλημα στην Ελλάδα γιατί τα κάνουμε όλα εκ των υστέρων και λίγο εξαμβλωματικά. Πιστεύω όμως ότι έχετε δει όλοι ότι η βούληση της Κυβερνήσεως αυτής είναι να βρει άμεσα λύσεις.

Και ναι, θα το ξαναπώ, επειδή εγώ δεν είμαι στο χαρτοφυλάκιο του Σίμου, έχω ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο: Δεν θεωρώ τις ιχθυοκαλλιέργειες βλαπτικές για την ανάπτυξη άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας.  Καθόλου βλαπτικές μάλιστα. Η αντίληψη ότι η ιχθυοκαλλιέργεια ανταγωνίζεται τον τουρισμό για να το πω πολύ απλά είναι λανθασμένη αντίληψη, δεν είναι αληθής».

Σε επιχειρηματική ημερίδα του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στη Λάρισα, με θέμα «Πανδημία: Υγεία, Κοινωνική Ανάπτυξη και Οικονομία. Μετά την καταιγίδα, τί;»

Ομιλία σε επιχειρηματική ημερίδα του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στη Λάρισα, με θέμα «Πανδημία: Υγεία, Κοινωνική Ανάπτυξη και Οικονομία. Μετά την καταιγίδα, τί;»

 

«Πριν από λίγο η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έβγαλε τις νέες εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη του 2021. Αναθεωρεί λοιπόν την πρόβλεψή της στο 8,5%. Όπως αναφέρει, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε με ισχυρό ρυθμό το 3ο τρίμηνο. Λέω λίγο τα στοιχεία, διότι δεν είναι ακριβώς όπως το είπε ο φίλος μου ο Αχιλλέας.

Το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 13,4% στο 3ο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο σε όλη την Ευρωζώνη. Υπήρξε βελτίωση των δύο πρώτων τριμήνων, στο 16,6% από το 16,3% και στο μείον 1,9% από το μείον 2,3% των πρώτων δύο τριμήνων.

Δηλαδή αυτή τη στιγμή τρέχουν με 9% αύξηση ετησίως. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 8,6%. Το λέω γιατί θεωρήθηκε ότι αυτό είναι το κύριο σημείο της ανάπτυξης.

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 18,1%. Σημειώστε ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έχουν αυξηθεί κατά 18,8% από το αντίστοιχο 3ο τρίμηνο του 2019.  Δηλαδή πριν την πανδημία και από μία χρονιά που είχαμε πάει αρκετά καλά οικονομικά. Είχαμε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 2%.

Οι  κατασκευές κατοικιών, συν 69%. Οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό συν 20,9% και φυσικά όσον αφορά τον τουρισμό, μην το επαναλάβω, είχε πολύ μεγάλη επίδοση κατά το 3ο τρίμηνο και συνεχίζει και σε ένα βαθμό και στο 4ο τρίμηνο απ’ ότι ξέρουμε από τα πρώτα πρόδρομα στοιχεία.

Άρα, δεν είναι αλήθεια ότι η ανάπτυξη οφείλεται μόνο στην ιδιωτική κατανάλωση. Θα ήτανε και παράλογο να έχεις ανάπτυξη χωρίς αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση, αυτό δεν μπορεί να γίνει.  Δηλαδή δεν μπορεί να γίνουν και τα δύο, αλλά αν είχες μία ανάπτυξη μόνο από την  ιδιωτική κατανάλωση, θα μπορούσες ενδεχομένως να κάνεις ένα τέτοιο επιχείρημα.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα έχεις μεγάλη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, πρωτοφανές ρεκόρ εξαγωγών, + 34,4% το μήνα Οκτώβριο. Έχει ήδη ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση. Σε απόλυτους αριθμούς οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Ο δείκτης PMI στον υψηλότερο βαθμό που ήταν ποτέ. Ακόμα και τους μήνες που είχε ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση.

Το λέω, διότι η ανησυχία για το μέλλον ενός επιχειρηματία και Προέδρου του Συνδέσμου είναι πολύ δόκιμη και λογική, αλλά πριν πάμε να μιλήσουμε για το μέλλον, να μιλήσουμε για το παρόν.

Το 2021 είναι μία εξαιρετικά καλή οικονομική χρονιά. Είναι εντυπωσιακά καλύτερη από τις δικές μου προβλέψεις και εγώ γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και από τις προβλέψεις όλων όσων κάνουν προβλέψεις, είτε αυτή είναι η Commission, που αναθεώρησε την εκτίμησή της για το 4,3% στο 7,1%, είτε είναι διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης που ο ένας μετά τον άλλον αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους, είτε είναι το ΔΝΤ που αναθεώρησε τις προβλέψεις του, είτε είναι ο κρατικός μας προϋπολογισμός και ούτω καθ’ εξής.

Όλοι πέσαμε έξω. Πήγαμε πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Τι θα πει αυτό; Ότι αν ήμασταν τώρα ένα χρόνο πίσω και κάναμε το ίδιο πάνελ και ήμασταν με τον κύριο Αχιλλέα Νταβέλη και έλεγε τις ίδιες αγωνίες που αυτά περίπου λέγαμε ένα χρόνο πριν.

Τι λέγαμε έναν χρόνο πριν; Θα τα θυμίσω λίγο. Λέγαμε ότι ναι, η ανεργία παραμένει χαμηλά στην Ελλάδα, αλλά μόλις σταματήσουν τα μέτρα στήριξης τότε η ανεργία θα εκτοξευθεί. Το θυμάστε φαντάζομαι. Ήταν η μεγάλη αγωνία της περασμένης χρονιάς. Τι έδειξε η πραγματικότητα; Τα μέτρα στήριξης ήρθησαν. Η ανεργία όχι μόνο δεν εκτοξεύθηκε, αλλά έπεσε κιόλας και αρκετά μάλιστα. Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 12 ετών.

Τι άλλο φοβόμασταν; Ότι οι επιχειρήσεις είναι στον τεχνητό σωλήνα των μέτρων στήριξης και ότι μόλις αυτός ο τεχνητός σωλήνας φύγει, φύγουν δηλαδή από τη μονάδα εντατικής θεραπείας της οικονομίας – για να μιλήσω λίγο με γλώσσα Πλεύρη και αυτών των ημερών ιδιαίτερα -, όχι μόνο δεν είχαμε τα δεκάδες χιλιάδες λουκέτα στην εστίαση που προέβλεπε η ΓΣΕΒΕΕ ή το 25% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου κλειστό όπως προέβλεπε η ΕΣΕΕ, αλλά είχαμε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων που άνοιξαν και πολύ μεγαλύτερο, περίπου υπερδιπλάσιο από αυτό που έκλειναν, σύμφωνα με το Γ.Ε.Μ.Η..

Και ο τουρισμός μας και οι τουριστικές επιχειρήσεις που άκουγα διαρκώς ότι έχουν πλέον πρόβλημα πραγματικής επιβίωσης και μάλιστα τους βγάλαμε και ειδικό πρόγραμμα του 7% ακριβώς γιατί λέγαμε και εμείς, έχουνε μείνει κλειστοί ένα χρόνο, καταστρέφονται. Έκαναν το 2021 σε λιγότερους μήνες, γιατί ανοίξανε αρκετούς μήνες μετά. Στην πραγματικότητα ούτε τον Ιούνιο δεν δουλέψανε. Ιούνιο τους ανοίξαμε, αλλά μέχρι να πάρουνε μπρος, ο Ιούνιος χάθηκε.

Άρα, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο έχουν κάνει περίπου το τζίρο του ’19. Αν θυμάμαι καλά περίπου το 80%.  Με 4 μήνες σχεδόν λιγότερους.

Άρα, να πούμε ένα μπράβο και να ευχαριστηθούμε την οικονομική μας επιτυχία.

Νωρίτερα, ήμουν στη Βουλή και μίλαγα για το μεγάλο νομοσχέδιο του ΣΔΑΜ, για την απολιγνιτοποίηση, που το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε σήμερα στη Βουλή και τώρα που μιλάμε ψηφίζεται και λίγο πιο πριν στο ΤΑΙΠΕΔ, όπου υπογράψαμε επιτέλους την πώληση της Αφάντου, με τον επιχειρηματία που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό, το 2014.

Δηλαδή, το κράτος είχε κάνει έναν διαγωνισμό για ένα μεγάλο οικόπεδο κρατικής περιουσίας το 2014. Το 2014 βρέθηκε ο πλειοδότης που δεσμεύτηκε να δώσει τα λεφτά που ήθελε το κράτος και το κράτος από το 2014 μέχρι σήμερα που είναι 2021,  7 χρόνια, προσπαθούσε να του το πουλήσει, δηλαδή να λύσει τις διαδικαστικές εκκρεμότητες του κράτους για να το δώσει. Γιατί ο πελάτης υπήρχε με τα λεφτά δεδομένα.

Και είναι και μια επιτυχία και για μένα προσωπικά, διότι όπως θυμάστε από τις πρώτες μου εξαγγελίες στο Υπουργείο ήταν να λύσω το Ελληνικό, το οποίο τώρα προχωράει, την Κασσιόπη, που αυτή τη στιγμή που μιλάμε ήδη έχουν χτιστεί τα πρώτα κτίσματα και την Αφάντου που σήμερα μπαίνει σε ράγες υλοποίησης. Άρα, το πρώτο μήνυμα, για να μην είμαστε μονίμως μεμψίμοιροι και μίζεροι, είναι ότι πάμε πάρα πολύ καλά.

Οι δε προσδοκίες – εγώ προφήτης δεν είμαι, μόνο προβλέψεις κάνουμε και προσδοκίες για το 2022-, είναι να πάμε ακόμα καλύτερα.

Γιατί να δεχθώ ότι το 2021 και η μεγάλη μας οικονομική ανάπτυξη στην πραγματικότητα είναι ανάκαμψη, με την έννοια ότι αυτό που κάναμε είναι ότι θεραπεύσαμε μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν το σύνολο των ζημιών του 2020, που ήταν κολοσσιαίες ζημίες προφανώς, αφού ήταν κλειστή η οικονομία μας, όπως και των υπολοίπων.

Όμως, και αυτό δεν είναι μικρό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε μόνο 3 Ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να επιτυγχάνουν αυτό το στόχο. Όλες οι άλλες όχι μόνο δεν έχουν καλύψει τις ζημιές του 2020, αλλά ορισμένες, δεν θέλω να πω ποιες, είναι κάτω από το μισό.

Όλα αυτά αποτελούν επιτυχία προφανώς του Πρωθυπουργού, της Κυβερνήσεως και του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά κυρίως αποτελούν συλλογική επιτυχία του ελληνικού λαού και δική σου προσωπική,  κύριε Νταβέλη, υπό την έννοια του μεριδίου ενός επιχειρηματία που δραστηριοποιείται και είναι ενεργός και όλων όσων είστε στην αίθουσα, που όλοι μαζί καταφέρατε όλος ο διεθνής οικονομικός τύπος να ασχολείται με την Ελλάδα.

Ότι θα ζούσαμε τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών να λέει στο Γερμανικό Κοινοβούλιο ότι έχει έρθει η ώρα να μιμηθούμε την Ελλάδα και το πως η Ελλάδα κατάφερε να συνδυάσει υψηλή ανάπτυξη με χαμηλό πληθωρισμό, με συγχωρείται, αν σας το έλεγα αυτό πριν από μερικά χρόνια, ξέρετε τι θα μου λέγατε; «Και που να σφίξουν οι ζέστες». Και όμως αυτό έγινε.

Άρα, επαναλαμβάνω. Το ότι από όλες τις χώρες της Ευρώπης επέλεξε ως καλό παράδειγμα την Ελλάδα, αυτό κάτι λέει. Σταματήστε λοιπόν τη μεμψιμοιρία.

Όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό βαριόμαστε να ακούμε συγχαρητήρια για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ένας ευρωπαίος που να μη γυρίζει να λέει «πως τα έχετε καταφέρει». Και επειδή άκουσα και για το θέμα της Εσθονίας, πρέπει να σας πω ότι εχθές στο γραφείο μου ήταν στελέχη της Amazon γιατί έχουμε βάλει μπρος τη μεγάλη επένδυση των 200.000.000 της Amazon στο data center και μου έλεγαν επί λέξει ότι, «εμείς πιστεύουμε ότι θα είστε η νέα Εσθονία της Ευρώπης».

Αν σας έλεγα πάλι την ημέρα που αναλάμβανα το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι σε 2,5 χρόνια θα έχει έρθει η Pfizer, η Cisco, η Microsoft, η Digital Realty και η Amazon στην Ελλάδα τι θα μου λέγατε;  «Την “ψώνισε” ο Γεωργιάδης», αυτό θα μου λέγατε. Όμως, αυτά έχουν συμβεί σήμερα που μιλάμε και δεν συνέβησαν τυχαία.

Ο Αντιπρόεδρος της Amazon ανακοίνωσε προχθές στον κύριο Πρωθυπουργό την απόφασή του να έρθει η Amazon για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μια επένδυση αρχικά 200.000.000 και βλέπουμε. Μπορεί 200.000.000 για εμάς να είναι μια μεγάλη επένδυση και για την Amazon μια μικρή επένδυση, όμως καταφέραμε και μπήκαμε στον χάρτη.

Και μας είπε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή αν όλα πάνε καλά στην Ελλάδα.  Όπως είπε στον κύριο Πρωθυπουργό, «αυτή η απόφασή μας δεν ήταν  ένας κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα της άξιας ηγεσίας σας που άλλαξε την εικόνα της χώρας σας» και ανέφερε το όνομα το δικό μου, το όνομα του κυρίου Πιερρακάκη και του ετέρου υπουργού που έχετε εδώ.

Άρα, πάμε καλά.  Όλοι το βλέπουν ότι πάμε καλά και όλοι το ξέρουν ότι πάμε καλά.

Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις δεν ισχύει ότι δεν έχουμε πάρει μέτρα. Βεβαίως και έχουμε πάρει.  Έχουμε πάρει και για τη μέση τάση και η μέση τάση είναι κατ΄ εξοχήν για τις επιχειρήσεις, δεν είναι τα νοικοκυριά στη μέση τάση. Και αρκετά γενναία επιδότηση στη μέση τάση, όχι στην υψηλή τάση. Και για τις μικρομεσαίες. Για τις μικρές επιχειρήσεις αυτές έχουν το οικιακό τιμολόγιο ούτως ή άλλως και παίρνουν την επιδότηση που παίρνει όποιος έχει οικιακό τιμολόγιο που εκεί υπάρχει και πιο γενναία ας το πούμε έτσι επιδότηση.

Είναι αρκετά αυτά τα μέτρα για τη βιομηχανία;  Όχι.  Ήταν βαριά για τον κρατικό προϋπολογισμό;  Ασφαλώς.  1,1 δισεκατομμύρια σε 4 μήνες είναι πολλά λεφτά για τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό. Είναι πολλά, δεν είναι λίγα λεφτά.

Προφανώς, η κατεύθυνσή μας ήταν πρώτα να θεραπεύσουμε όσο μπορούμε τις ζημίες στα σπίτια διότι εκεί είναι ο ελληνικός λαός που ξαφνικά θα ερχόταν αντιμέτωπος με το σοκ της μεγάλης ενεργειακής κρίσης και μετά πήγαμε προς την παραγωγική αλυσίδα.

Θα δούμε το 2022 τι μπορεί να γίνει παραπάνω προς τα εκεί. Πάντα να έχετε στο μυαλό σας δυο πράγματα.  Ότι ούτε τα λεφτά είναι άπειρα, ούτε και έχεις το δικαίωμα να το κάνεις διότι εκεί μπαίνουν και ζητήματα κρατικών ενισχύσεων.

Και δεν είναι τόσο εύκολο να πάει μια χώρα και να πει βγαίνω και επιδοτώ το ρεύμα στην παραγωγική διαδικασία γιατί αυτό αυτομάτως εγείρει ζητήματα βαριών κυρώσεων. Γιατί στην πραγματικότητα έχεις μια ελεύθερη αγορά και πρέπει να προσπαθήσεις και εσύ να αγοράσεις τιμή ενέργειας όσο οι άλλοι.

Άρα, συγκεφαλαιώνοντας.  Προφανώς η κρίση του πληθωρισμού με ανησυχεί, θα ήμουν ψεύτης αν σας έλεγα ότι δεν με ανησυχεί.  Εγώ δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος όσο ο κύριος Νταβέλης.

Εγώ είχα πει ότι όσον αφορά το υπόλοιπο κομμάτι θα υπάρξει πτώση του πληθωρισμού από τις γιορτές και μετά πλην της ενέργειας και των ναύλων, αυτή ήταν η πρόβλεψή μου αν θυμάστε από τον Σεπτέμβριο.  Αυτό περίπου γίνεται τώρα.  Τα ναύλα δεν έχουν πέσει.  Έχουν πέσει λίγο, για να είμαι πιο ακριβής. Και δεν μπορούν να πέσουν όπως στην προ πανδημίας εποχή, όσο κρατάει η καραντίνα στην Κίνα.

Αν καταλάβεις πως δουλεύει η ναυτιλία καταλαβαίνεις ότι τα ναύλα είναι υψηλά.  Υπάρχει ένα παγκόσμιο μποτιλιάρισμα εφόσον όποιο πλοίο πλησιάσει σε κινέζικο λιμάνι μένει 21 μέρες καραντίνα.  Όμως το κινέζικο λιμάνι είναι το 35% του παγκοσμίου εμπορίου. Άρα, το 35% των πλοίων σταματάνε για 21 μέρες. Έτσι η μέση ταχύτητα ενός πλοίου για να μεταφέρει αγαθά στον πλανήτη μειώνεται κατ΄ αυτό το μποτιλιάρισμα. Αφού μειώνεται η προσφορά του πλοίου ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και υπήρξε και πολύ μεγάλη όταν άνοιξαν ξαφνικά όλες μαζί οι οικονομίες, τότε ανεβαίνει η τιμή.

Η ενέργεια είναι λίγο πιο σύνθετο.  Εκεί δεν θα είναι τόσο τραγικά τα πράγματα γιατί εδώ έχει παίξει ρόλο και λίγο η πολιτική. Αλλά πράγματι, η ενέργεια έχει πιο δομικά προβλήματα που την οδηγούν σε υψηλότερες τιμές.

Πάντα μου αρέσει να βλέπουμε τις κρίσεις σαν ευκαιρία.  Εγώ είμαι εκ χαρακτήρος έτσι.  Οι Άγγλοι λένε κάτι πολύ ωραίο: «μην αφήνεις ποτέ να πάει χαμένη μια καλή κρίση».  Ναι, έχουμε μια κρίση ενέργειας που έχει πολλούς παράγοντες.

Έχει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσπαθεί να επιταχύνει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, μεγάλο πρόβλημα.  Έχει την εξάρτηση της Γερμανίας από το φυσικό αέριο. Η κυρία Μέρκελ πριν από μερικά χρόνια έκανε μια πολύ βλακώδη απόφαση κατά τη γνώμη μου, έκλεισε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γερμανία άρα, είναι απολύτως εξαρτημένη η Γερμανία από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Μεγάλο πρόβλημα αυτό για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Που είναι τώρα η ευκαιρία.  Δεν είναι εύκολο αλλά βιομήχανοι είστε, επιχειρηματίες άνθρωποι είστε, για να είστε εδώ είστε δημιουργικοί και μπορείτε να βλέπετε την ευκαιρία.

Την  δεκαετία του ’80 και η Ελλάδα αποβιομηχανίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, εμείς είχαμε και τα εσωτερικά μας ζητήματα ΠΑΣΟΚ κλπ. τότε, αλλά η Δύση ακολούθησε την ίδια γραμμή της αποβιομηχάνισης. Ήταν μια δεκαετία που στην πραγματικότητα οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες από τη δυτική Ευρώπη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πέρασαν στην Κίνα.

Γιατί έγινε αυτό;  Γιατί τότε η διαφορά στην τιμή του βιομηχανικού εργάτη στην Δύση και στην Κίνα ήταν τεράστια. 50 δολάρια στην Κίνα, 600 δολάρια στη Δύση.  Για ένα εργοστάσιο που ήθελε 100 εργάτες το μήνα θα ήταν τεράστια η διαφορά κόστους.  Τα ναύλα σχετικά φτηνά, συνέφερε να πας το εργοστάσιο εκεί.

Τώρα, με αυτές τις τιμές στην ενέργεια και με αυτές τις τιμές στα ναύλα και με την νέα τεχνολογία του 4.0, η οποία δεν χρειάζεται όλους τους εργάτες γιατί τώρα έχεις ρομπότ να κάνουν την δουλειά και υψηλή τεχνολογία, το συμφέρον του να έχεις το εργοστάσιό σου στην Κίνα, τόσο μακριά από τον καταναλωτή σου, δεν είναι πια τόσο μεγάλο.

Και η Ευρώπη μέσα στην πανδημία κατάλαβε ότι το να έχει όλη της την παραγωγή στην Ασία δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα. Κινδύνευσε να μείνει από φάρμακα, κινδύνευσε να μείνει από μάσκες, κινδύνευσε να μείνει από γάντια, κινδύνευσε να μείνει από σχεδόν τα πάντα, από τα τσιπ των αυτοκινήτων που δεν μπορούσαν να φτιάξουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη γιατί δεν είχαν τσιπ γιατί όλα έβγαιναν από την Ταϊβάν και ούτω καθεξής.

Τώρα έχει αρχίσει αντίστροφα η συζήτηση, πρέπει να φέρνουμε παραγωγικές μονάδες από την Ασία πίσω στη Δύση και τα επόμενα 2-3 χρόνια θα κριθεί ποια χώρα θα πάρει ποια μονάδα.

Να μια ωραία ιδέα για εμάς τους Έλληνες που είμαστε έξυπνοι και δραστήριοι και επιχειρηματίες να μπορούμε να πάρουμε μερικές από αυτές τις βιομηχανίες που θα επιστρέψουν και να αντιστρέψουμε την πορεία της παρακμής της βιομηχανίας που είχαμε τη δεκαετία του ’80. Αυτή είναι μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία. Αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, αυτή η ευκαιρία δεν θα υπήρχε.

Τρέφω τεράστια εκτίμηση και στον ΙΟΒΕ γενικά αλλά και στον κύριο Βέττα προσωπικά, ο οποίος έπαιξε και πολύ σημαντικό ρόλο στη λεγόμενη επιτροπή Πισσαρίδη.  Δεν θα μακρηγορήσω, μόνο να επαναλάβω: κύριε καθηγητά, καλά κάνετε και επισημαίνετε τις ανησυχίες σας, είναι γόνιμες και όλων μας, εγώ θα σας πω γιατί είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος.

Αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα τώρα είναι, κατά τη γνώμη μου, ανάλογο με αυτό που συνέβη στην δεκαετία του ’80 αντίστροφα. Γιατί η Ελλάδα της δεκαετίας του ’80 ενώ μπήκε και ήταν μία υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη και μία υπολογίσιμη οικονομία σταδιακά, ενώ πήρε πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους, έπεσε;

Διότι στην ελληνική κοινωνία – μην πούμε τώρα μόνο για το ΠΑΣΟΚ, είναι άδικο αυτό – , επικράτησε μία σκέψη η οποία ήταν της ήσσονος προσπαθείας σε όλα. Όλοι να είμαστε στο δημόσιο και όλοι να τρώνε τα λεφτά των άλλων. Κανένας μας δεν σκεφτόταν στην Ελλάδα πια για το πώς θα γίνουμε εξαιρετικοί σε κάτι. Αυτό επικράτησε σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής κοινωνίας, από την Α’ Δημοτικού ως το Πανεπιστήμιο. Από την πιο μικρή επιχείρηση μέχρι την πιο μεγάλη.

Πιστεύω ότι το κρίσιμο σημείο της αλλαγής ήταν η Κυβέρνηση Τσίπρα. Ειλικρινά το πιστεύω. Υπό την έννοια αυτή μπορεί κάποτε να χρειαστεί να του κάνουμε και άγαλμα διότι, προσέξτε, τι ήταν αυτό που μας οδήγησε το ’80 στην κατηφόρα; Ήταν η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς.

Τι είναι αυτό που άλλαξε μέσα στην 5ετία Τσίπρα; Ξαφνικά όλα αυτά που μας προκαλούσαν συλλογικά απέχθεια, τώρα μας προκαλούν χαρά. Λέω ένα εύκολο παράδειγμα για να το καταλάβετε.

Όταν το 2014 ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας υπερασπιζόμουν το Ελληνικό στη Βουλή, δεχόμουν ασταμάτητες ύβρεις για το δήθεν ξεπούλημα της ελληνικής δημόσιας περιουσίας που επιχειρούσαμε να κάνουμε. Όταν το 2019-2021 αγωνιζόμουν να γίνει το Ελληνικό πράξη, δεχόμουν φοβερές κατηγορίες γιατί αργώ και δεν το κάνω γρηγορότερα από τον ίδιο κόσμο που το 2014 με κατηγορούσε για το ξεπούλημα.

Αυτό που είπε πριν ο Θάνος Πλεύρης εδώ, η μεταρρύθμιση που εξήγγειλε, δεν είναι εύκολη μεταρρύθμιση. Είναι τεράστια μεταρρύθμιση, ασφαλώς ολόσωστη και ασφαλώς θα φέρει τεράστιο όφελος στον Έλληνα ασθενή και στον Έλληνα χρήστη του συστήματος υγείας και την ελληνική οικονομία. Αλλά δεν είναι εύκολη, είναι από αυτές που λέει ο κύριος καθηγητής, πολιτικά δύσκολη.

Όμως, το ότι μπορεί και την εξαγγέλλει και δεν γίνεται χαμός στην αίθουσα, προσέξτε, δείχνει ότι έχει αλλάξει το πράγμα. Άρα, λοιπόν, η μεγάλη διαφορά ποια είναι; Ότι η κοινωνία έχει αλλάξει.

Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν κάπως σαν το εμβόλιο για την πανδημία. Ήρθε το εμβόλιο και μας γλίτωσε. Αυτό έγινε. Μας πήρε 40 χρόνια να το φτιάξουμε, μας κόστισε κάτι παραπάνω, 100 δισεκατομμυριάκια, αλλά εν πάση περιπτώσει το φτιάξαμε το εμβόλιο. Από την ώρα που το φτιάξαμε το εμβόλιο διαδηλώσεις δεν γίνονται, απεργίες δεν γίνονται. Γιατί; Γιατί ξαφνικά η κοινωνία άλλαξε.

Για παράδειγμα, η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία τώρα γίνεται μόδα. Όποια κάναμε δημόσια έργα, ακόμα κτίζονται, ούτε ένα δεν έχει τελειώσει. Όσα κάναμε ΣΔΙΤ, λειτουργούν με το κλειδί στο χέρι και παράγουν. Με τον ίδιο χρόνο έναρξης ίσως και αργότερα τα ΣΔΙΤ από τα δημόσια έργα. Αυτά είναι πασίγνωστα, δεν μπορούσες όμως να τα πεις παλιά. Τώρα τα λες, τα υπερασπίζεσαι και σε ψηφίζουν και επειδή τα λες. Αυτό, είναι άλλη Ελλάδα.

Άρα, θα πάνε όλα καλά».

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Εισαγωγική τοποθέτηση στη 2η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας για την Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία

Εισαγωγική τοποθέτηση στη 2η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας για την Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία:

Υπό την προεδρία μου, ως Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η Συνδερίαση στην οποία συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, η Γενική Γραμματέας ΕΟΠΥ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, κ.  Άννα Στρατινάκη,  ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.  Λεωνίδας Χριστόπουλος,  ο Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Βιδάλης, ο Πρόεδρος ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», κ. Μιχαήλ Στασινόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε), κ. Νίκος Βέττας.

 

«Αγαπητοί Υπουργοί και συνεργάτες

Σας καλημερίζω και σας καλωσορίζω στην 2η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Βιομηχανία.

Σκοπός της σημερινής 2ης συνεδρίασης μας είναι να δούμε που βρίσκεται το έργο της ανάπτυξης Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, να μας παρουσιάσει η ανάδοχος PwC την εναρκτήρια έκθεση που ετοίμασε με την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και πάνω σε αυτήν να συζητήσουμε για τις κατευθύνσεις και τα επόμενα βήματα της Στρατηγικής ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας για μια ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία.

Μια βιομηχανία, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα από τις κρίσεις ανακάμπτει και αναπτύσσεται, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της. Θυμίζω ενδεικτικά δυο νούμερα:

  • Την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 9.1% από πέρυσι (Σεπτέμβριος 2020-Σεπτέμβριος 2021) και μάλιστα ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ που κινήθηκε στο 4.2%.
  • Αλλά και την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 36.7% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Είμαι πολύ αισιόδοξος για την νέα αυτή Εθνική Στρατηγική, αφού, για πρώτη φορά έχουμε μια καλή συγκυρία.

Πρώτον, διαθέτουμε έναν στιβαρό μηχανισμό διακυβέρνησης, και δουλεύουμε όλοι μαζί για να σχεδιάσουμε το μέλλον της βιομηχανίας με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, υπό τον συντονισμό της Επιτροπής των Γενικών Γραμματέων και υπό την σκέπη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Δεύτερον, έχουμε στην διάθεση μας σειρά εργαλείων για την επίτευξη των στόχων μας, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, μέχρι τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρούμε να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, όπως τα ΣΕΚΕΕ (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – βλ. Υδρογόνο), και φυσικά την τεχνική βοήθεια της DG Reform, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσεται και το παρόν έργο, άλλα και περαιτέρω χρηματοδοτικά προγράμματα που θα δούμε και κατά την ανάπτυξη της Στρατηγικής.

 

Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα:

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ξεκινήσει δουλειά από τις αρχές του 2021 ενώ με την 1η Συνεδρίαση μας τον Απρίλιο και έπειτα αυτή των Γενικών μας Γραμματέων ξεκίνησε και επίσημα η ανάπτυξη της Στρατηγικής.

  • Το πρώτο βήμα ήταν να στείλει η ΓΓΒ ερωτηματολόγια σε 16 Γενικές Γραμματείες σχετικά με τις αρμοδιότητες, τα έργα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς τη βιομηχανία, τα όποια φυσικά και χρησιμοποιούμε για την ανάπτυξη της στρατηγικής.
  • Τον Αύγουστο ξεκίνησε και η τεχνική βοήθεια της DG Reform με ανάδοχο την PwC, η οποία υποστηρίζει την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
  • Παράλληλα, δημιουργήσαμε τον μηχανισμό διακυβέρνησης που καταρχάς αποτελείται από (α) εμάς, την Κυβερνητική Επιτροπή, (β) την ΕΣΥΒΙΠ που συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς, (γ) την Steering Committee που έχει καθήκοντα για την ορθή παραλαβή του Έργου από την ανάδοχο, και τέλος, και σημαντικότερο, (δ) την ομάδα σχεδιασμού, που θα αποτελέσει τον πυρήνα της Στρατηγικής και που απαρτίζεται από την ομάδα της ΓΓΒ και τους project managers που όρισε κάθε Γενική Γραμματεία. Η ομάδα αυτή θα δουλεύει αδιάλειπτα για την ανάπτυξη και υλοποίηση της στρατηγικής. Παράλληλα, θα συνεργαζόμαστε με φορείς της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας, (ειδικούς, εκπροσώπους συνδέσμων, εταιρειών, ακαδημαϊκούς κ.λπ.) μέσα σε θεματικές ομάδες.
  • Η πρώτη δουλειά που κάναμε ήταν να εκπονήσουμε το Inception report, του οποίου μια σύνοψη θα μας παρουσιάσει στην συνέχεια η PwC.

Πρώτα όμως να πω λίγα λόγια για το Inception Report και τι μας προσφέρει:

  1. Αποτυπώνει δεδομένα και στατιστικά όσον αφορά στις επιδόσεις της βιομηχανίας σε επίπεδο Ακαθ. Προστ. Αξίας, Απασχόλησης τόσο πριν όσο και κατά την πανδημία, αλλά και βιομηχανικής παραγωγής και κύκλου εργασιών.
  2. Χαρτογραφεί και ομαδοποιεί ανά κλάδο την βιομηχανία και τελικώς αξιολογεί βάσει ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων την επίδοση τους.

α)         Από την αξιολόγηση αυτή επιβεβαιώνουμε, κάτι που λίγο πολύ όλοι γνωρίζαμε, πως πυλώνες της βιομηχανίας μας είναι τα τρόφιμα, ποτά και καπνός καθώς και τα βασικά μέταλλα και μεταλλικά προϊόντα.

β)         Παράλληλα, όμως διακρίνουμε και κλάδους με υψηλές προοπτικές εξελίξεις όπως η φαρμακοβιομηχανία, οι  ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα μηχανήματα και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

 

Επομένως χτίζουμε μια στρατηγική βάσει δεδομένων, μελετών και αναλύσεων, κι όχι ένεκα κρίσεων ή ad hoc για να λύσουμε προβλήματα που προκύπτουν.

Σκοπός είναι η στρατηγική να αποτελέσει την βάση για την συνολική ανάπτυξη της χώρας και να αντιμετωπίσει τόσο οριζόντια προβλήματα, όσο και ζητήματα κλαδικά/θεματικά ή περιφερειακά. Θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε ότι δεν θέλουμε ένα κείμενο διακηρύξεων, αλλά ένα κείμενο με ουσιαστικές δράσεις και μεταρρυθμίσεις.

 

Για αυτόν τον λόγο έχουμε υπόψη και 5 πυλώνες για την ανάπτυξη της στρατηγικής:

  • Ανάδειξη κλάδων με πολλαπλασιαστικό όφελος και έμφαση στην εξωστρέφεια
  • Ενίσχυση καινοτομίας και σύνδεση με την επιχειρηματικότητα
  • Θέσεις εργασίας για μια καλύτερη κοινωνία
  • Αναβάθμιση υποδομών
  • Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
  • Προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής/Πράσινη μετάβαση

Κλείνοντας, αυτό που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν είναι πως η Στρατηγική θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας για την επόμενη δεκαετία (2030) και θα είναι η παρακαταθήκη της δεκαετίας. Επομένως, σκοπεύουμε σε μία στρατηγική με παρόν και μέλλον, που θα συνδυάσει τόσο πρακτικές λύσεις με άμεση εφαρμογή όσο και το όραμα της Χώρας και της κυβέρνησης.

 

Έτσι, αφενός θα προσεγγίσουμε δράσεις που θα προσφέρουν γρήγορα αλλαγές στην καθημερινότητα του βιομηχανικού και επιχειρηματικού κόσμου, κάτι που θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων και ένα κλίμα εμπιστοσύνης, και αφετέρου δομικές αλλαγές που θα καταστήσουν την ελληνική βιομηχανία ισχυρότερη και ανθεκτικότερη.

 

Οι επόμενοι μήνες θα κινηθούν με εμπροσθοβαρή σχεδιασμό: Θα έχουμε το πρώτο σχέδιο της Στρατηγικής άμεσα, κι εκεί θα δουλέψουμε με τα στελέχη των Υπουργείων σας για να την οριστικοποιήσουμε, μαζί και με το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της».

Ομιλία, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, στο Virtual Forum του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα «Εξαγωγές, Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα»

Ομιλία, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, στο Virtual Forum του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα «Εξαγωγές, Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα»

 

«Τα καλά αποτελέσματα της οικονομίας μας που όλοι τα γνωρίζουμε και στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως η αγαπητή μου Πρόεδρος, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, προέρχονται και από την εξαιρετικά καλή διακυβερνητική μας συνεργασία. Όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε δεν είναι, όπως συχνά συνέβαινε στις κυβερνήσεις στο παρελθόν πλίνθοι ατάκτως ερριμμένα από το ένα Υπουργείο χωρίς να έχει κανένα συντονισμό με το άλλο, αλλά αντιθέτως όλα τα μέτρα είναι σε πλήρη συνεννόησημεταξύ αυτών.

Θα φέρω ένα παράδειγμα. Ίσως το κορυφαίο εργαλείο για τη μικρομεσαία επιχείρηση μέσα στην κρίση της πανδημίας ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή. Μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών η οποία υποστηρίχθηκε χρηματοδοτικά και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και που έδωσε τελικώς πραγματικές λύσεις σε επιχειρήσεις που είχαν πραγματικό πρόβλημα και αδυναμία τραπεζικού δανεισμού.

Μία δεύτερη πρωτοβουλία, η οποία είχε πολύ μεγάλο και κρίσιμο ρόλο, ήταν τα εγγυημένα δάνεια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και σε επιχειρήσεις που είχαν κάποιου είδους δύναμη να προχωρήσουν σε τραπεζικό δανεισμό αλλά χρειάζονταν μία βοήθεια ως προς τα επιτόκια και ως προς την ταχύτητα. Ήταν μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης μέσω της Αναπτυξιακής Τραπέζης που υποστηρίχθηκε και από το Υπουργείο Οικονομικών.

Και έτσι, με αυτό τον τρόπο προχωρήσαμε σε όλη αυτή την πανδημία για να κάνουμε τι; Για να κρατήσουμε ζωντανή και ανοιχτή την οικονομία σε καταστάσεις, νομίζω, πρωτόγνωρες για όλους εμάς.

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής και υπερήφανος, αγαπητή κυρία Πρόεδρε, και θέλω να συγχαρώ όλους τους Έλληνες εξαγωγείς, όλα τα μέλη του Συνδέσμου σας, εσάς προσωπικά και το Σύνδεσμο για το γεγονός ότι το 2021 παρά το ότι η πανδημία δεν έχει λήξει ούτε στην Ελλάδα ούτε παγκοσμίως πάμε για ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών των τελευταίων 20 ετών.Είμαι βέβαιος ότι με τον ίδιο ρυθμό και με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό θα συνεχίσουμε το 2022.

Τα ελληνικά προϊόντα έχουν αρχίσει να κερδίζουν πραγματικό έδαφος και σεβασμό στις ξένες αγορές. Πιστεύω σε αυτό επικουρικά έχει βοηθήσει πάρα πολύ η δουλειά του κυρίου Πρωθυπουργού  όπου έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Πριν από δέκα χρόνια το made in Greece μπορεί να ήταν βάρος για μία επιχείρηση, σήμερα το madein Greece είναι προστιθέμενη αξία για μία επιχείρηση διότι παντού όλοι αναγνωρίζουν την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα αυτά τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Και να σας διαβεβαιώσω ότι και εγώ προσωπικά και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του οποίου προΐσταμαι, αλλά στο σύνολό της η Κυβέρνηση είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και κάθε εργαλείο που είναι σύννομο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ασφαλώς, για να ενισχύσουμε τη δουλειά που κάνετε.

Το όραμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκης είναι η Ελλάδα της εξωστρέφειας. Tο σχέδιο της εξωστρέφειας που παρουσιάσατε και παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν από δύο μήνες, δηλώνει ακριβώς αυτή μας την πίστη στην εξωστρέφεια. Είναι η Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, είναι η Ελλάδα των εξαγωγών, είναι η Ελλάδα των επιχειρήσεων που δεν στηρίζονται στο κράτος αλλά καταφέρνουν να βγαίνουν έξω και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ξένων καταναλωτών.

Εάν έχετε και περαιτέρω προτάσεις νομοθετικές που θα μπορούσε η Κυβέρνησή μας, το Υπουργείο Ανάπτυξης να υιοθετήσει για να κάνετε τη δουλειά σας ακόμα ευκολότερη να μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε εμάς γιατί πραγματικά θέλουμε να σας βλέπουμε να επιτυγχάνετε.

Και είμαστε υπερήφανοι κάθε φορά που βγαίνω έξω εγώ βλέπω τον δείκτη ΡΜΙ κάθε μήνα και είμαι πραγματικά ευτυχής και υπερήφανος που τον ένα μήνα πηγαίνει καλύτερα από τον προηγούμενο σε μία τόσο ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά, επαναλαμβάνω, που δεν είναι πάντα εύκολο για μία ελληνική επιχείρηση, που δανείστηκε με υψηλότερα κατά μέσο όρο επιτόκια από ό,τι αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, και ορμώμενη από μία μικρή ευρωπαϊκή, σχετικά χώρα, να καταφέρνει να έχει τέτοια επιτυχία.

Να πω κλείνοντας ότι θεωρώ πολύ σημαντικό για την οικονομία και για τις εξαγωγές πως στη διάρκεια της θητείας μας το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατάφεραν να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος. Σήμερα έχουμε ένα πολύ πιο σταθερό τραπεζικό σύστημα από αυτό που παραλάβαμε.

Και να σας ενημερώσω ότι έχουμε μπροστά μας πια τα χρηματοδοτικά εργαλεία και του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εσάς για σοβαρές επενδύσεις και θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ανταγωνιστικότητά σας και άρα να βελτιώσετε τις εξαγωγές σας.

Και πάλι, λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή πρόσκληση και για την πολύ καλή μέχρι σήμερα συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγών και με την Πρόεδρό του προσωπικά».

Ομιλία στο «The first WHO (World Health Organization) Meeting of the Minds on Quality of Care»

Ομιλία στο «The first WHO (World Health Organization) Meeting of the Minds on Quality of Care»:

 

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, σ’ αυτό το συνέδριο που αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την εξέλιξη του τομέα της υγείας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Είναι τιμή για την Ελλάδα να φιλοξενεί αυτό το συνέδριο που πραγματεύεται θέματα στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας αλλά και για μένα να συγκαταλέγομαι μεταξύ των ομιλητών και να βρίσκομαι ανάμεσα σε διακεκριμένους επιστήμονες και ειδικούς.

 

Θέλω να αδράξω την ευκαιρία για να επαναβεβαιώσω τις βασικές αξίες που αποδείχτηκαν αναντικατάστατες στη μάχη που δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε εναντίον της πανδημίας: την ασφάλεια, του ανήκειν στην κοινότητα, την ετοιμότητα, την εμπιστοσύνη. Αξίες με τις οποίες νιώθουμε να είμαστε πιο στενά συνδεδεμένοι έχοντας διέλθει απ’ αυτήν την χωρίς ιστορικό προηγούμενο κρίση.

 

Υπάρχει κοινός παρονομαστής σ’ αυτές τις αξίες και αυτός είναι η υγεία. Και λέγοντας υγεία αναφέρομαι σε όλες τις πτυχές της: την ατομική, τη συλλογική και την υγεία στην εργασία, οι οποίες είναι αλληλένδετες με την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που είναι στη διάθεση των πολιτών.

 

Είναι ανάγκη να προσαρμόσουμε το σύστημα υγείας στις ανάγκες του 21ου αιώνα αλλά και στη μεταπανδημική εποχή. Υπ’ αυτό το πρίσμα, είναι ξεκάθαρο σ’ όλους μας ότι η διατήρηση της κοινωνίας υγιούς είναι ο μόνος δρόμος για ένα συμπεριληπτικό, μακρόπνοο μέλλον.

 

Και για να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, πρέπει πρώτα και κύρια να χρηματοδοτήσουμε και να καθιερώσουμε ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα προωθήσουμε την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η επένδυση στην υγεία και την ευεξία είναι ο καταλύτης της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής προόδου, της κοινωνικής ισότητας και της μείωσης της φτώχειας.

 

Η επένδυση στην υγεία είναι πρωταρχική προτεραιότητα που εκτείνεται  σε πολλαπλά επίπεδα. Σημαίνει τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που να είναι ανθεκτικό και προσαρμόσιμο καθώς και της ανάλογης υποδομής για την υποστήριξή του. Σημαίνει την κατανομή της χρηματοδότησης κατά τρόπο που να είναι ταυτόχρονα βιώσιμος και μακρόπνοος, ενώ, παράλληλα, να εδράζεται σε νομικό πλαίσιο που δεν δημιουργεί προβλήματα. Σημαίνει, ακόμη, ότι πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον που να επιτρέπει την κατάρτιση και τη διατήρηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

 

Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό δυναμικό είναι παραγωγικό και οι υπηρεσίες υγείας αποτελεσματικές πρέπει να εγγυηθούμε για το επιθυμητό επίπεδο της ποιότητάς τους. Οι βιομηχανίες σ’ όλο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας, από την αυτοκινητοβιομηχανία και την αγροδιατροφή έως την τουριστική βιομηχανία, ωφελούνται από ολοκληρωμένα συστήματα ποιότητας και κανονιστικά πλαίσια που συμβάλλουν στην εφαρμογή και την αξιολόγησή τους. Είναι προφανώς παράλογο, συνεπώς, ότι ο πιο σημαντικός τομέας, το πλέον θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η υγεία να στερείται συστημάτων ποιότητας και της επαρκούς υποστήριξης ώστε αυτά να εφαρμοστούν στην πράξη.

 

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα μέχρι τώρα. Έχουμε ετοιμάσει το έδαφος για να εισαχθεί ένα πλαίσιο προτύπων ποιότητας που θα αναδεικνύουν το ρόλο της υγείας στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Έχω το προνόμιο ως διατελέσας Υπουργός Υγείας να είμαι αναπόσπαστο μέρος σ’ αυτή τη βαθιά ριζωμένη συνεργασία, που ξεκίνησε το 2012 με το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ στην Ευρώπη και τον περιφερειακό διευθυντή του, Δρ Kluge.

Με την υποστήριξή του Δρ Kluge από κοινού με τον Δρ Παύλο Θεοδωράκη, επικεφαλής τότε του μεταρρυθμιστικού προγράμματος «Υγεία σε Δράση», καταφέραμε να εγκαθιδρύσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα.

Βασικά αποτελέσματα του προγράμματός μας ήταν η θεσμοθέτηση ενός στέρεου πλαισίου λειτουργίας για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η ενιαιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Επίσης, η καθιέρωση του θεσμού του «οικογενειακού γιατρού» ως πρώτου σημείου επαφής με το σύστημα υγείας. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το πρόγραμμά μας ήταν έτσι σχεδιασμένο ώστε επεκτείνοντας την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους, ανεξαρτήτως εάν ήταν ασφαλισμένοι ή όχι, διασφαλίσαμε ότι δεν θα μείνει κανείς πίσω.

Όπως βεβαίως συμβαίνει με όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες, θα υπάρχουν πάντα αυτοί που αμφισβητούν την αναγκαιότητά τους. Όμως, τώρα είναι η ώρα να φυτέψουμε το σπόρο για το τελευταίο, πολύ μεγάλη σημασίας, βήμα: να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας με τον πολίτη στο επίκεντρο, ένα σύστημα υγείας που να παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο ποιότητας που οι πολίτες δικαιούνται.

 

Η Κυβέρνηση στο σύνολό της κι εγώ προσωπικά ως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχουμε τη βούληση να στηρίξουμε τον καλό μου φίλο και δηλωμένο φιλέλληνα, Hans Kluge, όπως επίσης και τον φίλο μου, Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη σ’ αυτό το φιλόδοξο και πρωτοποριακό έργο. Δεσμεύομαι να βάλω τα δυνατά μου για να γίνει πράξη το όραμά μας ώστε κάθε Έλληνας να απολαμβάνει των υπηρεσιών υγείας που προσδοκά και δικαιούται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

 

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για την Κυβέρνηση της Ελλάδας, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και μένα προσωπικά να έχουμε τη δυνατότητα να εργαστούμε από κοινού με τον Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ υπό την ηγεσία του Dr Kluge προκειμένου να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί από την πανδημία μ’ ένα σύστημα υγείας πιο ανθεκτικό, πιο συμπεριληπτικό και καλύτερα προετοιμασμένο.

 

Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω την προσήλωσή μας στη διακήρυξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών – μελών των Ηνωμένων Εθνών το 2015 για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ότι η επένδυση στην υγεία είναι επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την οικονομική ανάπτυξη και σε μία δίκαιη, ισότιμη και οικονομικά σταθερή κοινωνία.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι κι εύχομαι εποικοδομητικό διάλογο και κάθε επιτυχία στο συνέδριο».

Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας – Βρυξέλλες

Στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (Εσωτερική αγορά, Βιομηχανία) που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2021, στις Βρυξέλλες, όπου εγκρίθηκαν με ομοφωνία δυο ιστορικής σημασίας νομοθετικοί φάκελοι για την ψηφιακή οικονομία:

  • Η πρόταση κανονισμού για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act) στοχεύει στην εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ψηφιακή αγορά και καθορίζει εναρμονισμένους κανόνες για τη διασφάλιση του διεκδικήσιμου και δίκαιου χαρακτήρα των αγορών στον ψηφιακό τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου υπάρχουν ρυθμιστές της πρόσβασης (Gatekeepers).

 

  • Η πρόταση κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act) αναθεωρεί και συμπληρώνει την Οδηγία Ηλεκτρονικού Εμπορίου και στοχεύει στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο και στην εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενδιάμεσων υπηρεσιών, ορίζοντας ενιαίους κανόνες για ένα ασφαλές, προβλέψιμο και αξιόπιστο επιγραμμικό περιβάλλον, στο οποίο προστατεύονται αποτελεσματικά τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

 

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, υπό γαλλική Προεδρία, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία και να ψηφιστούν οι δυο ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας συζητήθηκε ακόμα η συνεισφορά των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση των βιομηχανικών οικοσυστημάτων της ΕΕ και το μείζον ζήτημα της ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ.

 

Τέλος, ήγειρα το θέμα για την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του φαρμακευτικού κλάδου της ΕΕ για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας στην Ε.Ε., διατηρώντας ανοιχτή την οικονομία.

Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο – 

«TAXFORUM 2021»: «TAXATION AS A KEY DRIVER FOR FDIS»

Τοποθέτηση στο «TAXFORUM 2021» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «TAXATION AS A KEY DRIVER FOR FDIS» σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Νικόλαο Μπακατσέλο:

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Ευχαριστώ πολύ για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο όλο αυτό το διάστημα που είμαι Υπουργός αλλά και πιστεύω και για την προσωπική καλή μας φιλία».

Νικόλαος Μπακατσέλος:

«Σας ευχαριστώ και εγώ από τη δικιά μας την πλευρά για τη στήριξή σας όλο αυτό τον καιρό προς το Επιμελητήριο. Και θέλω να μας θεωρείτε πάντοτε σύμμαχό σας σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τις επενδύσεις και ειδικά για τις επενδύσεις που έρχονται από την Αμερική.

Ξεκινώ κάνοντάς σας μία ερώτηση που μου κάνουν και εμένα πάρα πολύ συχνά και είναι η εξής: ποιοι είναι οι κλάδοι, βέβαια εμένα με ρωτάνε πάντοτε σε σχέση με τους Αμερικανούς αλλά σε εσάς απευθύνω την ερώτηση γενικά, ποιοι είναι οι κλάδοι που προσελκύουν κατά προτεραιότητα νέες επενδύσεις στη χώρα μας, κύριε Υπουργέ;»

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Εισαγωγικά να πω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση που παρακολούθησα προηγουμένως για το θέμα της θέσης της Ελλάδος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη φορολόγηση. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι στοιχεία τα οποία θα τα μελετήσω και εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης. Δεν είμαι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για τη φορολογία μεν αλλά παρεμπιπτόντως προφανώς με ενδιαφέρει πολύ η φορολογία διότι είναι βασικό κλειδί για την ανάπτυξη.

Τώρα και επειδή είπατε ότι έχετε βοηθήσει και εσείς ιδιαίτερα για τις αμερικανικές επενδύσεις, να το πω αυτό, αυτά τα 2,5 χρόνια που έχω την τιμή να ηγούμαι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά την εντολή του κυρίου Πρωθυπουργού νομίζω ότι έχουμε κάνει ίσως ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής., πολλές από αυτές τις δουλέψαμε μαζί με το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο. Και θέλω να  αναγνωρίσω το δικό σας μερίδιο σε αυτή την εθνική επιτυχία.

Τώρα, η Ελλάδα έχει καταφέρει αυτά τα 2,5 χρόνια να εμπλουτίσει το κομμάτι των επενδύσεων και του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών αλλά και των εγχωρίων επενδυτών ως προς αυτές.

Θα διαπιστώσατε ότι στις προχθεσινές προβλέψεις τις αναθεωρημένες επί τα πολύ βελτίω προβλέψεις  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει ειδική αναφορά στο ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος,για πρώτη φορά, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο των επενδύσεων.

Και αυτό είναι πολύ τιμητικό για όλους μας, για όλο τον ελληνικό λαό και στο μέτρο που με αφορά και για εμένα ως αρμοδίου για αυτό τον τομέα. Είναι άλλωστε και η πρώτη φορά που τόσο ρητά και κατηγορηματικά σε μία έκθεση επιτροπής γράφεται αυτό.

Οι τομείς τώρα. Ο τουρισμός προφανώς. Το realestate συνδέεται και με τον τουρισμό αλλά όχι πάντα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η υψηλή τεχνολογία, και εδώ είναι η μεγάλη έκπληξη αυτών των τελευταίων δυο ετών. Η υψηλή τεχνολογία όχι μόνο έχει αποτελέσει τον πολύ θετικό τομέα των επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά συνεχίζει με αμείωτη ένταση και σας διαβεβαιώ θα έχουμε και στο μέλλον πολύ καλά και εντυπωσιακά νέα για περαιτέρω νέες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα και μέσα στο 2022.

Τα logistics. Φαίνεται αποτελούν ένα κομμάτι το οποίο για την Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη, πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα και με τις υποδομές που χτίζει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Καραμανλής, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο  πλεονέκτημα. Άρα, τοποθετούνται ήδη κεφάλαια σοβαρά σε αυτόν τον τομέα.

Η αγροτική παραγωγή ασφαλώς αποτελεί επίσης ένα μεγάλο χώρο που προσελκύει επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αλλά το τελευταίο διάστημα και η αμυντική βιομηχανία με τις μεγάλες επενδύσεις, κυρίως στα ναυπηγεία, και πιστεύω θα έχουμε και εκεί περαιτέρω καλά νέα σε λίγο καιρό».

Νικόλαος Μπακατσέλος

«Αναφορικά, όμως, με τα δομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως η καθυστέρηση στην Δικαιοσύνη, στις αδειοδοτήσειςκαι τα λοιπά, υπάρχουν εξελίξεις ή ουσιαστική πρόοδος προς κάποια κατεύθυνση;»

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Ως προς τις αδειοδοτήσεις, που είναι καθαρά γραφειοκρατικό ζήτημα, νομίζω έχουμε κάνει πλέον πολύ μεγάλη πρόοδο. Όταν ήρθαμε στην εξουσία, για να πάρει, παραδείγματος χάριν, αδειοδότησηένα αιολικό πάρκο ήθελες περίπου εφτά χρόνια. Τώρα μπορείς να πάρεις την αδειοδότηση μέσα σε ένα χρόνο.

Ο νόμος, ο πρώτος που ψηφίσαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μαζί με τον φίλο και συνεργάτη μου, όχι απλώς συνεργάτη μου, φίλο και συνεργάτη, τον Νίκο Παπαθανάση, Επενδύω στην Ελλάδα, έχει ήδη πολύ μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ προβλέπει εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα μέσα στα διάφορα στάδια.

Οι νόμοι που ψηφίσαμε για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τους θεσμούς. Έχουμε απλοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματικές πράξεις στην Ελλάδα.

Η ψηφιοποίηση του κράτους, όπως έγινε από τον κύριο Πιερρακάκη και μαζί με μας, γιατί είναι τα δυο αρμόδια υπουργείαέχει φέρει πολύ μεγάλη ταχύτητα. Άρα, στο κομμάτι των αδειοδοτήσεωνπάμε πολύ γρήγορα.

Τώρα, στο κομμάτι της Δικαιοσύνης, δεν θέλω να αποστώ, δεν έχω προφανώς αρμοδιότητα άμεση αλλά και εδώ έχω παρεμπίπτουσα με την έννοια της ανάπτυξης. Και ο κύριος Τσιάρας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Έχουμε παρουσιάσει σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα έναν οδικό χάρτη που μέχρι το 2024 θα έχει αλλάξει τελείως το τοπίο στην Δικαιοσύνη στην Ελλάδα ως προς τις επιχειρήσεις, ως προς την οικονομία.

Με συγκεκριμένα milestonesdeliverables και παρακολούθηση πολύ στενή της εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, έχουν να κάνουν με την arbitrage, την διαιτησία, έχουν να κάνουν με την δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για επιχειρηματικά θέματα και ούτως καθ’ εξής.

Νομίζω, λοιπόν, ότι ναι, εκεί η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, όμως με το σχέδιο που έχουμε ήδη εκπονήσει και συμφωνήσει με τους ειδικούς, καταγράψει και εξασφαλίσει και τα χρήματα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δείτε τα επόμενα δυο χρόνια εντυπωσιακή αλλαγή».

Νικόλαος Μπακατσέλος

«Σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού η κάθε Περιφέρεια διαθέτει εξειδικευμένους φορείς προσέλκυσης επενδύσεων.  Φαντάζομαι το γνωρίζετε, στην Αμερική κάποιο αντίστοιχο ρόλο παίζει το Select USA όπου εκεί πέρα σε ένα χώρο,τον Ιούνιο κάθε έτους, μαζεύονται όλοι οι οικονομικοί σύμβουλοι όλων των περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών, των Πολιτειών και της κάθε πολιτείας, για να προσελκύσουν επενδύσεις. Όπου εκεί πέρα ο δυνητικός επενδυτής μπορεί να βρει απαντήσεις στις ερωτήσεις του που αφορούν στην επένδυση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιστεύετε ότι μια τέτοια πρακτική θα μπορούσε να είναι εφικτή στην Ελλάδα;»

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Εντάξει, η Ελλάδα δεν έχει το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών για να χρειάζεται τόσο μεγάλη διασπορά. Όμως, αυτή τη στιγμή θα σας πω πως δουλεύουμε εμείς.

Πρώτα από όλα η κάθε περιφέρεια έχει κομμάτι που ασχολείται με τις επενδύσεις στην περιφέρειά της.  Άλλες περιφέρειες το κάνουν με μεγαλύτερη επιτυχία όπως θα μπορούσα να ξεχωρίσω εδώ την κεντρική Μακεδονία που το κάνει με μεγάλη επιτυχία, άλλες περιφέρειες όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία. Αλλά θεσμικά υπάρχει, υφίσταται.

Όσον αφορά στο κράτος και την κεντρική Κυβέρνηση έχουμε δυο μηχανισμούς. Έχουμε το Enterprise Greece το οποίο έχει την εξωστρέφεια και νομίζω ότι με ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα και ο κύριος Πρωθυπουργός έχουμε εμπλέξει για πρώτη φορά όλες τις πρεσβείες της Ελλάδος στην προσέλκυση των επενδύσεων. Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ, δεν  υπήρχε ως κουλτούρα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Και από την άλλη έχουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που από την ώρα που μια επένδυση εμφανίζεται αναλαμβάνουμε να κάνουμε όλη τη δουλειά, τη ζωή του επενδυτή εύκολη, να τον οδηγήσουμε μέσα στην ελληνική γραφειοκρατία ώστε να μην ταλαιπωρηθεί και να μην μπλοκάρει σε εμπόδια.

Και μάλιστα μπορώ να σας το πω γιατί πρόκειται σε λίγο, μέσα στην εβδομάδα ενδεχομένως, να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, αυτό θα γίνει με έναν πολύ θεσμικό τρόπο με τη δημιουργία ενός νέου φορέα υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης που θα κάνει όλη τη δουλειά για έναν επιχειρηματία.

Θα έρχεσαι δηλαδή στην Ελλάδα, θα λες θέλω να κάνω αυτή την επένδυση, θα εγκρίνεται το σχέδιό σου, ένα σημαντικό σχέδιο και από εκεί και πέρα δεν θα χρειάζεται να πας ούτε σε μια δημόσια υπηρεσία ούτε σε ένα συναρμόδιο Υπουργείο, θα τα κάνουμε όλα εμείς».

Νικόλαος Μπακατσέλος

«Συγχαρητήρια, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό. Και λέγοντας συγχαρητήρια δεν μπορώ παρά να μην σας συγχαρώ για ένα πράγμα, ότι υλοποιείτε.  Δεν υπόσχεστε,  υλοποιείτε και μπράβο σας σε αυτό».

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Πρέπει να έχεις αποτέλεσμα, αλλιώςαγαπητέ Πρόεδρε, δεν κάνεις τίποτα.  Ωραία τα ωραία λόγια αλλά θα σου πω ότι φέτος η Ελλάδα έχει μια εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, την έχουν αναγνωρίσει οι πάντες, την έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός και με το πόσο καλά πήγαμε αλλά και με το ότι η κυβέρνηση βρήκε τα χρήματα να δώσει επιπλέον μέτρα στήριξης σε όσους είχαν ανάγκη κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας. Αυτή είναι μία συλλογική μας εθνική επιτυχία αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα προϊόν σκληρής δουλειάς».

Νικόλαος Μπακατσέλος

«Συγχαρητήρια για τις επιδόσεις σας. Να περάσω στο προσχέδιο του αναπτυξιακού νόμου. Τι νέο εισάγει ο νέος νόμος σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα;»

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Κατ’ αρχάς να πω ότι αυτός ο νόμος δεν φτιάχτηκε έτσι. Νομίζω ότι η κυβέρνησή μας, και για αυτό είμαι πάρα πολύ υπερήφανος, έχει λειτουργήσει με έναν εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο που θα ταίριαζε περισσότερο σε μία μεγάλη εταιρεία που έχει εξειδικευμένα στελέχη παρά σε μία κυβέρνηση ενός κράτους και μάλιστα με τη φήμη της Ελλάδος.

Προσέξτε τι κάναμε, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε. Πρώτα συστήσαμε μία επιτροπή με τους καλύτερους ειδικούς που είχε η Ελλάδα με επικεφαλής τον κύριο Πισσαρίδη, την περίφημη Επιτροπή Πισσαρίδη, που χαρτογράφησαν επί ένα χρόνο τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και πρότειναν στην κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο επάνω στο οποίο πρέπει να κινηθούμε.

Στη συνέχεια, τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάστηκαν επάνω σε αυτούς τους θεματικούς άξονες που πρότεινε η Επιτροπή Πισσαρίδη και που οδηγούν σε ένα συνεκτικό σχέδιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και έρχεται τώρα και ο νέος αναπτυξιακός νόμος ακριβώς επάνω στα ίδια βήματα.

Είμαι υπερήφανος γιατί για πρώτη φορά όλα μας τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και ο επενδυτικός νόμος δεν είναι το ένα άσχετο από το άλλο αλλά είναι όλα συντονισμένα στο ίδιο εθνικό σχέδιο. Θα πείτε αυτό κανονικά είναι αυτονόητο αλλά στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.

Λοιπόν, ο νέος αναπτυξιακός νόμος ακριβώς επάνω στους άξονες που έχει το Ταμείο Ανάκαμψης, ακριβώς επάνω στους άξονες που έχει το νέο ΕΣΠΑ, επάνω σε αυτούς πατάει και έχει για πρώτη φορά θεματικές ενότητες (ψηφιακή τεχνολογία, περιβάλλον, ενέργεια, έρευνα και τεχνολογία κτλ), πάνω στους οποίους στρέφει τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού νόμου.

Και έτσι οδηγούμε όχι γενικώς να έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο που θα κάνει την Ελλάδα όχι μόνο μία χώρα τουρισμού. Δεν υποτιμώ τον τουρισμό, τον εξαιρώ. Αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μόνο αυτό».

Νικόλαος Μπακατσέλος

«Να σας κάνω μία ερώτηση σχετικά με τη φορολογία καθώς είμαστε και σε φορολογικό συνέδριο και να το συνδέσουμε λίγο με τον επενδυτικό. Θα θέλατε εν συντομία να παραθέσετε ή να σχολιάσετε φορολογικά κίνητρα του προσχεδίου του νόμου και ειδικά αυτά με ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τα μέτρα προσέλκυσής τους;»

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Ασφαλώς. Ο νέος νόμος προβλέπει συγκεκριμένα κίνητρα και για τις επιχειρήσεις R D. Φορολογικά κίνητρα πολύ μεγάλα, αποσβέσεις και υπεραποσβέσεις, οι οποίες δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Προβλέπει συγκεκριμένες φορολογικές απαλλαγές, ακόμα και για μεγάλου ύψους επενδύσεις πάνω στο σημείο εκείνο που είναι οι θεματικές ενότητες που έλεγα προηγουμένως, για να μπορούμε να επισπεύσουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Και το κυριότερο, κύριε Μπακατσέλο, επιταχύνει τόσο πολύ τις εγκριτικές διαδικασίες, γιατί η μεγαλύτερη αδυναμία του προηγούμενου νόμου δεν ήταν τόσο αν είχε ή όχι φορολογικά κίνητρα. Και ο προηγούμενος είχε φορολογικά κίνητρα, αλλά μέχρι να εγκριθείς ερχόταν η Δευτέρα Παρουσία. Λοιπόν, τώρα πάμε σε ένα μοντέλο πολύ γρήγορων εγκρίσεων.

Μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία θα μπορεί να παρακολουθεί ο κάθε επενδυτής στο κινητό του τηλέφωνο, κατά κυριολεξία, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έγκριση του φακέλου του.

Θα μπορεί με την εμπλοκή ιδιωτικού τομέα, δηλαδή, των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, να επιταχύνει τις διαδικασίες του κράτους, και να παίρνει αυξημένα φορολογικά κίνητρα.

Θα έλεγα ότι η παρουσίαση που είδα προηγουμένως είναι πολύ κοντά σε αυτό το οποίο σχεδιάζουμε εμείς να κάνουμε και χαίρομαι γιατί βλέπω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών».

Νικόλαος Μπακατσέλος:

«Να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, που έχει να κάνει και με την καλή έξωθεν μαρτυρία της Ελλάδος, την προώθηση των σχεδίων. Στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί ελλιπής ενημέρωση και σύγχυση στο τι ισχύει και τι όχι σε αντίστοιχους επενδυτικούς και αναπτυξιακούς νόμους.

Πως το αντιμετωπίζετε αυτό με τον νέο νόμο; Ειδικά σε αυτή την συγκυρία που θέλουμε να προσκαλέσουμε επενδύσεις και δεν θέλουμε να υπάρχει πολύπλευρη ενημέρωση και ταυτόχρονα θέλουμε να έχουμε μια αποτελεσματική προώθηση της Ελλάδος;»

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Πρώτα από όλα ο νέος νόμος είναι πολύ πιο απλός από τον προηγούμενο. Γιατί αν υπήρχαν τα προβλήματα στην ενημέρωση των επενδυτών, ήταν πολύπλοκος. Άρα, αυτός οδηγούσε στο να πρέπει να έχεις μόνο ειδικούς να στον εξηγήσουν ώστε να ξέρεις όλες τις λεπτομέρειες του. Τώρα το κάνουμε πάρα πολύ απλό, θα τον κάνουμε όλο ψηφιακό.

Ένας οποιοσδήποτε επενδυτής μπορεί μπαίνοντας στο σάιτ μας και βάζοντας τον κωδικό, να παρακολουθεί μια επένδυση, να βλέπει πολύ εύκολα τα επόμενα βήματα. Τον καθοδηγεί, δηλαδή. Όπως κατεβάζουμε ένα app και μας πηγαίνει μόνο του από το ένα βήμα στο άλλο, έτσι λειτουργεί και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Δεν χρειάζεται καθόλου να ταλαιπωρηθούμε. Έχουμε σχεδιάσει ένα νόμο, είμαι περήφανος για αυτό, στο κοστούμι, στα μέτρα του επενδυτή. Όχι στα μέτρα του κράτους, όπως κάναμε μέχρι τώρα.

Γιατί ο στόχος μας είναι να σεβαστούμε τον χρόνο και το χρήμα των άλλων ανθρώπων, να τους πούμε ότι όταν έρθει κάποιος πια να επενδύσει στην Ελλάδα δεν θα βρει μια χώρα που θα ταλαιπωρηθεί αλλά θα βρει μια χώρα που θα μπορέσει να κάνει το όραμα του πραγματικότητα, φυσικά υπό τους νόμους τους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς και σεβόμενος το περιβάλλον».

Νικόλαος Μπακατσέλος:

«Κύριε υπουργέ, όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο συνεκτικό πλάνο, ένα σχέδιο, και υπάρχει και υλοποίηση, έτσι κι αλλιώς φημίζεστε για την υλοποίηση, τότε η επιτυχία είναι σίγουρη.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας και παρόλο που είμαι σίγουρος για αυτή, σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Ευχαριστώ, αλλά πιστεύω ότι εσείς ειδικά ξέρετε ότι όταν είναι  να κάνω κάτι, το κάνω γρήγορα. Το κάνω όσο μπορώ πιο γρήγορα. Διότι ο χρόνος είναι  χρήμα και αυτό το σέβομαι πάρα πολύ.

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση».