ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

<Πίσω στη Λίστα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06/03/2019

 

Στις 10 Φεβρουαρίου 2017 ο κύριος Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή τα εξής: “Το σκάνδαλο της Novartis είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες. Κατά συνέπεια, μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρίες, οι οποίες 55 χώρες συνιστούν και τη μεγαλύτερη αγορά”.

Ο Πρωθυπουργός που δήλωνε αυτά, ψηφίζει σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων νόμο με τον οποίο αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους. Δηλαδή βάσει των όσων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν και αφού η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, ενώ ο δικός μας νόμος προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης. Έτσι αποκλείονται όλες οι φτωχές χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις τιμών.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας γιατί ο κ. Ξανθός κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρίες το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι πολλές εταιρίες απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών. Δηλαδή ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη. Τα συμπεράσματα δικά σας».

Πρόσφατα Δελτία Τύπου