ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

<Πίσω στη Λίστα

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA με τον Αντώνη Σρόιτερ

Αθήνα, 12/5/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA με τον Αντώνη Σρόιτερ

Αντώνης Σρόιτερ: Στην πολιτική επικαιρότητα τώρα για να μιλήσουμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και υποψήφιο βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στο βόρειο τομέα της Αττικής, τον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη. Καλησπέρα, κύριε Γεωργιάδη.

Άδωνις Γεωργιάδης: Καλησπέρα, κύριε Σρόιτερ, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Αντώνης Σρόιτερ: Καλή προσωπική επιτυχία να ευχηθώ. Και μία σύντομη κουβέντα για την αγορά. Έχουμε τις πρώτες μειώσεις τιμών, έχουμε όμως και προϊόντα που συνεχίζονται σημαντικές ανατιμήσεις. Ποια είναι η εικόνα σας;

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρώτα από όλα είχα πει ότι από τον Μάρτιο και μετά θα αρχίσουμε να έχουμε μειώσεις και έχουμε. Μεγάλη αλυσίδα γαλακτοκομικών, παραδείγματος χάριν, η Όλυμπος, έφερε νέο τιμοκατάλογο από τις 2 Μαΐου με μειώσεις έως 17%.
Στον πληθωρισμό δε, των τροφίμων είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση, από 14,1% σε 11,4%. Παραμένουμε χαμηλότερα από την Ισπανία. Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα τον πληθωρισμό της στα τρόφιμα, έχει 12,9%. Αναφέρω την Ισπανία γιατί είναι η χώρα που έκανε 0% τον ΦΠΑ, ακολούθησε δηλαδή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πάμε αναλογικά καλύτερα από την Ισπανία χωρίς να έχουμε 0% ΦΠΑ.
Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα που πήραμε, το «market pass,» το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το περιορισμένο περιθώριο κέρδους και η ΔΙΜΕΑ που κάνει συνέχεια ελέγχους αποδίδουν. Ξέρω ότι αυτό δεν αρέσει στην αντιπολίτευση, αλλά αποδίδουν.
Τώρα, οι συμπολίτες που διαμαρτύρονται ότι «φεύγει το 50άρικο», για να μην παρεξηγηθώ, έχουν δίκιο γιατί η ακρίβεια είναι μεγάλη. Αυτό που λέω είναι ότι τα μέτρα που πήρε η ελληνική Κυβέρνηση, και τα οποία αντιγράφουν τώρα ήδη πέντε ευρωπαϊκές χώρες, είναι μέτρα που οι άλλοι τα αντιγράφουν γιατί παράγουν αποτέλεσμα. Πληθωρισμός υπάρχει παντού, ακρίβεια υπάρχει παντού. Στην Ελλάδα υπάρχει αναλογικά λιγότερη.

Αντώνης Σρόιτερ: Οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται απλά με διαφορετικό ρυθμό και ίσως πιο αργό το τελευταίο διάστημα. Έχετε σημαντική τηλεοπτική εμπειρία. Θέλω να ρωτήσω πώς σας φάνηκε το debate.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν ήταν ιδιαίτερα, δεν ήταν πάρα πολύ του γούστου μου. Εμένα μου αρέσει η τηλεόραση να έχει λίγο interaction, να έχει λίγο ένταση. Το debate ήταν λίγο βαρετό για τα δικά μου τηλεοπτικά γούστα. Όχι ότι δεν έβγαλε ειδήσεις, έβγαλε αλλά ήταν λίγο βαρετό.

Αντώνης Σρόιτερ: Βαρετό γιατί έτσι το αποφάσισε η διακομματική επιτροπή βεβαίως.

Άδωνις Γεωργιάδης: Εντάξει, δεν κατηγορώ τους δημοσιογράφους, για να είμαι ειλικρινής.

Αντώνης Σρόιτερ: Λοιπόν, μέσα από το debate επέστρεψε και η αντιπαράθεση για τις υποκλοπές, κύριε Υπουργέ. Ο κύριος Ανδρουλάκης ζήτησε να πάνε οι υπεύθυνοι στη φυλακή ακόμα και αν είναι πολιτικά πρόσωπα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Κανείς δεν έχει αντίρρηση. Εάν η ελληνική δικαιοσύνη κρίνει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε οποιονδήποτε κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη, θα εφαρμοστεί ο νόμος. Αλλά με συγχωρείτε, αυτό δεν θα το κρίνει ο κύριος Ανδρουλάκης. Φαντάζομαι ο κύριος Ανδρουλάκης και όλοι μας έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Όπως γνωρίζετε το θέμα των υποκλοπών είναι στη δικαιοσύνη, εγώ προσωπικά μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη δεν έχω να πω κάτι άλλο.

Αντώνης Σρόιτερ: Συμφωνείτε ότι αν υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα αυτά πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί;

Άδωνις Γεωργιάδης: Αν πει η δικαιοσύνη ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες; Για οποιονδήποτε. Αλλά ας το πει η δικαιοσύνη, όχι ο Ανδρουλάκης. Ένα λεπτό, για να το ξεκαθαρίσουμε, οι ποινικές ευθύνες δεν κρίνονται από τους πολιτικούς, κρίνονται από τη δικαιοσύνη. Τελεία.
Ο κύριος Ανδρουλάκης, κατά τη γνώμη μου έχει κάνει πολύ μεγάλο λάθος διότι κόβει τελείως τις γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία, καθιστώντας εξαιρετικά αδύνατη τη συνεργασία μας μαζί του. Η χώρα μας πρέπει να έχει κυβέρνηση και άρα, ο κύριος Ανδρουλάκης στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους ενδιάμεσους ψηφοφόρους, οι οποίοι θέλουν να υπάρχει Κυβέρνηση και δεν είχαν μέχρι σήμερα αποφασίσει ποιον πρέπει να ψηφίσουν ότι πρέπει να ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντώνης Σρόιτερ: Τι λέτε τώρα, κύριε Υπουργέ, ότι σας έδωσε μία ωραία δικαιολογία ο κύριος Ανδρουλάκης να μην επιδιώξετε καμία…

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν είναι δικαιολογία.

Αντώνης Σρόιτερ:..καμία συνεργασία μετά τις εκλογές; Γιατί είστε υποχρεωμένοι να επιδιώξετε…

Άδωνις Γεωργιάδης: Κύριε Σρόιτερ, θέλω να σας το πω πολύ απλά. Η Τουρκία πάει την Κυριακή σε εκλογές. Έχετε δει σε τι κλίμα πηγαίνει; Το παίζετε και στο δελτίο σας. Αποσύρονται οι υποψήφιοι με ροζ βίντεο, ο ένας λέει εμπλέκονται οι Ρώσοι, ο άλλος ότι εμπλέκονται οι Αμερικάνοι, πάει σε μεγάλο διχασμό.
Είναι καλή ιδέα, πιστεύετε να έχεις την Τουρκία με πολιτική αστάθεια από τη μία και την Ελλάδα με πολιτική αστάθεια από την άλλη; Θέλετε να σας θυμίσω τη μεγάλη κρίση του ’80 που έγινε με τον Τουρκούτ Οζάλ στην εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην Αμερική και τα Ίμια που έγιναν με την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Τανσούτ Τσιλέρ εκεί και το Κώστα Σημίτη εδώ που δεν είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης;
Λοιπόν, να το ξέρουμε όλοι μας καλά. Πολιτική αστάθεια και σύγκρουση στην Τουρκία, και στην Ελλάδα να μην έχουμε Κυβέρνηση, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τη χώρα.
Αν πριν υπήρχε ανάγκη να βγάλουμε τον Μητσοτάκη δυνατό μία, τώρα υπάρχει εκατόν μία. Και βλέπετε…

Αντώνης Σρόιτερ: Και βέβαια δεύτερες εκλογές, τις οποίες επιδιώκετε, πολιτική αστάθεια…

Άδωνις Γεωργιάδης: Και βλέπετε ότι ακόμα και οι Αλβανοί, θα το πω αυτό, βλέποντας το ότι στην Ελλάδα τσακωνόμαστε μεταξύ μας πάνε και κάνουν αυτό το αίσχος με τον υποψήφιο Δήμαρχο στη Χειμάρρα, τον Φρέντη Μπελέρη. Θέλω να του στείλω ένα μήνυμα συμπαράστασης από εδώ, είναι αδιανόητο η Αλβανία να συλλαμβάνει έναν υποψήφιο δήμαρχο 48 ώρες προ των εκλογών, ο οποίος είναι βέβαιον ότι θα εκλεγεί Δήμαρχος την Κυριακή. Είναι μεγάλη πρόκληση προς την Ελλάδα αυτό. Η Αλβανία, η οποία ζητά τη στήριξη της Ελλάδας για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει κάνει τεράστιο φάουλ και ελπίζω να το πάρει πίσω πολύ γρήγορα. Αλλά αν νομίζουν οι Αλβανοί ότι επειδή στην Ελλάδα πάμε σε εκλογές είμαστε αδύναμοι, κάνουν λάθος.

Αντώνης Σρόιτερ: Εσείς βεβαίως τα είχατε καταβρεί με τον κύριο Ράμα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν τα έχουμε καταβρεί με κανέναν. Εμείς όποιος μας φέρεται καλά φερόμαστε καλά, είμαστε δύναμη ευθύνης και υπευθυνότητας. Αλλά σε όποιον τολμάει να πειράξει τους ομογενείς μας και τα δικαιώματα της Ελλάδος θα μας βρει απέναντι 100%.
Ξαναλέω, ελπίζω ο κύριος Ράμα να καταλάβει πόσο μεγάλο λάθος είναι αυτό που κάνει τώρα. Διότι κρατάνε έναν άνθρωπο χωρίς επίσημη κατηγορία και χωρίς στοιχεία 48 ώρες προ των εκλογών. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Η Αλβανία δίνει εξετάσεις στην Ελλάδα για να μπει στην Ευρώπη.

Αντώνης Σρόιτερ: Λοιπόν, να το χειριστείτε το θέμα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Για να το χειριστούμε, λοιπόν, κύριε Σρόιτερ, πρέπει την άλλη Κυριακή να βγάλουμε τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό να τελειώνουμε. Η Ελλάδα χωρίς Κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολλαπλούς κινδύνους. Και ο κύριος Ανδρουλάκης ήδη εξήγησε από την τοποθέτησή του στο debate ότι Κυβέρνηση με Ανδρουλάκη δεν υπάρχει. Άρα, έχετε καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα υποψήφιο Πρωθυπουργό;

Αντώνης Σρόιτερ: Γιατί το λέτε αυτό;

Άδωνις Γεωργιάδης: Διότι ο κύριος Τσίπρας είπε «θέλω να κάνω προοδευτική διακυβέρνηση», δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25. Μετά τη Δήμητρα του Βαρουφάκη είπε «θέλω από τον Βαρουφάκη μόνο ψήφο ανοχής», δηλαδή θέλει να κάνει κυβέρνηση μειοψηφίας με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, είπε «δεν θέλω Πρωθυπουργό τον Τσίπρα, θα σας πω ποιον Πρωθυπουργό θέλω τη Δευτέρα». Άρα, σήμερα που μιλάμε ο Τσίπρας δεν είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός. Σήμερα έχουμε έναν υποψήφιο Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντώνης Σρόιτερ: Και σε δέκα μέρες έχουμε εκλογές, οι πολίτες θα αποφασίσουν, εγώ να σας ευχηθώ και πάλι καλή προσωπική επιτυχία στον βόρειο τομέα της Αθήνας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θέλω σε αυτό το σημείο να πω μόνο ένα πράγμα και θα κλείσω αμέσως. Θέλω στις εκλογές που θα έρθουν, κύριε Σρόιτερ, επειδή εγώ είμαι ένα πρόσωπο που προκαλώ θετικά και αρνητικά συναισθήματα, να πω στους συμπολίτες μου ένα πράγμα: όσοι πιστεύουν ότι έκανα τη δουλειά μου και ψηφίζουν στη βόρεια Αθήνα, τους παρακαλώ πολύ να με ψηφίσουν. Δεν θέλω να λένε «έχει πολλές ψήφους ο Άδωνις, δεν χρειάζεται». Χρειάζομαι την ψήφο και του τελευταίου συμπολίτη μου, ο οποίος πιστεύει ότι έκανα τη δουλειά μου.

Αντώνης Σρόιτερ: Το είπατε ξεκάθαρα το μήνυμά σας. Και πάλι να ευχηθώ καλή προσωπική επιτυχία.

Άδωνις Γεωργιάδης: Σας ευχαριστώ.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

 

Πρόσφατα Δελτία Τύπου